Reklama

Reklama

Otevři oči a naskoč! Čeká tě jízda tvého života. Je Štědrý večer, pravý čas na dobrodružství. A tebe čeká v podobě cesty, která se kroutí nahoru a dolů horami, klouže po ledových pláních a šplhá přes závratně vysoké mosty. Vítej na palubě polárního expresu, kde je během cesty podávána horká čokoláda rozvernými číšníky a dobrodružství čeká v každém vagónu. Režisér Robert Zemeckis vytvořil s pomocí hlasu Toma Hankse opravdovou vánoční klasiku. Společně vás zavedou do světa kouzelné animace. "Vidět, znamená uvěřit", tvrdí záhadný tulák, který tě doprovází na této fantastické cestě. Uvidíš skutečné zázraky" Vlak je připraven, tak neváhej a nastup! (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (610)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Možná, že svým hodnocením Polárnímu expresu křivdím. Jenomže už nepatřím do kategorie těch nejmenších, Santa Claus je mi vcelku volný a navíc jsem jej nesledoval ve vánoční atmosféře, nýbrž pohodě letních prázdnin. Nelze mu určitě upřít to, že pro malé děti a fanatické uctívače digitální animace, bude působit jako vánoční dárek. Režisér Robert Zemeckis přesně ví co chce a výsledek tomu taky odpovídá. Vše je dotáhnuto do nejmenších detailů, ať už se jedná o vizuální stránku samotnou, tak i o dějovou jednoduchost, která v sobě skrývá mnoho mravních ponaučení pro malé caparty – a rozhodně to není jenom to, že Santa Claus existuje. Tom Hanks svých X rolí hlasově zvládnul skvěle a to je taky jeden z důvodů, proč se svým hodnocením nejdu níž. Proč to ale opravdu nedělám, je tedy, krom Hankse, špičková audiovizuální stránka. Už vzpomínaná animace, ale taky poctivě odvedená práce zvukařů, kteří se opravdu vytáhli. Duní to opravdu skvěle, sníh „křupe“ přesně jak má no, je to prostě radost poslouchat. A hudební doprovod Alana Silvestriho je zase radost poslouchat, i když ani tady (ve filmu pro děti) si Silvestri neodpustil své obvyklé „uřvané“ pasáže – ale je pravda, že se to do těch „akčních“ scén vcelku hodí. Inu, Polární expres není špatný film, rozhodně ne, ale je to můj subjektivní názor na to, že jsem se u něj nepobavil tak dobře, jak tomu bývá například u výtvorů z Pixaru nebo u (těch lepších) kusů studia DreamWorks. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Večerníčkový námet, spracovaný do 100 minútového a 150 miliónového celovečerného fiaska. Vizuálne atraktívna jazda vlakom stála aspoň v IMAXe za to (a to akože fakt!), ale ten zvyšok... V bežnom kine by som pri tom zaspal. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přepadl mě jakýsi závan infantility a chtěla jsem vidět něco miloučkého, slaďoučkého, kde budou děti a rolničky a písničky a ...... viděla jsem. Strašně se mi líbila ta ztracená jízdenka, jak poletovala mezi smečkou vlků a jak ji pak chytil do zobáku orel a letěl s ní nocí mezi horami a kolem vodopádu, a taky ten fičák, když vlak nad sebou ztratil kontrolu. Musela jsem si teda vzít svetr, jaká mi byla z těch chudinek jen v pyžámku na severním pólu zima a taky jsem nadskočila, když se tam jako Elf objevil Steven Tyler, ale mé potřebě vrátit se na chvilku do dětství bylo učiněno mile zadost. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Film **1/2, IMAX experience *. Ovšem tak megaprázdný megadrahý film tu určitě ještě nebyl a osobně bych se ho bál v prostorách běžného kina doporučit komukoliv nad deset. