Reklama

Reklama

Šest posledních z Titanicu

  • Čína The Six (více)
Čína, 2020, 102 min (Alternativní 72 min, Televizní verze: 60 min)

Režie:

Arthur Jones

Scénář:

Arthur Jones

Hrají:

James Cameron

Obsahy(1)

V produkci Jamese Camerona vznikl neobyčejný příběh zapomenutých Číňanů, kteří přežili tragédii. V New Yorku byli tito trosečníci tiskem obviněni z nečestného chování a během 24 hodin eskortováni ze země. Nikdy s nimi nebylo provedeno šetření, prostě zmizeli. V tomto oceňovaném filmu se mezinárodní tým badatelů poprvé vydává odhalit jejich příběh, pátrá po potomcích, vyvrací mýty a rasistické domněnky a zjišťuje, co se s těmito pozoruhodnými muži skutečně stalo. Pátrání nás zavede napříč kontinenty od Číny po USA, Kanadu a Velkou Británii. Cestou se dozvídáme o zapojení přeživších do první světové války, o imigrační politice, která je diskriminačně vyčlenila, a o tajných repatriacích, které formovaly jejich životy. Díky exkluzivním rozhovorům s Jamesem Cameronem, úžasným animacím a záběrům z hraného filmu, včetně dosud nezveřejněné vymazané scény, je tento příběh o diskriminaci a přežití navzdory nepřízni osudu dnes aktuálnější než kdy jindy. Badatel Steven Schwankert, oceňovaný spisovatel a redaktor s 25letou praxí ve Velké Číně, věděl, že na palubě Titanicu byli také Číňané, ale nebylo o nich příliš mnoho informací. Člověku se nenaskytne mnoho příležitostí opravit záznamy o takové události a teď se to podařilo. Na vyprávění je zvláštní, že se události oné noci líčí rasovou optikou. Přežít potopení Titanicu nebyla zdaleka ta největší překážka, kterou museli tihle asijští dělníci v životě překonat. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

neo93 

všechny recenze uživatele

Za mě určitě zajímavý dokument o šestici čínských pasažérů, kteří cestovali na Titaniku,  z toho čtyři z nich přežili potopení slavné lodě. Snímek pátrá po jejich identitě, okolnostech přežití a jejich dalších osudech. Tým badatelů v čele s Britem Stevenem Schwankertem se k tomu snaží dopátrat všemi možnými způsoby. A daří se jim to vskutku zdařile. Postupně zjišťují totožnosti všech Číňanů na palubě i jejich okolnosti při nalodění, tak i po neštěstí Titaniku. Ukazují jejich  přímé potomky, místa spojená s jejími životy i jejich poslední odpočinutí. James Cameron přidává své poznatky a jsou také využívány, jak záběry z oceňovaného filmu,  tak i scény, které nebyli nikdy zveřejněny. Potěší také skvělé animované sekvence, jenž znázorňují cestující, tak věhlasný parník. Film se zabývá také migračními zákony v USA, zejména na počátku 20. století a jeho dopady  na další generace přistěhovalců. Pro někoho možná nudný a až příliš zdlouhavý dokument, pro mě rozhodně poutavý film se  spoustou faktů a zajímavostí o "nepotopitelné" lodi. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh je to detektivně zajímavý. Ve zkoumacím týmu bylo v jednu chvíli až šestnáct výzkumníků. Postavila se maketa záchranného člunu za účelem, jestli se šlo schovat  bez povšimnutí na 3-4 hodiny pod lavicí. Zaujal mě zákaz přistěhovávání Číňanů do USA z roku 1912. To je škoda, dnes by byly dvě Číny. Další vydal až minulý prezident Trump vztahující se na arabské přistěhovalce kvůli nebepečí islámského fundamentalismu, takže šli do Německa. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Píšu o nezabudnuteľnom prípade, ale prevedenie je únavné, zdĺhavé a proste odkazom je len to, že pre Číňanov je rasizmus horší než Titanic a že protiimigračná politika je zlá. Pátranie po šiestich Číňanoch spred 100 rokov, aby ste nakoniec prišli na to, že oni boli tam, kde je Číňanov aj tak plná prdel. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama