Reklama

Reklama

Vítězný lid

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1949, 16 min

Obsahy(1)

Propagandistický dokument, natočený k 1. výročí tzv. Vítězného února a věnovaný IX. sjezdu KSČ v květnu 1949. K 1. výročí tzv. Vítězného února a k blížícímu se IX. sjezdu KSČ vznikl patetický oslavný dokument, plný úspěchů, rozjásaných tváří, úsměvů a nadějných očekávání světlé budoucnosti. U vědomí toho, co krátce poté v naší zemi následovalo, dnešního diváka mrazí. Při letošním připomínání historických "osmiček" v našich dějinách stojí i tento film za zhlédnutí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Ilicka odpad!

všechny recenze uživatele

Géniové propagandy vykládají jak to vlastně bylo s tím vítězným únorem. Zvrhle zábavný "dokument". ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Je vidět že komunistická propaganda fungovala velmi dobře. Pro mě jako že jsem tu dobu nezažil (a i kdyby, tak první čtyři roky sem si otom myslel svoje) je to další z mnoha dokumentů mapující tuto zvláštní dobu a moc v naší zemi. ()

ybuko

všechny recenze uživatele

Tezko rict jake kriterium pro hodnoceni zvolit. Pokud by se Vitezny lid hodnotil za jeho "umeleckou" hodnotu a "prinos", musel by dostat odpad. Pokud bych se na nej dival ze studijnich duvodu jako na, rekneme, zanrovy film, jako na priklad jak se da natocit politicky angazovana propaganda a jak jde lhat strihem, tak by dopadl lip. ()

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele

Těch 16 minut bohatě stačí. Propaganda bez obalu s velkolepým závěrem potěší každého komunistu i antikomunistu. Záleží jen úhlu pohledu. ()

mohamedsfinger odpad!

všechny recenze uživatele

Jsou propagandistické snímky, které jsou natočeny velmi dobře (hlavně ty z dílny Hitlerova Německa)... a pak jsou zde ty, kde nemůžete ocenit ani řemeslnou zručnost, tím pro mě je právě tento snímek. ()

Přemek odpad!

všechny recenze uživatele

Jednoznačný odpad. Vítězové si přepsali dějiny velice rychle a své vyprávění o "Vítězném Únoru" zarámovali do "příběhu" tří dělnických kádrů, kterých se pak Felix Le Breux v nezáviděníhodné úloze komentátora ptal, jak by se asi měli, kdyby zvítězila zrádná reakce a nikoli skvělá KSČ. Škoda, že se nikdo nezeptal stovek vězněných, vyhozených z práce, vystěhovaných z bytu, domu, vyhozených z vlastních podniků.... ()

Pitrsss

všechny recenze uživatele

"Rolník Josef Skácel orá ještě postaru. Jeho myšlenky však vidí o kousíček dále, než na konec dnešní brázdy. Mluví se o traktorech, o parcelaci, o zcelování. Že skončí jednou dřina, při které tuhne hřbet a při níž člověk stárne ve čtyřicíti. Mluví se o Socialismu.)))) ()

P/\/EL

všechny recenze uživatele

Zapomenuté detajly a souvislosti a spousta věcí samozřejmě účelově vynechána, řekl bych, že většina lidí politice stejně nerozumněla a příliš se nezajímala a ti bystřejší byli tehdá pobláznění, všecko podrobně vysvětlovat zas až tak potřeba nebylo, spíše šlo o to, že propaganda byla na každém kroku... Rekonstruované a hrané scénky jsou trochu zpestření, archivní materiály jsou už horší, je to taky téma - filmové záběry davů, když třeba takovej dav nemáte, nevím, nejsem propagandistickej střihač, ale přišlo mi to takové standartní (ale celkově né tak umorné jako ty filmy ze 70. tých let), přišlo mi ale třeba zajímavé, že Gottwald osloval lid nejprve občané a občanky a po nějaké době teprve soudruzi a soudružky, možná to nic neznamená, ale je to tam, no, byla to složitá doba, né, že né, komoušům hrálo do kapes ledasco, ale samozřejmě je to hlavně propaganda, no a dneska, dneska :), by lid také rád změnu...ale to snad nehrozí, přecijen to většinou ani není moc o vůli lidu, spíše o té naivitě...a ve světě to zas až tak zlé není... ()

Reklama

Reklama