Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Penn sa rozhodol natočiť dávno predtým ako Zemmeckis príbeh nie príliš inteligentného muža a jeho osudov naprieč dejinami krajiny. Samozrejme chlapíka s veľkým srdcom. Film plný humoru je výborne vyvážený drásavými reálnymi scénami vyvražďovania indiánskych osád a tým dostáva úplne iný rozmer, ako keby ostal iba pritom humorno-dojímavom ladení ála Forrest Gump. Nuž američania sa na pôvod vzniku svojej vlasti dokážu pozerať bez príkras. Aspoň niekedy. Významný revizionistický a liberalistický western. Keď ostane svet bez ľudí, stratí svoj stred. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je dobré vědět, že byly doby kdy i USA byly schopny kritického myšlení i ve věcném pohledu na vlastní minulost. Evokuje to básnickou sbírku Josefa Václava Sládka NA HROBECH INDIÁNSKÝCH. Přeceňovat americké barbarství nedává valného smyslu; srovnatelných zvěrstev se i ve dvacátém století dopouštěly všechny evropské velmoci a jak prokazují obě světové války také na Evropanech, neomezujíce se zdaleka "jen" na kolonie. Film je šťavnatý i po scénaristické stránce, rámován skvělými hereckými výkony nejen v titulních rolích a provázen hlubokým historismem, který naznačuje, že některých prvků v povaze tehdejších Američanů nejsou prosti ani jejich současní potomci. I zásady variantních morálních metrů a vůbec měřítek. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump mezi indiány. Což není příliš pochvala - Hoffmanův prosťáček se prostě celý film bezcílně klátí světem, klátí při tom i všechny ženy co potká, a spíš omylem se nachomýtne snad ke všem povoláním, skupinám a událostem které se v tom období odehrávaly. A na rozdíl od Forresta nemá ani žádnou osobnost, a ani s ním není taková zábava. Možná by měl být jen průvodcem po světě vymknutém z kloubů a ukázat že američané prováděli na indiánech čistokrevnou genocidu, jenže to už dávno není žádné tajemství. A navíc těžko ukážete hrůzy genocidy, když zároveň chcete mít příjemný hřejivý film, ve kterém je místo posledního Mohykána popletený starý děda navlečený v kostýmu z placu Vinnetua co vtipkuje o kopulaci s koňmi. 6/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No tak nás chytili. Je tam toho.“ Divoký západ je častokrát vo westernoch akoby natruc podávaný „anti“ (NEZMIERITEĽNÍ, PROPOSITION) a jeden taký "anti" nakrútil aj Arthur Penn (BONNIE A CLYDE). V jeho réžii sa nekonečná step ponára až do rozčuľujúceho ticha, len málokedy narušeného rachotom rútiaceho sa stáda vymierajúcich bizónov. Indiáni sú líčení ako jemní, s prírodu mocno spriaznení ľudia, kým generál Custer je namyslený zbabelý psychopat, ktorým ostatne pravdepodobne aj v skutočnosti bol. Bohužiaľ, Dustin Hoffman (POLNOČNÝ KOVBOJ, ABSOLVENT) sa do úlohy muža, ktorého bieli chceli zabiť za to, že bol červený a červení za to, že patril k bielym, podľa mňa vôbec nehodí (v teen verzii pôsobí vyložene zle a rušivo). Prekvapivo ani toto nevhodné herecké obsadenie nezničí výsledný dojem, ktorý je silný a miestami strhujúci (masaker kmeňa) a vtipný (hrdinov červený brat, zaviazaný mu naprieč desaťročiami životom, čo ho veľmi, ale naozaj veľmi štve). Najsilnejšou devízou na hereckého Oscara nominovaného eposu (o sošku bojoval Chief Dan George, pôvodne rolu ponúkli Marlonovi Brandovi) je originálny scenár. Titulného hrdinu postretol extrémne dlhý život, počas ktorého bol pištoľníkom (pôvabná krčmová scéna s Divokým Billom), Indiánom, belochom, neviditeľným, pustovníkom a chvíľu mal štyri ženy. Ak sa vám páčil film, bude aj knižka Thomasa Bergera (vyšla i v českom preklade). Je hrozne vtipná. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Malý Velký muž. On je tím mužem na svém místě, mužem ve velkém příběhu. V příběhu, který nevypráví pouze o něm, ale i o událostech spojených s velkými tématy USA 2. poloviny 19. století. Málokde najdete témata jako Littel Big Horn, genocida indiánských kmenů, kolonizace prérie, legendární pistolníky, přistěhovalce, křesťanskou výchovu v kontrastu s prostitucí a postavením ženy ve společnosti, v tak ucelené podobě. Navíc zde prezentováno s nadhledem a originálním byť poněkud trpkým humorem. Scénář, úspěšně pracující s motivem knihy Thomase Bergera, není ochuzen o vtipné scénky a dialogy. Za pozornost stojí jistě i neotřelé ztvárnění legend Západu: Buffalo Billa a G. A. Custra. Na filmu se mi líbí, že se nebojí trefovat do velkých bolístek americké historie, prostřednictvím střízlivého pohledu člověka omylem zainteresovaného ve všech konfliktech své doby. Je to trochu jiný pohled na Divoký západ než ten, který nám začátkem 20. století ukázal Edwin S. Porter nebo později John Ford a John Wayne. Ve vnímání indiánů se film nejvíce blíží Costnerovu Tanci s vlky. Z pohledu té „bílé“ Ameriky nechává zase vzpomenout Leoneho. Povahou hlavního hrdiny nejspíš Forresta Gumpa. V celkovém výsledku ale všechna tato srovnání selhávají. MALÝ VELKÝ MUŽ totiž zůstává jedinečným zosobněním člověka, který byl sice všude doma a měl všude přátele, zároveň byl ale všude psancem a člověkem, který musel (sic si to nepřipouštěl)nést tíhu mnoha lidských osudů a bolestí. 82% ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Celosvětová premiéra proběhla 14. prosince 1970 v New Yorku. (ČSFD)
  • Film se natáčel v čejenské indiánské rezervaci Lame Deer, v indiánské rezervaci v Hardinu a u řeky Little Bighorn – tato místa se nacházejí v americkém státě Montana a také v kanadské provincii Alberta ve městech Calgary a Morley. (Trajektt)
  • Herec Bob Hope byl vypískán, když na předávání cen Akademie řekl o indiánu Chiefu Danu Georgeovi, který byl za roli Old Lodge Skinse nominován na Oscara, že není Američan. (Elisebah)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama