Reklama

Reklama

Eurovision Song Contest 2019

(pořad)
  • Izrael Eurovision Song Contest 2019
Hudební / Soutěžní
Izrael, 2019, 2x120 + 250 min

Obsahy(1)

64. ročník největší hudební události na světě se letos odehrává v izraelském Tel Avivu. Česká republika letos bude v prvním semifinále bojovat o svou premiérovou druhou účast ve finále v řadě a třetí celkově. Lake Malawi s písní Friend of a Friend jsou teprve osmými reprezentanty ČR v této soutěži v její 64leté historii. Připraveni mají nejen svou píseň, ale i show, která by měla okouzlit jak porotce v jednotlivých zemích, tak i diváky konkurenčních zemí. Bude to stačit na postup? Dokáží postoupit na úkor zemí v prvním semifinále? Změříme síly s dalšími šestnácti zeměmi, kterými jsou Austrálie, která se stala pevnou součástí soutěže po své první účasti v roce 2015. Dále pak Belgie, Bělorusko, Černá Hora, Estonsko, Finsko, Gruzie, Island, Kypr, Maďarsko, Polsko, Portugalsko, Řecko, San Marino, Slovinsko a Srbsko... Toto semifinále konané v izraelském Tel Avivu se pokládá za velmi nevyzpytatelné a nemá jasné favority. Dostane se ČR podruhé za sebou do finále a celkově do třetího finále v posledních pěti letech? Fanděte. Zorientovat se, komu dát svůj hlas vám pomůže i zkušený a informacemi oplývající komentátor Libor Bouček.
Izraelský Tel Aviv hostí i druhé semifinále, ve kterém je plno favoritů na celkovou výhru této soutěže. Přenos tak slibuje velké drama, protože do finále se dostane pouze deset zemí. Někteří tradiční finalisté tak odjedou domů s prázdnou. Bude to favorizované Švédsko, Rusko, Švýcaři nebo Holandsko? Překvapí naopak podceňovaní Rakušané, Litevci, Lotyši či Irové? Semifinále slibuje i dramata, postoupí obě země, mezi kterými je velká rivalita a to Ázerbájdžán a Arménie nebo jako loni nepostoupí ani jedna z nich? Kolik skandinávských zemí se nakonec dostane do finále? Kromě již zmíněného Švédska jsou v tomto semifinále ještě Dánsko a Norsko. Vrátí se do finále i Rumunsko nebo na jejich úkor postoupí sousední Moldavsko? Zajímavé bude sledovat, zdali do finále postoupí i některá z balkánských zemí reprezentované Albánií, Chorvatskem a Severní Makedonií.
Již po čtvrté hostí Izrael finále v 64-leté historii soutěže. Spolu s nimi jsou přímými účastníky tradiční zakladatelské země – Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie. Těchto šest zemí svede souboj s dalšími dvaceti, které prošly semifinálovými koly. O postupu z prvního semifinále jste rozhodovali i vy. Nyní máte možnost pomoci svému favoritovi k vítězství prostřednictvím vašich hlasů. V tomto ročníku soutěže stejně jako loni se budou rozdělovat body diváků a body poroty, které se následně sečtou dohromady. Funguje to tak, že porota rozděluje 1–8, 10 a 12 bodů deseti písním. Tyto body se diváci dozvědí jako první od hlasatelů jednotlivých veřejnoprávních televizí. Stejný počet bodů rozdělují také diváci. Jejich hlasy z jednotlivých zemí se sečtou a připočtou se k hlasům od poroty. Vyhraje váš favorit? Dokážete tipnout první desítku a kdo naopak skončí poslední? (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama