Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála westernů, který nabourává zažitý pohled na dobývání Divokého západu jakožto hrdinného období amerických dějin (vyvraždění indiánské vesnice bezcitnými americkými vojáky, generál Custer jako psychopatický despota atd.). A nechybí tu i mnoho humorných situací. Dustin Hoffman jako nesmělý mladík, opilec, indián, zarostlý tulák či stoletý stařec - ve všech těchto polohách je nesmírně přesvědčivý. Řekl bych, že je to jeho nejlepší filmová role. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jack Crabb žije vstříc náhodám. Náhodou ho v přepadeném voze objeví Stín z kmene Čejenů, kteří se stanou jeho novou rodinou, náhodou je po první bitce s bílými odvlečen zpět ke svým a svěřen do laskavé péče "padlé" křešťanky, odkud uteče s pokoutním lékárníkem, aby ho náhodou v dehtu a peří vyválela jeho znovunalezená sestra, náhodou se stane zvědem a mezkařem, též pistolníkem a obchodníkem, náhodou se potká s Billem Hickokem i generálem Castrem, jednou je indiánem, pak zas bělochem a bylo by to tak možná až do jeho "dobrého dne na smrt", kdyby nepotkal Sluneční záři. V okamžiku, kdy měl co ztratit a o koho se bát, měl i jasno, kým je. Dustin Hoffman zahrál muže malého vzrůstem, velkého srdcem okouzlujícím způsobem a tenhle film se svým smíchem i slzami je jeden z nejkrásnějších, které znám. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je radost vyprávět, když máte co. O vyprávění a právu trochu jej přibarvit (vždycky půjde jenom o náš výtvor) vznikla již řada filmů. Časové, tématické i výkladové rozpětí však Malému velkému muži zajistilo členství v elitním klubu, kde může popíjet tu nejdražší ohnivou vodu s Forrestem Gumpem nebo Benjaminem Buttonem. Kromě nápady napěchované dobrodružné komedie se před námi odvíjí paralelně jedna z nejsmutnějších epizod americké historie. Vyvražďování domorodých Indiánů sice akcentuje spíše pohled obětí, ale nositele příběhu (jež by jinde byl pouze jeho aktérem) nelze jednoznačně zařadit. Až na zkázonosnou radu generálu Custerovi je víceméně pasivní figurkou, která se snaží přijímat převážně kladné podněty ze všech stran. V co se zprvu nepopsaný list papíru po sérii posbíraných empírií promění, demonstruje o agresivní povaze Spojených států nemálo. Jack v sobě slučuje hrdinu a antihrdinu, čímž mizí černobílé rozdělení klasických westernů. Westernové prvky jsou ostatně znevažovány také jejich hyperbolizací či komentářem vypravěče, jakoby osobou dobře znalou filmů tohoto žánru („mé pistolnické období“). S dobou jeho vzniku spojuje Malého velkého muže mnohem větší shovívavost k nerovnoprávným skupinám; vyzdvihuje historickou úlohu ženy, jež je zde několikrát nositelkou mnohem větší inspirace než věčně destruující muži; přehlédnout nelze ani spojitost s Custerem inspirovanou americkou 1. jízdní divizí, která operovala ve Vietnamu. V mnoha ohledech sice jde o film protiamerický, přesto nabízí vrchovatou porci prvotřídního amerického vypravěčství. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Radek99, tron, wipeout ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film, který ve mně po svým skončení velmi krásně zraje. Sice si nemyslím, že Dustin Hoffman tady předvedl svůj nejlepší herecký výkon kariéry, ale zato nepochybuji ,že Calder Willingham tady scénaristicky vysloveně zazářil. Nádherné vyýprava na divoký západ a přes malého velkého muže sledovat události i zásadní epizodu divokého západu. Jack Crabb je zřejmě dědeček či tatínek Forrest Gumpa, protože i on je tam kde se něco děje a střídávě prožívá radosti i bolesti, které mu osud na střídačku přiděluje jako každému z nás. Střety indiánů z bělochy, lásky, nádherné panoramatické záběry na rozlehlou krajinu divokého západu a režisérsky skvěle zvládnutá záverečná bitva až má jeden pocit, že u toho všeho s malým velkým mužem byl. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Nečíst knižní předlohu od Thomase Bergera, tak řeknu, že to byl zajímavý netradiční western. Četl jsem jí ale...nebudu popisovat jak jsou zmršené a pozměněné některé scény a charaktery jednotlivých osob. Můžu říct jediné, stejně jako např. Planeta opic od Boulleho, je filmový přepis jen úlitbou těm, kterým nestojí za to, si přečíst knihu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další film z knihy 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. Takže jsem neváhal a těšil se na nedělní večer, když ho ČT2 spustila. Námět je hned z kraje dost přitažený za vlasy. Dustin Hoffmann, nijak závratně zamaskovaný jako stodesetiletej dědek, začíná novináři vyprávět svůj příběh z prostředí Divokého západu. Ten je dle očekávání neskutečný, ale o tom to vlastně je. Tvůrci tu trošku zapomněli časovou osu celého toho neuvěřitelného příběhu a jelikož Dustin vypadá vesměs pořád stejně, tak jsem měl pocit, že se celý příběh odehrál v rozmezí jednoho týdne. I tak to ale bylo krásné vyprávění. Srovnání s Forrestem Gumpem je pádné. Jen s tím rozdílem, že tady chybí lepší dialogy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $31,559,552Tržby Celosvetovo $31,700,000Čistá Fantázia tento film! __Dustin Hoffman dostal úlohu šitú na mieru a v tomto westerne kde sa pravidelne prelínajú prvky drámy a komédie absolútne exceluje a na celej ploche 2 a pol hodiny nepocítime žiadnu nadbytočnú scénku, všetko pekne ladí a pravidelne svojou ľahkosťou zabáva a keď je treba nechá nás aj zamyslieť sa nad nezmyselným počínaným ľudí. /100%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Calder Willingham .. Unikátní westernový kousek, který jsem do svojí filmotéky zatraceně dlouho sháněl. Dustin Hoffman jako Forrest Gump divokého západu. A tím začalo mé období .. smíchu. Celý retrospektivně vyprávěný děj (snad jediná vada na tomto častém zarámování vyprávění je to, že příběh vypráví sto jednadvacetiletý muž, kde opravdu nechápu význam toho věku) je protkán tolika milníky a dějovými zvraty až jde hlava kolem. Některé jsou dosti absurdní, jiné odpovídají surové historii, ale všechny jsou podány s obrovskou porcí nadhledu a potřebné nadsázky. Bavil jsem se královsky. Scénáristicky i režijně je snímek zvládnutý bezvadně, ba excelentně. Dustin Hoffman v nejlepší roli záři ať jako chlapec či stařec, Faye Dunaway je při prvním výstupu tak božsky přitažlivá, že jsem se také zamiloval na první pohled a indián Chief Dan Georgie si střihne vskutku mistrně dokonalý prolog před odchodem do věčných lovišť. Bylo to velkolepé obcování. 100%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Arthur Penn svého westernového Forrest Gumpa dohání do absurdna kupou geniálně jetých zvratů a ukazuje divoký západ tak, jak by si to jen tak někdo nedovolil. Na nejlepší Hoffmanovu roli to sice nevidím (možná nejnáročnější), ale i tak jde o výjimečný kousek, u kterého jsem často divil, jak moc se v něm kašle na americký patriotismus. A Faye Dunaway... kéž by mi její filmy ze sedmdesátek nikdy nedošly. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rámcová kompozice reminiscencí starého muže coby indiánského Forresta Gumpa, který determinován ne svým nízkým IQ, ale svým nízkým vzrůstem prochází americkými dějinami a vidí svět jednou očima Čejenů - lidských bytostí s mravním ukotvením a smyslem života hluboko vštěpeným v cyklech přírody, podruhé očima bělocha s hlavou plnou mravního nihilismu a racionalitou vlastníka bubínkového revolveru a opakovačky, který se náhodou potkává tu s generálem Custerem, tu s pistolníkem Billem Hickokem či Buffalo Billem, bojuje v Custerově armádě u Little Big Hornu a prožívá život jakoby z učebnice dějepisu. Učebnicí tenhle film ale rozhodně není. Je to spíše svět pohádky či mýtu. Narační svět indiánské reality (bojovník bojuje dál i po té, co mu byla uříznuta hlava, Stará kůže je neviditelný, Jacku Crabbovi je snad 120 let...) funguje jako zcela jiný rámec, než který dává opodstatnění životům uvnitř naší kultury. Každopádně kultura Čejenů byla morálně na úrovni té současné západní (emancipace homosexuálů, vztah k přírodě, lidská práva...). Malý velký muž je rozhodně zajímavým pohledem na svět, o kterém toho velmi málo víme a ještě navíc s plno předsudky a mýty. Demýtizační western, jeden z předchůdců třeba Tance s vlky, který líčí americké dějiny trochu jinak, než jako hrdinský a čestný boj bílých mužů. Malý velký muž. Velký velký film. Moje srdce kroužilo jako jestřáb... Podobné filmy: Tanec s vlky, Poslední Mohykán, Mé srdce pohřběte u Wounded Knee ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No tak nás chytili. Je tam toho.“ Divoký západ je častokrát vo westernoch akoby natruc podávaný „anti“ (NEZMIERITEĽNÍ, PROPOSITION) a jeden taký "anti" nakrútil aj Arthur Penn (BONNIE A CLYDE). V jeho réžii sa nekonečná step ponára až do rozčuľujúceho ticha, len málokedy narušeného rachotom rútiaceho sa stáda vymierajúcich bizónov. Indiáni sú líčení ako jemní, s prírodu mocno spriaznení ľudia, kým generál Custer je namyslený zbabelý psychopat, ktorým ostatne pravdepodobne aj v skutočnosti bol. Bohužiaľ, Dustin Hoffman (POLNOČNÝ KOVBOJ, ABSOLVENT) sa do úlohy muža, ktorého bieli chceli zabiť za to, že bol červený a červení za to, že patril k bielym, podľa mňa vôbec nehodí (v teen verzii pôsobí vyložene zle a rušivo). Prekvapivo ani toto nevhodné herecké obsadenie nezničí výsledný dojem, ktorý je silný a miestami strhujúci (masaker kmeňa) a vtipný (hrdinov červený brat, zaviazaný mu naprieč desaťročiami životom, čo ho veľmi, ale naozaj veľmi štve). Najsilnejšou devízou na hereckého Oscara nominovaného eposu (o sošku bojoval Chief Dan George, pôvodne rolu ponúkli Marlonovi Brandovi) je originálny scenár. Titulného hrdinu postretol extrémne dlhý život, počas ktorého bol pištoľníkom (pôvabná krčmová scéna s Divokým Billom), Indiánom, belochom, neviditeľným, pustovníkom a chvíľu mal štyri ženy. Ak sa vám páčil film, bude aj knižka Thomasa Bergera (vyšla i v českom preklade). Je hrozne vtipná. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Bal jsem se, aby neslo o nejakej rozvleklej western, ale tohle neni western ani nahodou a uz vubec ne rozvleklej. Naopak bych jeste tak pul hodiny pridal, protoze sledovani zivota hlavniho hrdiny melo urcite jeste co nabidnout, takle je to vypraveni usekly v podstate po bitve u Little Big Hornu, kdy je Hoffman jeste vicemene mladej. Tohle je nicmene spis takovej dobrodruznej film, kdy si Jack Crabb krome hrace karet a nakejch zapornejch "povolani" jako vrah, zlodej dobytka atd. vyzkousi asi naprosto vsechno, co slo na divokym zapadu delat. Je indian, opilec, pistolnik, tulak, obchodnik, clen armady. No a tohle vsechno zahral Hoffman naprosto dokonale, i ruzny masky a starnuti je na nem udelany presvedcive. Prislo mi, ze ale hlavne je celej film zamerenej na vykresleni zivota indianu a nasledny boje indianu s armadou a pozdej i se samotnym generalem Custerem, pricemz indiani jsou tu vykresleny jako dobraci a Custer jako zbrklej fanatik, kterej sice porad prohlasuje, ze se maj usetrit zeny a deti, ale stejne to vzdy dopadne naprostym masakrem. No a do tohohle napinavyho, zajimavyho a misty smutnyho deje je obcas dana nejaka vtipna scena, ktera nijak nerusi a skutecne pobavi. Celkove ma film sice sem tam nake slabsi misto a precejen by se zas tolik nemusel venovat indianum, ale jako celek to je fakt paradni film za jasnejch 5*. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Tématem tohoto nádherného epického antiwesternu je dobývání Západu a vybíjení indiánů ze stoicky důstojného pohledu vybíjených Čejenů a z ironického léty zmoudřelého pohledu jimi adoptovaného bělocha Jacka Crabba v podání Dustina Hoffmanna. Ten film má sice způsobem vyprávění blízko k Forrestu Gumpovi, ale tématem genocidy také k Podzimu Čejenů od Johna Forda, nebo třeba i k Spielbergově Schindlerově seznamu. Geniální Dustin Hoffman je zde v jedné ze svých životních rolí přizpůsobivého muže, který všechny přežil. Zajímavé komentáře: Kleopatra, Radek99, Paldini, Xmilden. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=dZLlt3Vl3Zc ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nemám v oblibě westerny a přímo nenávidím parodie. Jenže tahle westernová pardoie je jiná. Je plná inteligentního humoru, který je však divákovi servírován jen jaksi mimochodem, nenásilně. Dustin Hoffman zde hraje hned několik poloh a všechny výtečně. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump divokého západu, kterého jsem si ale mnohem víc oblíbil. Celou dobu to bylo přesně na hranici 4 a 5 hvězd, ale tečka v podobě náčelníkova pokusu o odchod z našeho světa to korunovala, i když trochu nezaslouženě, výš. Je to možná maličko moc epizodní a děj spoléhá na až moc velkou souhru náhord, ale celková atmosféra příběhu o indiánovi, podvodníkovi, pistolníkovi, vojákovi, banditovi a křesťanovi v jedné osobě má něco do sebe a dokáže si člověka omotat kolem prstu i bez nutného slzení, jako to dělá Tanec s vlky. Není to sice čistých pět hvězd, ale nelituji jich. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem tvrdil, že k westernu jako žánru nemám kladný vztah. Vadila mi šablonovitost, spousta klišé, heroismus a černobílé charaktery. Později jsem měl tu čest seznámit se s filmy, které klasický western výrazně oživily a vyvrátily mé předsudky, že western je mrtvý žánr. Malý velký muž patří podle mého mínění k tomu nejlepšímu, co v daném žánru vzniklo. Nejde o parodii, ale Arthur Penn na dobývání divokého západu a slavné postavy té éry nahlíží komediální optikou. Jack Crabb coby hlavní postava filmu představuje absolutní protipól oblíbených westernových hrdinů. Je to vlastně nýmand, který se protlouká na hranici střetávání bělošské a indiánské civilizace. Nikam doopravdy nepatří a několikrát vystřídá svou etnickou příslušnost i životní roli. Penn vlastně rafinovaně ironizuje mýtus divokého západu a legendy té éry. Generál Custer je excelentní narcistní psychopat, zbožná pastorova žena starající se o sirotka je v podání Faye Dunnaway pro změnu dokonalou ukázkou pokrytectví a po zásluze končí jako padlá žena. Film zaznamenává nevyhnutelný pád indiánské civilizace a masakry, které provázely postup osadníků na západ. Humorné momenty režisér střídá se scénami násilí a tragikou smrti. S tímhle ne moc častým a docela náročným rozkročením mezi žánry se Penn vyrovnal výborně a zároveň dokázal hodnověrně zobrazit ustupující indiánskou kulturu, aniž by propadal nějakému sentimentu a okouzlení. Přítomnost vždy výborného Dustina Hoffmana definitivně vychyluje ručičku ve prospěch pěti hvězdiček. Celkový dojem: 90 %. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama