Reklama

Reklama

Frasier

(seriál)
USA, (1993–2023), 102 h 31 min (Minutáž: 21–44 min)

Hudba:

Bruce Miller

Hrají:

Kelsey Grammer, Jane Leeves, David Hyde Pierce, Peri Gilpin, John Mahoney, Moose, pes Enzo, Edward Hibbert, Saul Rubinek, Marsha Mason, Harriet Sansom Harris (více)
(další profese)

Série(12) / Epizody(273)

Svérázný bostonský terapeut se přestěhuje do Seattlu, aby začal nový život, a současně sdílí své životní zkušenosti na vlnách rozhlasové talk show, avšak v soukromém životě složitě bojuje s vlastními problémy. (SkyShowtime)

Zajímavosti (74)

  • Postava Lorny Linley (Jean Smart), Frasierovy (Kelsey Grammer) lásky ze školy, byla přejmenována na Lanu Gardner, protože se tvůrcům ozvala žena stejného jména. (Jarsey)
  • John Mahoney (Martin) je ve skutečnosti Angličan z Manchesteru, odkud pochází i Daphne (Jane Leeves). Její herecká představitelka ale z Manchesteru není. John Mahoney ztratil anglický přízvuk po dlouhé době strávené v USA. (Jarsey)
  • Stavba a design Frasierova (Kelsey Grammer) bytu stála tvůrce kolem půl milionu amerických dolarů. (Jarsey)
  • Jak John Mahoney (Martin), tak David Hyde Pierce (Niles) se neúčastnili konkurzu na roli. John Mahoney byl první volbou tvůrců a Davidu Hydeovi Pierceovi byla role Nilese psaná přímo na tělo. (Jarsey)
  • Zatímco Kelsey Grammer (Frasier) ve scénách, kdy hraje na piano, hru jen předstírá a hraje ve skutečnosti profesionální pianista, David Hyde Pierce (Niles) hru na klavír studoval, takže jeho hraní na piano je autentické a hraje skutečně on. (Jarsey)
  • Martinova (John Mahoney) hospodyně a fyzioterapeutka měla být původně z Jižní Ameriky. Nakonec tvůrci změnili postavu na Angličanku. Z toho byl Kelsey Grammer (Frasier) zpočátku zklamaný, ale po setkání s Jane Leeves (Daphne) názor změnil. (Jarsey)
  • Seriál si získal fanoušky i v LGBT komunitě pro jeho vtipné, ale vkusné vtipy o homosexualitě. Kromě toho i tři herci David Hyde Pierce (Niles), Edward Hibbert (Gil Chesterton) a Dan Butler (Buldog) byli ve skutečnosti gayové. (Jarsey)
  • Obě těhotenství Jane Leeves (Daphne) byly zakomponované do seriálu. V 8. sérii, kdy začala randit s Nilesem (David Hyde Pierce), bylo její rostoucí bříško vysvětleno tím, že přibrala. Na porod byla vytvořena narážka, kdy Niles (David Hyde Pierce) říká v kavárně Roz (Peri Gilpin), že si Daphne vede v odtučňovacím centru dobře a že už zhubla několik kil. Druhé těhotenství bylo v 11. sérii zakomponováno přímo do příběhu, když Daphne čekala dítě s Nilesem. (Jarsey)
  • Bebe Neuwirth (Lilith) měla původně hrát jednu z hlavních postav seriálu. Herečka však odmítla, ale souhlasila s tím, že se objeví v několika epizodách. (Jarsey)
  • Shelley Long (Diane Chambers) v původním seriálu Na zdraví (od r. 1982) neměla ráda postavu Frasiera Cranea (Kelsey Grammer) a chtěla ho ze seriálu odstranit. Nicméně postava byla tak populární, že ji tvůrci ponechali. Herečka se ale přece jen objevila v několika epizodách Frasiera. Podle Kelseyho Grammera to mělo být jakési usmíření a zakopání válečných seker. (Jarsey)
  • Představitel psa Eddieho Moose ve skutečnosti nebyl až tak přívětivý a představitele svého filmového páníčka Johna Mahoneyho (Martin Crane) během společných scén dvakrát kousnul. (Jarsey)
  • Jméno Frasierovy (Kelsey Grammer) rozhlasové producentky Roz Doyle (Peri Gilpin) je uctěním památky stejnojmenné producentky seriálu Křídla (od r. 1990), která zemřela na rakovinu prsu v roce 1991. (IXOXI)
  • John Mahoney, který hraje Frasierova (Kelsey Grammer) otce Martina, je ve skutečnosti jen o 15 let starší než Kelsey Grammer. Grammer si tak na žádost tvůrců oholil vousy, které nosil ke konci seriálu Na zdraví (od r. 1982), aby vypadal mladší oproti Mahoneymu. (StarsFan)
  • Kelsey Grammer hrál postavu Frasiera více jak 20 let v seriálech Na zdraví (od r. 1982), Křídla (od r. 1990) a Frasier. Za svou roli v každém z těchto seriálů byl minimálně jednou nominovaný na cenu Emmy. (StarsFan)
  • David Hyde Pierce byl za roli Nilese jedenáctkrát nominovaný na cenu Emmy, tedy každý rok od uvedení seriálu až po jeho konec. Čtyřikrát vyhrál. Kelsey Grammer (Frasier) byl nominovaný desetkrát a rovněž čtyřikrát vyhrál. (StarsFan)

Reklama

Reklama