Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Malý velký muž mi v počítači ležel už pěknou dobu, a když jsem si ho konečně pustil, došlo mi, že jsem vůbec netušil, že tohle není klasické westernové drama, ale v podstatě Forrest Gump na pozadí divokého západu. Obzvláště u prvních komediálních scén jsem si říkal, jestli vlastně koukám na ten správný film. Ale v průběhu jsem úspěšně přepnul na ten komediodramatický mód a prostě si film užil. Arthur Penn mě už potřetí přesvědčil, že sázka na jeho další filmy rozhodně nebude zklamáním. 7/10 ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jack Crabb žije vstříc náhodám. Náhodou ho v přepadeném voze objeví Stín z kmene Čejenů, kteří se stanou jeho novou rodinou, náhodou je po první bitce s bílými odvlečen zpět ke svým a svěřen do laskavé péče "padlé" křešťanky, odkud uteče s pokoutním lékárníkem, aby ho náhodou v dehtu a peří vyválela jeho znovunalezená sestra, náhodou se stane zvědem a mezkařem, též pistolníkem a obchodníkem, náhodou se potká s Billem Hickokem i generálem Castrem, jednou je indiánem, pak zas bělochem a bylo by to tak možná až do jeho "dobrého dne na smrt", kdyby nepotkal Sluneční záři. V okamžiku, kdy měl co ztratit a o koho se bát, měl i jasno, kým je. Dustin Hoffman zahrál muže malého vzrůstem, velkého srdcem okouzlujícím způsobem a tenhle film se svým smíchem i slzami je jeden z nejkrásnějších, které znám. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

jak již někteří přesně podotkli, jedná se o poměrně forresto-gumpoidní podívanou z divokého západu, která na mě ale působila trochu rozpačitě... snad trochu podivný mix žánrů, snad příšerná umělá krev, možná poněkud delší stopáž a dost možná i špatný český dabing... to všechno se podepsalo na tom, že jsem se místy nudil, navíc komické scénky mě tak trochu míjely... ale dustin je dustin, a když se objeví v záběru, v mém srdci prostě krouží jestřáb... 70% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rámcová kompozice reminiscencí starého muže coby indiánského Forresta Gumpa, který determinován ne svým nízkým IQ, ale svým nízkým vzrůstem prochází americkými dějinami a vidí svět jednou očima Čejenů - lidských bytostí s mravním ukotvením a smyslem života hluboko vštěpeným v cyklech přírody, podruhé očima bělocha s hlavou plnou mravního nihilismu a racionalitou vlastníka bubínkového revolveru a opakovačky, který se náhodou potkává tu s generálem Custerem, tu s pistolníkem Billem Hickokem či Buffalo Billem, bojuje v Custerově armádě u Little Big Hornu a prožívá život jakoby z učebnice dějepisu. Učebnicí tenhle film ale rozhodně není. Je to spíše svět pohádky či mýtu. Narační svět indiánské reality (bojovník bojuje dál i po té, co mu byla uříznuta hlava, Stará kůže je neviditelný, Jacku Crabbovi je snad 120 let...) funguje jako zcela jiný rámec, než který dává opodstatnění životům uvnitř naší kultury. Každopádně kultura Čejenů byla morálně na úrovni té současné západní (emancipace homosexuálů, vztah k přírodě, lidská práva...). Malý velký muž je rozhodně zajímavým pohledem na svět, o kterém toho velmi málo víme a ještě navíc s plno předsudky a mýty. Demýtizační western, jeden z předchůdců třeba Tance s vlky, který líčí americké dějiny trochu jinak, než jako hrdinský a čestný boj bílých mužů. Malý velký muž. Velký velký film. Moje srdce kroužilo jako jestřáb... Podobné filmy: Tanec s vlky, Poslední Mohykán, Mé srdce pohřběte u Wounded Knee ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Malý Velký muž. On je tím mužem na svém místě, mužem ve velkém příběhu. V příběhu, který nevypráví pouze o něm, ale i o událostech spojených s velkými tématy USA 2. poloviny 19. století. Málokde najdete témata jako Littel Big Horn, genocida indiánských kmenů, kolonizace prérie, legendární pistolníky, přistěhovalce, křesťanskou výchovu v kontrastu s prostitucí a postavením ženy ve společnosti, v tak ucelené podobě. Navíc zde prezentováno s nadhledem a originálním byť poněkud trpkým humorem. Scénář, úspěšně pracující s motivem knihy Thomase Bergera, není ochuzen o vtipné scénky a dialogy. Za pozornost stojí jistě i neotřelé ztvárnění legend Západu: Buffalo Billa a G. A. Custra. Na filmu se mi líbí, že se nebojí trefovat do velkých bolístek americké historie, prostřednictvím střízlivého pohledu člověka omylem zainteresovaného ve všech konfliktech své doby. Je to trochu jiný pohled na Divoký západ než ten, který nám začátkem 20. století ukázal Edwin S. Porter nebo později John Ford a John Wayne. Ve vnímání indiánů se film nejvíce blíží Costnerovu Tanci s vlky. Z pohledu té „bílé“ Ameriky nechává zase vzpomenout Leoneho. Povahou hlavního hrdiny nejspíš Forresta Gumpa. V celkovém výsledku ale všechna tato srovnání selhávají. MALÝ VELKÝ MUŽ totiž zůstává jedinečným zosobněním člověka, který byl sice všude doma a měl všude přátele, zároveň byl ale všude psancem a člověkem, který musel (sic si to nepřipouštěl)nést tíhu mnoha lidských osudů a bolestí. 82% ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Dustin Hoffman bol za svoj výkon zapísaný do Guinessovej knihy rekordov za "Najväčšie vekové rozpätie stvárnené filmovým hercom". Jacka Crabba stvárnil od 17 do 121 rokov. (milealelia)
  • "Malý velký muž" se jmenoval Indián, který se podílel na zajetí nebezpečného lakotského bojovníka jménem Crazy Horse. (Pradlík)
  • Československá televize vysílala film o osm minut zkrácený, tedy cenzurovaný. Proto Česká televize film znovu nadabovala, ale tentokrát pro hlavní roli Jacka Crabba (Dustin Hoffman) již nezvolila Václava Postráneckého, ale Jiřího Pragera. Podle sdělení pracovníků ČT byl záznam původního dabingu smazán. (sator)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama