Reklama

Reklama

Stvořeni pro lásku

  • Hongkong Hua yang nian hua (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v šedesátých letech, kdy se do hongkongského bytu nezávisle na sobě stěhují dva manželké páry: novinář Chow se svojí ženou a krásná sekretářka Li-zhen s manželem. Jejich protějšky tráví mnoho času na cestách a tak si Chow a Li-zhen společně zkracují osamělé večery. Dokud se neobjeví podezření na mimomanželské aktivity jejich partnerů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (242)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Stvorený pre lásku je komorný príbeh o nenaplnenej láske. Wong Kar - Wai minimalisticky nasnímal a vyrozprával príbeh dvoch ľudí, ktorých nevera ich polovičiek zblížila a pomohla im pochopiť, čo sa za slovíčkom láska skrýva. Film som videl kedysi veľmi dávno a dodnes si pamätám rozpravy v daždi a rozpačité dotyky. Tým, že som sa k filmu vrátil som si pripomenul jeho silu. Je pomalý. Neukazuje absolútne nič iné ako polodetaily postáv, v miestnostiach alebo v uzatvorených uličkách, kedy si vymieňajú, nie len slová ale aj pohľady. Tony Leung predvádza ďalší zo svojich absolútne dokonalých hereckých prejavov. V rovnakej miere mu sekunduje filmová veteránka a kráska Maggie Cheung. Iskrý to medzi nimi a okrem lásky z nich cítiť aj bolesť. Film je plný drobných detailov, ktoré na prvé pozretie divák nie je schopný postrehnúť. Snaha nezachytiť širší priestor ako je nutné, robí z filmu prehliadku emocionálnych, statických a chladných detailov, ktoré dotvárajú nie len vonkajší, ale aj vnútorný svet hrdinov. Aj keby sme filmu mohli vytknúť dynamiku, aj napriek faktu že v hojnej miere využíva strih a zatmievačky, je to film o vnímaní vnútorných aspektov filmu, emócií ukrytých za tým čo vidíme. Wong kar - Wai natočil nezabudnuteľný film, ktorý nie je pre každého. Predsa len je minimalistický. Ale tomu, kto ho precíti a uchopí - sa dostane nezabudnuteľný emocionálny zážiťok, na ktorý sa nezabúda. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Kar-wai Wong jako Mistr obrazu, nevyřčených slov a odvrácených pohledů. Příběh dvou, nesmírně rezervovaných lidí, jejichž protějšky jsou téměř celou dobu nepřítomny (prý na obchodních/pracovních cestách), přičemž později vyjde najevo, že jsou milenci. Hlavní postavy se ve filmu neustále míjejí, distingovaně spolu prohodí několik slov, aby poté pokračovali tam, kam měli původně namířeno. Takto v podstatě probíhá i jejich romance, přičemž oba pravděpodobně vědí, že k milostnému naplnění jejich vztahu nemůže nikdy dojít. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kar Wai Wong .. Umělec Kar-wai Wong za použití úžasné stylizace, úchvatné kamery, překrásné hudby a snové atmosféry stvořil příjemný křehký příběh lásky. Poetické v každičkém, velmi propracovaném záběru. Dějový obsah je sice prostší, ale zde to není vůbec na škodu. 75%. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Šedesátá léta a dvojice hongkongských obyvatel, která se musí rozhodnout, zda je pro ně přednější vzájemná náklonost nebo morálka. Do jisté míry vlastně strašně chladná a odtažitá romance, zároveň ale vlastně strašně silná a procítěná záležitost, která se dočkala širokého světového uznání a dodnes je brána jako jeden z vrcholů Hong Kongské filmové tvorby. Tak by se v kostce dal shrnout snímek Stvořeni pro lásku, který Čínský filmař Kar-wai Wong (Stvořeni pro lásku jsou součástí jeho tetralogie, která čítá též snímky Days of Being Wild, 2046 a plánované Blossoms) natočil vizuálně podmanivou romanci, kde je každý jednotlivý záběr trojice kameramanů (Christopher Doyle, Pung-Leung Kwan, Mark Lee) jednoduše pastvou pro oči. Společně s kameramany si Wong pohlídal vizuální estetiku, která krásu prostředí impozantně prodává divákovi. Vynikající herecká dvojice Tony Leung/Maggie Cheung předvádí naprosto uvěřitelně procítěnou romanci, která se navíc obejde bez přehnaných momentů a Wong za psacím stolem k lásce přistupuje tak trochu jinak. Spíše než na vrcholovou vášní a totální emocionální procítěností Wong vzájemný milostný zájem hlavní dvojice především znázorňuje skrze poetické momenty. A právě zde tkví jistá forma vady na kráse. Stvořeni pro lásku není klasickou romancí, bohužel ale není Wongův scénář zdaleka tak dokonalý. Naopak většina scén se očividně o něco snaží, ovšem velmi smutně se míjí účinkem. Celkově se Wongovi ani nepodaří prodat naprosté zoufalství, které dva hlavní hrdiny skrze morální dilema sužuje a celkově mě po velmi slibném rozjezdu Stvořeni pro lásku zklamalo v tom, jak je to celé vlastně tak trochu prosté. Ale pořád je se tu romantickou stránku daří prodat tak trochu nezvyklým způsobem a Wongův záměr se rozhodně zcela nemíjí účinkem. Soundtrack dvojice Shigeru Umebayashi/Michael Galasso svojí lahodnou zvukovou stránkou a skvělou sázkou na klasické nástroje naprosto sedí k vizuální estetice filmu a i k celému příběhu. Ta hudba je jednoduše nádherná. Do toho to celé Wong režíruje očividně silným uchopením, kterým naprosto vyčnívají jeho tvůrčí záměry. Skutečně tak jen zamrzí, že scénář postrádá něco navíc a závěr je už tak trochu zbytečný a snaží se to už tak velice očividné prodat ještě očividnějším způsobem, že je to skutečně tak trochu na pováženou. Ale jinak si vlastně skutečně nejde na moc stěžovat. Wongovo Stvořeni pro lásku je vrcholným vizuálním zážitkem, který většinu času i zdatně prodává stránku obsahovou. Časem jde sice tento faktor čím dál tím více do úskalí a ve finále tak divákovi nezbývá skutečně než jiného než se pořád kochat neskutečně nádhernými záběry, přesto je ale tenhle netradiční romantický film určitě v mnoha ohledech bravurní...... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Já bych tak chtěl tomuto filmu dát lepší hodnocení, opravdu. Jenže to nejde. Tenhle film jsem si pustil bez nějakého očekávání, nevěděl jsem, o čem přesně je, prostě jsem se chtěl nechat překvapit. Jediné, co mi po pár týdnech od té doby, co jsem jej viděl, utkvělo v hlavě byla parádní kamera. Toť vše, bohužel, protože na zbytek (herci, soundtrack) jsem se nemohl soustředit kvůli té neskutečné nudě. Mám rád pomalé filmy, ale co je moc, toho je příliš. Opravdu mi přišlo, že tenhle film prostě musí mít přes tři hodiny, jak se vlekl a když jsem se pak podíval na hodiny, tak jsem nevěřil, že to bylo sotva hodina a čtyřicet minut. Nevím, kde se stala chyba, když všichni kolem mě tady dávají nejvyšší hodnocení. Já se upřímně přiznám, že jsem málem párkrát usnul. Objektivně musím uznat, že mě film překvapil, bohužel to nebylo pozitivní překvapení. 40 %. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (35)

  • Maggie Cheung potrebovala každé ráno štyri hodiny na make-up a kostýmovanie. V každej scéne nosí iné čínske šaty, nazývané cheongsam, pričom látky boli zámerne vybrané tak, aby dopĺňali alebo kontrastovali s dekoráciou okolo nej. Umelecký režisér a filmový strihač William Chang Suk-Pin povedal, že veľkým inšpiračným zdrojom pre dizajn bol film Dáždničky zo Cherbourgu (1964). "Farby, ktoré používam," povedal, "sú veľmi živé, aby kontrastovali s emocionálnou zdržanlivosťou postáv. Tieto protiklady sa nachádzajú aj v ich dialógoch. Všetko, čo Maggie a Tony hovoria jeden druhému, môže znamenať aj svoj opak. Práve toto to robí komplexným." (Pat.Ko)
  • Odkazy na jedlo, vzájomná hra medzi dvoma hlavnými postavami a celková dejová trajektória sú odkazy na film Chungking Express (1994). (Pat.Ko)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama