Reklama

Reklama

Čínská lázeň

  • Čína Xizao (více)
Čína, 1999, 95 min

Režie:

Yang Zhang

Scénář:

Xin Huo

Kamera:

Jian Zhang

Hudba:

Xiaogang Ye
(další profese)

Obsahy(1)

Film ČÍNSKA LÁZEŇ začíná fantazií o lázních ve stylu high-tech, připomínající moderní myčku aut. Tuto úvodní pasáž vystřídají pak tradiční čínské lázně. Se zvyky, které se uchovávají po tisíciletí, se svojí osobitou kulturou, vlastními konvencemi, pravidly, kde platí společenská rovnost. Osoby zbavené oděvu a společenského postavení, zde vytváří spektrum charakterů, které se zde setkávají a komunikují jako rovný s rovným. Tyto staré lázně, kdysi společenská potřeba, se ale staly nyní místem, kde se schází jen penzisté a lidé, kterým se příliš nedaří Přicházejí sem na masáž, horkou lázeň, zahrát si nějakou hru a poklábosit si. Zařízení lázní je staré, starodávně vyhlížející kotle, kapající trubky, vše jen ztěží drží pohromadě. Lázně provozuje starý pán, který se ještě stará o svého už dospělého, mentálně postiženého syna. Nejstarší syn, který hledá svoji budoucnost v moderním světě, dynamicky se rozvíjející oblasti Shenzhen svůj domov už dávno opustil. V domnění, že otec zemřel, se tento zbloudilý syn vrací do Pekingu. Ke svému překvapení je ale nucen postavit se tváří v tvář odpovědnosti za rodinu a řešit nastalé problémy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý snímek z pro nás exotického prostředí. Neznámí čínští herci předvádějí skvělé výkony, vyzdvihl bych roli postiženého bratra. Zajímavé jsou i ony "rituály" v koupeli a hlavně pak konfrontace těchto tradičních lázní se supermoderní sprchou v úvodu filmu. Vzhledem k nízké četnosti čínských filmů u nás nelze usuzovat na celkovou úroveň kinematografie v této zemi, ale tento snímek jednoznačně patří mezi to nejpovedenější z toho, co jsme měli možnost z této daleké země vidět. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Podobně jako lázeň mi i tenhle film mi vydatně pomohl s pravidelnou večerní hygienou ducha. Není exotický formou, naopak, jasně odkazuje k tradicím evropského narativního filmu. Zhang líčí pitoreskní prostředí čínských lázní se všemi pozoruhodnými figurkami a jejich historkami i malými (ale vlastně velkými) dramaty. Centrálním motivem je střetávání dvou světů – světa nového a světa starých tradic, který ztělesňují právě lázně a jejich majitel mistr Liu. Z nového světa se vrací "ztracený" syn Da Ming a pomalu ale jistě podléhá kouzlu pomalého, ale moudrého prostoru tradic očisty a lidské blízkosti. V něm nachází i cestu k retardovanému bratrovi Er Mingovi, a přestože je konec starého nevyhnutelný, katarze přetrvá i konec lázní (a rozchod jejich osazenstva). Zhang volí spíše pomalý, ale přesto šaramantní a půvabně komický vypravěčský přístup, kterým odlehčuje v tragický a melancholický podtón Čínské lázně a dodává všemu moudře humorný nádech. Škoda jen občasné hlušiny, kterou zaviní poněkud prudký střih do jiného časoprostoru... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nijak moc mě tento film nenadchnul. Počáteční srovnání skutečně moderních lázní se starými tradičními lázněmi je fajn, ale co s tím, že tradice pro mnoho lidí tolik znamenají resp. neznamenají? To, že se v moderních lázních lidé prakticky nepotkávají jen míjí, to že staré tradiční lázně slouží nejen pro oddech, ale také pro zábavu, hraní, promlouvání s jinými lidmi a celkové větší sociální aktivitě. Čína je jiný svět a to nejen mentálně. Návrat syna, kvůli kresbě jeho bratra(to jsem se musel fakt smát :)) a následně jeho snaha bratrovi ukázat jiný svět než na jaký byl zvyklí je příjemná, ale to se dalo čekat !!! Ten film mě nechytil za srdce. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Syn, který žije západním, uspěchaným stylem života, vydělává slušné peníze se vrací do rodné vísky, kde vše plyne po staru a v duchu tradic. Jeho otec vede lázně, kde dodržuje tradice, kde je poklidná atmosféraa kam si chodí odpočinout určitá skupina "štamgastů". Nejdříve opovrhuje tím vším před čím utekl, ale pomalu začíná objevovat kouzlo tradic. Znovu nachází cestu ke svému "jednodušímu" bratru a otci, kteří spolu mají krásný vztah. To vše ač možná zní poněkud "lacině" a podlézavě je zpracováno a zahráno opravdu bravurně. Vše je takové milé, poklidné a to ač přestože se řeší i negativní témata (bourání za účelem stavby supermarketu, smrt, odcizení, co s nechtěným bratrem,atd.) ()

May 

všechny recenze uživatele

Na zapade mnohokrat omilane tema otec vs. (po letech navraceny) syn je v podani Zhang Yanga uzasne svezi a diky jedne z hlavnich roli, retardovaneho bratra hlavniho hrdiny - Er-Minga, take neuveritelne kouzelne a mile. Pribeh vypravi o navratu Da-Minga do sveho rodneho mesta k bratrovi a udajne zesnulemu otci, ktery je vsak stale cily a spokojene vede se svym mentalne postizenym synem lazne. Otec ale brzy po tom, co se se 'ztracenym synem' usmiri, umira a nastava problem, co s postizenym Er-Mingem, ktery doposud zil jen pro lazenske hosty a lazne samotne, ktere se kvuli novemu supermarketu budou muset tak jako tak zbourat.. Komedie, pri ktere se nebudete smat, ale s usmevem se vpijet do platna pred sebou. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Brutalistiská komunistická betonárska úderka (vo filme nikdy - až na zopár robotníkov - neukázaná, len letmo spomenutá) sa chystá zbúrať starú štvrť a v nej tradičné čínske kúpele. V nich sa odohráva ústredný príbeh návratu syna žijúceho dlhé roky modernitou. Prichádza, mysliac si, že otec zomrel. Po pár dňoch precitne a pomáha. Pomáha staručkému otcovi, jednoduchému, stále vysmiatemu mentálne postihnutému bratovi a najmä sám sebe. V kúpeľoch sa odohrávajú rôzne veci : tradičné kúpacie rituály a počas prestávok sa kúpajúci zabávajú súbojmi kobyliek, riešia vzťahové problémy, spievajú pod sprchou.. Príjemne plynúca smutná komédia. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Vráti sa stratený syn za svojim otcom a postihnutým bratom na zapadlý vidiek zo svojho dobre plateného miesta v Pekingu ? Má ho čím ešte tento tradíciou nabitý, ale chudobný kraj naplniť ? Príbeh o tradičných hodnotách a rodinných väzbách. a o súboji nového, moderného sveta s idylickým, ale starým prostredím. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

"Momentálně" zaostalý bratr (blahoslavení chudí duchem mají daleko víc vyvinutou intuici) pošle svému staršímu bratrovi obrázek, na kterém je nakreslený jejich otec mrtvý (tvrdí pak, že nakreslil, jak táta odpočívá). Bratr okamžitě přijede a díky tomu dostane možnost prožít s bratrem, tátou a štamgasty z jejich starých lázní pár nádherných "čínsky hrabalovských" dní , než se bratrovo "proroctví" naplní a on musí řešit co dál ... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

STV 2 sa kedysi rozhodla v sobotu večer pár týždňov vysielať v rámcii filmového klubu sekciu čínsky film. Sledovanosť musela byť takmer nulová, ale nám pátračom po niečom inom ako americká komerčná tvorba urobila radosť týmto milým filmom. Po čase si ale už z neho príliš nepamätám, snáď majú aj o niečo väčšie skvosty. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ale by som sa šiel teraz okúpať. Nechať si horúcou vodou uvoľniť svaly a započúvať sa do nejakej tej operety. Shower je veľmi civilný príbeh jednej rodiny v krásnom komornom prostredí miestnych kúpeľov. Drámy je tam málo a keď sa stane je pomerne rýchlo vyriešená. Aj napriek prekážkam a povinnostiam sú totiž všetci z hrdinov morálne povznesený a tak dokážeme s celou komunitou sympatizovať a čo je hlavné priať im veľa šťastia pri riešení ich problémov. Postupnosť a dramaturgická rovnováha robia z tohto filmu až meditatívny zážitok - hlavne ak sú tam poprepletané iné príbehy obsahujúce v sebe ako ústredný motív vodu a jej nutnosť. Taký malý poklad, vďaka ktorému si idem dať teraz horúcu sprchu. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Tragikomický príbeh v štýle Rain Mana či 8.dňa situovaný do prostredia čínskych kúpeľov. Výborne zahraný príjemný filmík očarí niekoľkými krásnymi scénami (úvodná autoumývačka pre ľudí, sprchový spevák). Film brzdia len retrospektívne scény z mladosti Er-mingovej matky, inak tehto príjemnej oddychovke na zamyslenie sa nad vlastným tempom života nemám čo vyčítať. ()

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Komorní tragikomický příběh o vztahu rodičů a dětí, vztahu tradice a touhy po změně. Úspěšný Daming, žijící na jihu Číny, přijíždí do Pekingu za svým retardovaným bratrem Ermingem kvůli mylné domněnce, že jejich otec zemřel. Otec provozuje lázně ve staré čtvrti, která má ustoupit modernímu obchodnímu centru. Prostředí lázní (místo, kde jsou si všichni rovni) umožnilo začlenit několik vedlejších linií, ať už humorných nebo dojemných (napravený podnikavec, závody cvrčků, manželský rozvrat...). Nabízí se otázka, jestli je Čínská lázeň kritikou „pozápadňování“ čínské společnosti potažmo jakýchkoli změn, nebo snahou podpořit rozvíjející se občanskou společnost. Pro oba výklady můžeme ve filmu najít opodstatnění, bez hlubší znalosti Číny je však těžké se k jednomu z nich přiklonit. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála ázijských filmov, na ktorý určite nezabudnem... príbeh 3 mužov, otca a jeho dvoch synov, kde najmladší je mentálne postihnutý, je zaujímavý hlavne tým, že z neho cítiť úplne iné kultúrne hodnoty a tradície, ktoré má východná Ázia. Ešte jedna vec ma na tomto filme dostala - herecké výkony hlavných postáv (a tiež 'O sole mio' v podaní retardovaného Er Minga). ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, zajímavý, k zamyšlení, zábavný a záživný- to mu neupírám. Někdy to ale herci dávali jak na divadle, celkově se to mělo snahu hrozně moc líbit a někdy to logicky drhlo- třeba když chlápek volá ženě, že mu uletělo letadlo a současně jí oznamuje, že je táta, kterej už v té době dávno tlel v hrobě, po smrti. Taky bych se tam s nima nechtěl cachtat, i to se možná odráží na tom mém hodnocení. ()

Související novinky

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama