Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden krade, druhý vraždí, třetí miluje, čtvrtý umírá... Movitý statkář David Braxton je otráven svou rolí samozvaného soudce a na zloděje dobytka se rozhodne najmout irsko-amerického lovce lidí Roberta E. Lee Claytona (Marlon Brando). Ten se ukáže jako výstřední a excentrický samotář, jehož osobité chování a vzezření je vyvažováno vysokou profesionalitou mordýřského kumštu. Braxton ale netuší, že obživa nových sousedů z přilehlého statku netkví v ničem jiném než v odcizování koní. Sebranku vede Tom Logan (Jack Nicholson), který má v rouše beránčím vlčí úmysly; v okolí se usadil jen proto, aby pašoval kradené oře a pomstil smrt svého přítele, jehož konec zosnoval právě Braxton. Napětí mezi trojicí vzrůstá, čím více krádeží přibývá. Když se Tom rozhodne uloupit srdce Braxtonově dceři Jane (Kathleen Lloydová), dramatické události na sebe nenechají dlouho čekat… Po Koltu pro leváka a Malém velkém muži natočil Arthur Penn (Vlak, Bonnie a Clyde, Alicin restaurant) další – na dobové poměry – samorostlý western, jímž naboural mytický půdorys souboje dobra a zla. Stoický kodex zproblematizoval tím, že v Missourských roklích lze těžko nalézt ryze kladného hrdinu „waynovského“ typu. Obvykle kašírované kulisy pak Penn s vedoucím výpravy Albertem Brennerem (Strašák, Němý film, Kozoroh Jedna, 2010: Druhá vesmírná odysea) nahradil výtvarným pojetím, které kladlo větší důraz na realismus, aniž by přitom chyběla bohatá scénografie. Svár mezi klasickým dědictvím westernového žánru a jeho novým směřováním částečně přejaly také protichůdné hlavní postavy: strojený (ale dialogově improvizující) Marlon Brando a naturální (ale dialogově strojený) Jack Nicholson. Nakonec dodejme, že po Čelistech se o hudbu v nejlepší formě postaral skladatel John Williams. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

RHK 

všechny recenze uživatele

Tenhle drsný western o boji mezi zloději koní s jejich šéfem Jackem Nicholsonem a s rančerem najatým zabijákem stojí, při až příliš poklidném tempu, hlavně na obrovském charismatu Marlona Branda coby excentrického navoněného sadistického "regulátora" zlodějů Lee Claytona. Film snad až příliš zdůrazňuje na Západě běžné násilí, zpočátku to ovšem začne jen střílením do hlávek zelí... Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=REDvyCr3ZhY a ukázka: http://www.sms.cz/film/zastaveni_na_missouri/ukazka ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Butche Cassidyho a Sundance Kida, kteří jsou ve filmu zmíněni (snad právě proto), jsou "regulátor" Clayton a "rančer a zloděj koní " Logan, zcela jiného ražení. Nejsou to ti přímý drsní chapi ze Západu, ale už chlapi více či méně úchylní, nebo alespoň nepřímí. Jack Nicholson neví co by: přepadnout vlak, banku, krást koně, milovat se se sousedkou, zahrádkařit; zatímco Marlon Brando je už vyložený psychopat, masový vrah schovaný pod maskou "strážce spravedlnosti", regulátora, člověka, který by měl dávat věci do pořádku. Oba druhy charakterů jsou ve westernu nové, a mně připadá, že zaplnily místo, které je tu virtuálně již očekávalo. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvlastny western s dost nesurodym dejom a mixom stylov. Väcsinu filmu som rozmyslal o com to ma vlastne byt, kym sa nakoniec niekolko linii konecne pretlo a doslo na suboj dvoch hereckych velikanov. Na jednej strane pohodovy zlodej koni Nicholson, ktory si ale necakane väcsinu filmu vegetuje na farme a na druhej strane lovec ludi Brando, ktory svoju postavu pojal dost netypicky. Na prvy pohlad pôsobi bizarne a vtipne asi ako Sam Hawkens z Vinnetoua, ale pritom sa v nom skryva riadne chladnokrvny hajzel, ktory postupne kantri Nicholsonovu bandu az dôjde k ich stretu, ktory je doslova bleskovy. Na Brandovi cely cas vidno, ze to ma cele na haku a doslova si robi z filmu srandu. Nicholsonova postava je celkom sympaticka, ale ziadny velky herecky koncert nepredvedie. Potesia aspon vedlajsie postavy, ci uz Randy Quaid alebo Harry Dean Stanton. Takze vysledkom je nesurodi film, ktory sa pri natacani evidentne rozpadol na nefunkcny celok, ale v jednotlivostiach ponuka par zabavnych a miestami aj bizarnych scen. 6/10. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Sympatický Nicholson, nevýrazný Brando a velmi slabý scénář, který se zřejmě snaží udělat si z klasických westernů trochu legraci, ale jeho zvláštní pojetí mi vůbec nesedělo. Pár skvělých scén jako vyloupení vlaku nebo závěrečná čtvrthodinka sice stály za vidění a zaujalo mě i to částečné zaměnění kladného a záporného hrdiny, ale celkový dojem je přesto dost rozpačitý a nebýt Nicholsona, asi bych to těžko dokoukával:-) A ten Brando se tam absolutně nehodil.. 60% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Na Ho*no. Teda pardon, chcel som pochopitelne napisat, ze film sa nepodaril a je dost nudny. Westerny v 70. rokoch 20. storocia uz dodychavali a stali sa pomaly ale isto minulostou. Velku slavu nevzbudili ani slavny Strelec Johna Waynea, iba Psanec Josey Wales Clinta Eastwooda sa mi zo 70-kovych westernov pacil. Tuto v tomto podpriemernom westerne sa stretli 2 herecke legendy a to Marlon Brando /Kmotr, The Chase, Tramvaj do Stanice Touha/ spolu s Jackom Nicholsonom /One Flew Over the Cuckoo´s Nest a Cinska Ctvrt/. Pribeh je umely az strach, minutaz neznesitelna a akcnych scen fakt minimum. Reziser Arthur Penn /Bonnie A Clyde, The Chase/ sa teda nijako nepredviedol. Plus ten fakt, ze samotny velikan Brando mi nikdy nepasoval do westernu. Takze ne, ne, nesuhlasim s pritomnymi 4 a 5 hviezdickovymi uzivatelmi a furt tvrdim, ze prave kovbojky tocili len : Clint Eastwood, Gary Cooper, John Wayne, James Stewart, reziseri Sergio Leone a John Ford. Pre mna nuda s Brandom maximalne na 1 projekciu. 30 % ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Lee Clayton (Marlon Brando) používá ve filmu "creedmorku". Firma, podle které je zbraň pojmenována, vyrábí zbraně dodnes. (tomas.sulc.7)
  • Nicholson chtěl také Branda zasvětit do svého námětu - filmu o indiánech, jelikož věděl, že tohle téma Branda vždycky zajímalo, ale díky téhle trpké zkušenosti s ním na nápad raději rezignoval. (Eldrick)
  • Jack Nicholson se těšil na to, že bude natáčet se svým vzorem, Marlonem Brandem, ale z natačení byl spíše zklamaný, protože Brando nebyl schopný zapamatovat si scénář a většinu replik četl z papírků. (Eldrick)

Reklama

Reklama