Reklama

Reklama

VOD (1)

Známý americký herec Sean Penn zdařile debutoval jako režisér pozoruhodným dramatem Indiánský běžec (1991), které jsem před časem uvedli. I jeho druhý snímek Křižovatka smrti (1995) patří k nadprůměrným ukázkám současné americké tvorby. Stárnoucí klenotník Freddy Gale (Jack Nicholson) ubíjí svůj volný čas s kamarády v barech a náhodnými známostmi se striptérkami. Čeká na den, kdy bude z vězení propuštěn John Booth (David Morse), který v opilosti přejel před školou jeho dcerku. Freddyho existence se smrskla na stravující touhu po pomstě. Všechno ostatní pro něho dávno ztratilo cenu, jeho manželství se rozpadlo a jeho obchod pomalu ale jistě chátrá. Když však propuštěného Bootha chce zabít, věci nabírají nečekaný směr a mezi oběma muži se vytvoří zvláštní pouto. Pennova úvaha o zločinu a trestu je postavena na brilantních hereckých výkonech. Vedle vždy strhujícího Nicholsona vyniká i méně efektní ale stejně přesvědčivé herectví Davida Morseho (který se objevil už v hlavní roli Pennova debutu), jenž byl za svůj výkon nominován na výroční nezávislou cenu Independent Spirit Award. Na podstatně menší ploše Freddyho bývalé manželky zaujme také Anjelica Hustonová (nominovaná na Zlatý glóbus), na jejímž výkonu jsou patrné dozvuky jejího skutečného vztahu s Nicholsonem, který ukončilo jeho notorické sukničkářství. Epizodní roli umělkyně JoJo vytvořila Robin Wrightová, která se několik měsíců po dokončení snímku provdala za Seana Penna. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

movie 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je výborný režisér (i herec samozřejmě), ale bohužel ne moc dobrý scénárista a tahle Křižovatka smrti docela nudí.Nicméně Nicholson a Morse jsou velmi dobří, ale některé scény z tohoto snímku prostě nechápu! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V aktu vykonání pomsty lze někdy najít útěchu, s břemenem viny však nepřichází nikdy.. Sean Penn na režisérské židli se tradičně štítí jakékoliv dynamiky a pomocí zpomalených záběrů, Springsteena, filozofických rozmluv a krapet absurdních scén (dáma v klenotnictví, policejní kontrola) medituje nad tématy vina, vendeta a odpuštění. Řekněme si na rovinu, že bez suverénního tria Nicholson, Huston, Morse by na snímek s názvem (a teď se učte, distributoři) „Osoba, co umožňuje chodcům, zejména dětem, bezpečně přejít komunikaci“ napadalo více prachu, než má nyní Jack na brýlích, s kterými čte scénáře.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný, silný námet, no ten nie je problém vymyslieť. Už skôr problémom je dokázať mu dať šat pútavosti, aby dejová linka diváka nenudila. Tu sa to žiaľ nie vždy podarilo. Situáciu sťažovalo aj veľmi pomalé tempo. Jediní, ktorým to nebude vadiť, sú milovníci J Nicholsona, tí si ho v tom tempe užijú do sýtosti, a áno uznávam... super výkon podal. Ale dobrý bol aj David Morse, od ktorého je toto asi po hereckej stránke to najlepšie čo som od neho videl. Ale hudba... tá bola veruže parádna. Lepší priemer. 65/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Odpůrci nikotinu na mě budou asi poněkud naštváni, ale já chci filmy, ve kterých se kouří! No, ne že by to bylo těmi cigaretami, ale v dobách, kdy bojovníci proti tabáku byli ještě v prenatálním stavu, se točily skvělé filmy. Křižovatka smrti, byť zatím sama nedospělec, prokazuje, že jí cigaretový dým také jen prospěl. Zajímavý scénář, strhující herecké výkony a tradičně ďábelský Nicholsonův podhled si zaslouží vyšší hodnocení, než které sklízí u našeho publika. Křižovatka smrti je velice zajímavá studie na téma, které Dostojevský zpracoval 129 let před vznikem tohoto filmu. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Originální film se skvělým Nicholsonem, ale kdyby režíroval někdo jiný než skvělý herec,ale ne režisér Sean Penn mohlo to dopadnout mnohem lépe. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Óda na trúchlenie na americký spôsob. Čo už samé o sebe dosť selektuje divákov. Aj keď si Sean Penn nevzal malé sústo (témou ani rôznymi dejovými odbočkami), dĺžka filmu nesvedčí o jeho nenásytnosti. Vyšperkovaný scenár. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Vedle vždy strhujícího Nicholsona vyniká i méně efektní ale stejně přesvědčivé herectví Davida Morseho, jenž byl za svůj výkon nominován na výroční nezávislou cenu Independent Spirit Award. Scénář : Sean Penn. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film o vyrovnání se s činem co člověk spáchá,ale vše není černobílé a každý má svoji minulost.Předností filmu jsou jednoznačně herecké esa hlavně klasicky Jack Nicholson.Jinak Sean Penn není špatný ani jako režisér.Za mě 65% a tři hvězdy. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Čisté 4 to za mě sice asi nejsou, ale vzhledem k tomu, že zdejší hodnocení ukazuje na brutální nepochopení podstaty filmu a neochoty naslouchat příběhu o pomstě v jiném než akčním, cool a obecně naprogramovaném formátu, tak tu tu čtvrtou přecijen nadhodím. ..Konec je parádní a kdyby takhle končilo víc filmů možná by se hnuly i některé zavedené vzorce chování a přemýšlení o řešení dramatických životních situací. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Sean Penn si jako autor vybral netriviální látku, kterou citlivě a civilně přetlumočil do (ne)tradiční story o vině a především o odpuštění, závěrečná katarze je hodně silná a osvobozující...nízké hodnocení křiklavě kontrastuje ke skutečné kvalitě díla a přičítám ho vnějškové neatraktivitě příběhu a nejednoznačnosti postav a vůbec celkové atypičnosti tohoto "divného úletu" talentovaného herce (a režiséra). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fakt len povrchny vyplach, Dzekovi Nikolsonovi sa do toho moc nechcelo ... len povrchne liznute, nema to ani poriadne tempo ....5 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson a Anjelica Huston v úlohe pozostalých rodičov predvádzajú vyzreté herecké výkony a David Morse hrá v podstate slušného muža, ktorý im zabil v opilosti dcéru a tým im traumatizoval život, vnáša nevšedný nádych. Zdá sa, že v každej scéne Penn presne vie, kde sa skrýva zrnko citu, a nepoľaví, kým sa neodhalí. 6/10 ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ti co čekali akci jsou zklamáni, ti co čekali myšlenky či city nikoliv...(druhé sledování 2013 ubrána*) vidím deklamování místo herectví... ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Malinko nechápu nízké hodnocení 55 %. Možná dřív čtete všechny možné kritiky a pak s nedůvěrou díváte na film. Bohužel tady žádná super kočka, ale drama která umí nevyložit všechny karty hned ! Kde Jack Nicholson hrál líp než ve spousta jiných filmech, kde David Morse hraje fantasticky. Film má chyby, ale je to dobrý film. Drama dvou lidí. 4/5 ()

Reklama

Reklama