Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Fungující mix od nadsázky skoro až ke grotesce přes dobrodružství až po vysloveně smutné a kruté scény. Indiáni, bílí osadníci, pastoři a jejich pokrytecké ženy, sedmá kavalerie a jejich bitvy s indiány ve stylu německé bitvy u Lidic. Dokonalý Dustin Hoffman. Za poznámku stojí, že tenhle film z roku 1970 zlomil starý filmový pohled na dobývání Západu, kde hodní kovbojové bojovali se zlými a krutými indiány. Odteď už to bude jen naopak, hodní, čistí a nezkažení indiáni budou bojovat se špinavými, zákeřnými bělochy. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Narazil jsem na další klenot - kdo by uvítal komediálně laděný Tanec s vlky, bude dokonale uspokojen. Vynikající western s dlouhým a košatým příběhem a navíc se začínajícím Dustinem Hoffmanem v hlavní roli. 9/10 PS: Apropoz přijde mi, že z tohoto filmu čerpalo několik filmařů v 90. letech, konkrétně (samozřejmě) Costner v Tanci s vlky a Darabont v Zelené míli (retrospektivní vyprávění VELMI starého pamětníka). ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

vahal som, vahal no nakoniec som prilepsil na styri. je to film dvoch tvari..na jednej strane vo mne vladla spokojnost z az neuveritelne dobre premeneneho indiana hoffmana, ktory vsak tolko krat osciluje na roznych poziciach, ze ma to miestami prestavalo bavit. raz je čejen, raz vojak, raz najlepsi pistolnik atd. trosku to nastrbilo araktivitu celeho diela, ktore ale aj tak posobi dostatocne nadpriemerne. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je radost vyprávět, když máte co. O vyprávění a právu trochu jej přibarvit (vždycky půjde jenom o náš výtvor) vznikla již řada filmů. Časové, tématické i výkladové rozpětí však Malému velkému muži zajistilo členství v elitním klubu, kde může popíjet tu nejdražší ohnivou vodu s Forrestem Gumpem nebo Benjaminem Buttonem. Kromě nápady napěchované dobrodružné komedie se před námi odvíjí paralelně jedna z nejsmutnějších epizod americké historie. Vyvražďování domorodých Indiánů sice akcentuje spíše pohled obětí, ale nositele příběhu (jež by jinde byl pouze jeho aktérem) nelze jednoznačně zařadit. Až na zkázonosnou radu generálu Custerovi je víceméně pasivní figurkou, která se snaží přijímat převážně kladné podněty ze všech stran. V co se zprvu nepopsaný list papíru po sérii posbíraných empírií promění, demonstruje o agresivní povaze Spojených států nemálo. Jack v sobě slučuje hrdinu a antihrdinu, čímž mizí černobílé rozdělení klasických westernů. Westernové prvky jsou ostatně znevažovány také jejich hyperbolizací či komentářem vypravěče, jakoby osobou dobře znalou filmů tohoto žánru („mé pistolnické období“). S dobou jeho vzniku spojuje Malého velkého muže mnohem větší shovívavost k nerovnoprávným skupinám; vyzdvihuje historickou úlohu ženy, jež je zde několikrát nositelkou mnohem větší inspirace než věčně destruující muži; přehlédnout nelze ani spojitost s Custerem inspirovanou americkou 1. jízdní divizí, která operovala ve Vietnamu. V mnoha ohledech sice jde o film protiamerický, přesto nabízí vrchovatou porci prvotřídního amerického vypravěčství. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Radek99, tron, wipeout ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Dostali mě, Jacku, nic víc. Život obsahuje zrnko rizika.“ - „Vy nepoznáte, kdy jste poražený.“ - „Poražený? Já nejsem poražený! Jen natřený dehtem a obalený peřím!“ Ve výsledku byla ovšem neporazitelná spíš hlavní postava, která měla snad 9 kočičích životů. Malý velký muž je docela netypický western. Hlavním hrdinou (obrovský a náležitě využitý prostor pro Hoffmana), způsobem vyprávění/členění, občasným humorem a celkovým nadhledem. Délka není zrovna moc divácká, na druhou stranu nudit se nezačnete, na to Penn vypráví až příliš zajímavě. Některé pasáže jsou vyloženě parádní, nejvíc se mi líbilo pistolnické období (budu se muset naučit nasazovat hadí pohled!), které jsem téměř celé prosmál. Jediný problém Malého velkého muže vidím v tom, že sice funguje většina jeho jednotlivých části, ale jako celek už film diváka tolik nestrhne, proto s hodnocením skončím „jen“ na silných 4*, jinak velká spokojenost. „To jsem ještě na tomto světě?“ - „Ano, dědečku.“ - „Toho jsem se obával. No...někdy to kouzlo působí, někdy ne.“ ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Herec Bob Hope byl vypískán, když na předávání cen Akademie řekl o indiánu Chiefu Danu Georgeovi, který byl za roli Old Lodge Skinse nominován na Oscara, že není Američan. (Elisebah)
  • Hned na začátku filmu při pohledu na kolonu zmasakrovaných kolonistů, leží v popředí „údajně mrtvý“ muž s několika šípy v těle. Tyto šípy se pohybují s tím, jak se muž nadechuje a vydechuje. (mfaky)
  • Film se natáčel v čejenské indiánské rezervaci Lame Deer, v indiánské rezervaci v Hardinu a u řeky Little Bighorn – tato místa se nacházejí v americkém státě Montana a také v kanadské provincii Alberta ve městech Calgary a Morley. (Trajektt)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama