Reklama

Reklama

Arrowsmith

(seriál)
Česko, 1997, 4 h 41 min (Minutáž: 85–101 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Předloha:

Sinclair Lewis (kniha)

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jan Šťastný, Tereza Brodská, Josef Somr, Ondřej Vetchý, Jiří Schmitzer, František Řehák, Viktor Preiss, Václav Postránecký, František Němec, Bořivoj Navrátil, Petr Kostka, Jaroslav Kepka (více)
(další profese)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílný televizní film Arrowsmith scenáristy Jiřího Hubače vznikl podle slavného stejnojmenného románu Sinclaira Lewise, nositele Nobelovy ceny za literaturu. Velmi působivý a bohatý příběh líčí osudy mladého muže, jehož životním cílem se stal lékařský výzkum. Martin Arrowsmith, titulní postava příběhu jde za svými ideály tvrdohlavě a neústupně, i přes všechny obtíže a překážky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

sportovec 

všechny recenze uživatele

V kontextu devadesátých let, ale také dějin české televizní adaptace představuje ARROWSMITH jeden z nesporných vrcholů. Zdeněk Zelenka se tu jeví jako pokračovatel Františka Filipa pro nesporné schopnosti, které tu vyjevil. Drama muže, který chce být sám sebou, navíc naznačuje, jak je možné, že dříve mezi nejpopulárnějšími osobnostmi mohli být i tvůrčí intelektuálové. K znalostem, schopnostem a talentu totiž přidávali i zanícení, skutečný mravní rozměr a potřebu společenské angažovanosti. Arrowsmith plní tu úlohu, o kterou se v současné americké společnosti snaží např. Allen Alda. To všechno se do inscenace podařilo dostat a zbyl tu prostor i pro řadu kvalitních hereckých kreací. Tato iscenace již dnes patří poprávu do výčtu zlatého fondu naší národní televizní dramatické tvorby. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Zelenka prostě televizní inscenace umí. Předloha známého románu se mu povedla a člověk má chvílemi pocit, jako by se díval na "kinovej celovečerák". Kvalitní herecké výkony předních herců jsou samozřejmostí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl hezky z čerstva, v době jeho prvního uvedení. A jelikož jsem byl tehdy docela malý (docela dost), tak si pamatuju, jak to na mě zapůsobilo. Což možná zvedá hodnocení o tu jednu hvězdu, ale z toho co si pamatuji to bylo prostě síla... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Podle skvělé předlohy ani nemohl vzniknout špatný film, když se scénáře ujal sám Jiří Hubač. Doporučuji promítat grantovým komisím, sponzorům, členům vlády a vůbec všem, kdo rozhodují o penězích pro vědecký výzkum a těm, kteří se snaží kritéria jeho úspěšnosti stavět na komerční bázi. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Svoje speciální hodnocení by si zasloužila naprosto výtečná Eliška Balzerová, jejíž výkon zazářil v té zbývající šedi. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se po letech dostala k tomuto skvělému televiznímu filmu, který ČT už asi nikdy neuvede, jak jsem tak pochopila z jejich odpovědi. A je to škoda! Třídílný film rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co v ČT vzniklo. Knihu S. Lewise jsem sice zatím nečetla, troufám si ale napsat, že Jiří Hubač scénář napsal skvěle, Zdeněk Zelenka je mistr televizních incenací a rád do svých filmů obsazuje herce z Divadla na Vinohradech, takže ani zde neudělal výjimku a můžeme se tak kochat skvělými výkony, i když místy až divadelně teatrálními. A vše navíc podtrhuje krásná a "pravá", nikoli syntetická, jak je tomu poslední dobou u TV tvorby zvykem, hudba Jiřího Svobody. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Idealismus nebo pragmatismus, to je, oč tu běží. 1) Sinclair Lewis ve 40 letech napsal román Arrowsmith, za který o rok později dostal (a odmítl) Pullitzerovu cenu. Po dalších čtyřech létech získal jako první americký spisovatel Nobelovu cenu za literaturu (tu už neodmítl). I film Arrowsmith, natočený rok poté, byl nominován na čtyři Oskary. Je tedy zřejmé, že úspěch provází toto dílo od počátku._____ 2) U nás se zfilmování ujal 43letý Zdeněk Zelenka, jehož toporná režie přímo bije do očí zvláště v akčních scénách mimo bezpečí filmového studia, kde to Zelenkovi docela jde. Naštěstí je tu výborný Hubačův scénář a především radostiplné herecké výkony._____ 3) Nejvíce mě oslovil jedinečný 63letý Josef Somr (profesor Gottlieb). Ale i další si vyhráli: 54letý Václav Postránecký (cestovatel profesor Sondelius), 35letý Ondřej Vetchý (kamarád kšeftsman Cliff), 50letý Viktor Preiss (doktor Hollabird), 32letý Jan Šťastný (hlavní hrdina doktor Martin Arrowsmith), 59letý Petr Kostka (šéf university) či 42letý Jan Hrušínský (podnikatel Bert Tozer, bratr Martinovy první ženy). Abych nikomu neukřivdil, špatný herecký výkon tu vůbec neuvidíte. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Zelenka je významný režisér televíznej tvorby. Opäť ma nesklamal. Výborne natočené a výborne zahraté....70%. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné herecké výkony všech zůčastněných a myslím i největší herecký výkon Jana Šťastného za jeho celou hereckou kariéru. Skvělý scénář Jiřího Hubače a vůbec krásný příběh o člověku... ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu nadšení, jak ze scénáře, tak výborných hereckých výkonů. Zatím za 5. Edit: celý seriál (po náhodném shlédnutí v TV) je velkým překvapením. Kvalitní zážitek, který jen tak rychle nevyprchá. Vetchý a Brodská hrají dobře, dokud se nezjeví mistr Somr a zastíní je svým velkým herectvím. ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Seriál má možná svá slabší místa, ale jako příběh o smysluplném životě to je nesmírně cenné. V 90. letech vznikaly spíš filmy o frustraci z nedostatku činorodého programu (vím, o čem je řeč...), a tohle byla sympatická výjimka. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Nádherná dobová stylizace, věrohodná atmosféra, trocha humoru a maximálně skvělé herecké výkony. Tohle se opravdu povedlo. Jestliže už jsme nuceni platit výpalné České televizi, tak ať se točí s takovou profesionalitou a nadšením, jak bylo předvedeno u tohoto díla. A je mi jedno, že takto vzniknou třeba jen dvě inscenace za rok. Ono to pak bude mít jednu neoddiskutovatelnou výhodu. Budou se moci vysílat i reprízy, což jaksi u 99 % televizních filmů není s ohledem na jejich kvalitu a schopnost zaujmout možné. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, s jakou lehkostí se tvůrcům podařilo vyhnout klasickému českému prostředí a navodit atmosféru Ameriky. Hlavně ve třetím díle. Herecké výkony jsou opravdu kvalitní. A přestože jednotlivé díly jsou více než hodinové, zatímco původní Arrowsmith z roku třicet jedna má s bídou přes sto minut, nenudí. Je to velmi kvalitní televizní počin. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Této třídílné inscenaci jsem se na televizní obrazovce vyhýbal, seč mi síly stačily, zhruba půlku svého mrzkého života a celkem mi to vycházelo, až doteď. Dnes jsem zhlédl poslední část a musím uznat, že jsem toto dílko ignoroval neoprávněně. Hanba mi. Původně mne odrazovaly především "americké" exteriéry, o nichž jsem dopředu věděl, že se budou tzv. konat. Tohle československá, potažmo česká televize opravdu nezvládá a ani tento příběh není vyjímkou, tím však má kritika, až na pár pro mne nedůležitých momentů, končí. Zkrátka mne bavilo sledovat životní příběh mladého lékaře, výzkumníka, který zažil na své cestě životem mnohé, ale málokdy si nechal nabourat své přesvědčení a entuziasmus. Šťastného a Brodskou zrovna nemusím, nicméně zde jim to šlapalo jak hodinky. Ve snímku se objevuje prakticky veškerá tehdejší plejáda aktivního herectva, respektive alespoň jeho nejkvalitnější část a je to znát. Pokud si k tomu domyslíte "Pana" scénáristu Hubače, nemůže se jednat o propadák. Ba i tu pověstnou slzu jsem uronil a to ve scéně, kdy Šťastnému zemře první žena a on náhodou objeví její deníček, kde se mu dostane vysvětlení ohledně jednoho prazvláštního oslovení. Pro mne tedy nadprůměrné a dávám čtyři hvězdné mlhoviny. ()

Reklama

Reklama