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Kýč, pozlátko a rádoby efektní záběry - jestli to mělo být pro děti, tak ty technické hračičky nemůžou ocenit. Dospělí, kteří by možná nad efekty zaplesali, ale těžko najdou na příběhu nebo přezlacených záběrech něco zajímavého. Zemeckisova snaha jít s technikou pořád dopředu se cení, ale je třeba jí aplikovat s nějakým vkusem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Když jsem na Štědrý den ze zvědavosti pustil televizi, kde zrovna dávali Polární expres, nebylo mým cílem koukat až do konce. Pravdou však je, že jsem od té tuze dementní pohádky (a to takovým hodně vlezlým způsobem) nedokázal odtrhnout oči. Povrchnost, hloupost, moralizování – to vše zamaskované coby vizuální hostina, kterou nelze odmítnout. Určitě ne na Vánoce. :-) 65% Zajímavé komentáře: kleopatra, CheGuevara, DaViD´82, Vitason, Indy, Phillo ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, i když je to až kýčovitě sladké a přeplněné efektními záběry. Jisté kouzlo to ale v sobě mělo i pro mě, proto hodnotím tak vysoce. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $165miliónov║Tržby USA $188,969,804║Tržby Celosvetovo $315,249,768▐ Tržby za predaj od roku 2009 Blu-ray v USA $34,769,688 //počet predaných kusov 1,354,996║ Tržby za predaj od roku 2006 DVD v USA $115,565,205 //počet predaných kusov 10,686,391║ Krásny Vianočný počin, ktorý treba jednoznačne vidieť v podobe 3D v IMAX-e, lebo pre tento priestorový rozmer to bolo stvorené a poviem že to bol najlepší zážitok s IMAX-u čo som zažil. /videl v kine IMAX 3D verziu: 100%/ /videl v kine 2D verziu: 90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Není to zlé, ale postavené pouze na technologii a příběh jde do pozadí a je zjednodušen na maximum. Některé scény jsou zde záměrně, aby se ukázala "dokonalost" motion capture technologie, která pro mě osobně není ničím tak úžasným. Tom Hanks je fajn herec, ale v každém filmu mi stačí jednou a ohánět se "My máme 8krát Toma Hankse nemusí být zrovna výhra. Robert Zemeckis měl dlouhou režisérskou pauzu a trochu se bojím, že stejně jako on dopadne i James Cameron. Škoda, že za každou cenu musel být Polární express trailer na technologii, která by (tvůrci se v to jistě modlí) jednou mohla být prohlášena za stavební kámen digitálního herectví. Digitální pohádka, nad kterou i malé děti budou možná ohrnovat nos. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film samotny bych hodnotil pouze prumerne, ale vzhledem k zazitku ze sledovani tohoto snimku v IMAXU prihazuji jednu hvezdicku. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ako "rollercoasterova" jazda v IMAX-e, skratena minimalne o 1/3 to mohla byt (a v krajinach, kde tento film v IMAX-e ide aj asi je) bomba. Ale ako celovecerak v normalnom kine (a o par mesiacov na VHS/DVD) film doplaca hlavne na velmi slaby scenar. Samozrejme toto negativum je negativom iba pre odrastenejsie publikum. Male deti budu bezpochyby nadsene. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je to jak ta vánoční reklama na Coca-Colu, ve které jedou ozářené náklaďáky. Tohle je shodné jen roztažené na sto minut. Děj veškerý žádný, postavy ploché a navíc nevtipné. Ovšem na druhou stranu uznávám, že pro menší děcka je to na vánoční dopoledne takřka ideální; barevná rozjuchaná horská dráha. Jediné plus je Zemeckis, který když již neměl oporu ve scénáři a hercích, tak alespoň naplno využil potenciál "volné kamery" (a pokud to někdy vidět, tak jedině v Imaxu). PS : Některé scény my doteď hlava nebere, na tu gay party tisíce elfů raději nemyslím. Ještě teď mě z ní běhá mráz po zádech. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

americká pohádka o vánocích, S. Clausovi a hlavně o dětech, určená těm, kteří umějí snít. závidím všem, kteří měli možnost zhlédnout toto výtvarné dílo v IMAXu, protože to musí být fantastická jízda. i pro dospěláka. přesto musím poznamenat, že dětem se film líbil i takhle. a oni by možná dali hvězdy čtyři. a tak já je dám, vždyť je to film pro ně! ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::: Tenhle film přímo miluju !!! Každý rok si ho pouštím o Vánocích. Má skvělou atmosféru ! Tahle pohádka je veliké dobružství. Můj nejoblíbenější animák. Opravdu veledílo. Moc mne mrzí, že ten film moc prý nevydělal a taky Vaše hodnocení. Nechápu oboje. Asi jste přestali věřit :-) Už ve vaších srdcích asi není ten malý kluk/holka, který/á si chtěl/a pořád hrát a měl/a velikou fantazii a šílené nápady. Tohle mne na lidech moc mrzí :-( Pořád bychom měli mít v srdcích alespoň špetku toho dítěte, kterým jsme kdysi bývali !! Pak by se Vám možná tenhle film i líbil. Taky byste hlavně měli brát v úvahu, že tento film byl natočen pro děti a vy ho tady hodnotíte a rozebíráte jako nějaké pseudointelektuálské dílo .... POMO: To není vtipný, ale spíš trapný, co jsi napsal ,-) ::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alan Silvestri: 1. The Polar Express -- Tom Hanks ,2. When Christmas Comes To Town -- Matthew Hall and Meagan Moore ,3. Rockin' On Top of the World -- Steven Tyler ,4. Believe -- Josh Groban ,5. Hot Chocolate -- Tom Hanks ,6. Spirit of the Season -- Alan Silvestri ,7. Seeing is Believing -- Alan Silvestri ,8. Santa Claus is Comin' To Town -- Frank Sinatra ,9. White Christmas -- Bing Crosby ,10. Winter Wonderland -- The Andrews Sisters ,11. It's Beginning to Look Like Christmas -- Perry Como ,12. Silver Bells -- Kate Smith ,13. Here Comes Santa Claus (Right Down Claus Lane) -- Bing Crosby and The Andrews Sisters ,14. Suite From the Polar Express -- Alan Silvestri , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boli doby, kedy väčšina mojich kamarátov cinkanie rolničky počula. Ale ako utekali roky, zvuk utíchol pre väčšinu z nich.“ Som rád, že presladené vianočné filmy sa ešte stále nakrúcajú. Zemeckis, Hanks & William Broyles Junior ani tentokrát nezlyhali a zasa nám položili pod stromček niečo iné. Ľudia vyzerajú ako z hračkárstva, dokonca aj budovy, scenár je len sledom akčných scén a logika (prechádzka po streche vagónov, zamrznuté jazero) si dala fajront na margo vizuálnych skvostov. Ale čo ak je to tu len aby filmári rozdelili tábor divákov na neveriacich Tomášov a na tých, ktorí ešte veria kúzlam? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu neustale poucujici mix mezi reklamou na Coca-colu a horskou drahou prakticky bez pribehu, na druhou stranu ale slusna oddechovka s paradni vanocni atmosferou, ktera cloveka nijak nenasere. Animace je paradni, i kdyz to cely furt pusobi lehce umele. No a to je v podstate vsechno, Zemeckis by se na tu animaci uz mel vysrat a dotahnout svoji prdel k natoceni Gump & Comp. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Při vší velkorysosti, animák s tak hloupým příběhem jsem už léta neviděl. Připadá mi směšně, když se film zaštiťuje revoluční technologií a myšlenku má jako z roku raz dva. Snad je to tím, že dávno nejsem dítě a že se u nás nenosí extatické vzývání Santy Clause, nevím. Ale onen výdobytek jménem performance capture mě taky nenadchnul.Všechny ty děti působí velmi umělohmotně a jejich pohyby jsou sice realistické, ale jaksi nekompatibilní s ošacením, vlasy a pohybem předmětů. Například knír Toma Hankse vypadá, jako by mu ho pod nos přižehlili. ;-) Arthur Schopenhauer kdysi napsal, že každá nová myšlenka musí projít třemi etapami konfrontace s veřejným míněním. V první je vysmívána jako holý nesmysl, ve druhé dokázána v praxi, ale odmítána, ve třetí chápaná jako samozřejmost, dokud se neobjeví nová myšlenka se stejnou perspektivou. V tom duchu kdysi proběhl přerod němého filmu ve zvukový a černobílého v barevný. Performance capture se s filmy Polární expres a Beowulf nachází ve druhé etapě. Možná, že až se časem vyléčí z dětských nemocí, jednou skutečně z finančních a technických důvodů převálcuje "živé" filmy. Jen nevím, jestli chci být u toho. 40% ()

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Batman a Superman digitálně animovaní

Batman a Superman digitálně animovaní

04.09.2007

Chvíli v tom byl docela slušný chaos. Když studio Warner Bros. oznámilo, že hodlá už příští rok odstartovat natáčení Justice League of America, komiksoví fanoušci začali střihat ušima. Co to, co to?… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Já se vrátim! Nebo ne?

Já se vrátim! Nebo ne?

14.11.2006

Když se Arnold Schwarzenegger, někdejší nejlépe placený herec Hollywoodu, opětovně stal guvernérem státu Kalifornie, početné zástupy fanoušků opustil i ten poslední zbytek naděje na jeho comeback.… (více)

Reklama

Reklama