Reklama

Reklama

Epizody(8)

Osemdielny taliansky televízny seriál o životnej púti presláveného stredovekého cestovateľa a objaviteľa. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Môj úplne najobľúbenejší seriál všetkých čias. Krásny príbeh, dobrodružný, romantický, napínavý so skvelými hereckými výkonmi a v neposlednom rade aj vynikajúcim českým dabingom. Veľmi sa teším, že seriál konečne vychádza v našej oblasti na DVD. Je to úplne prvý seriál, pri ktorom som začal ako malý chlapec vnímať filmovú hudbu. Niektoré motívy som si pamätal ešte veľmi dlho. Vtedy som ešte nevedel, kto je Ennio Morricone, ale teraz to už dávno viem a aj soundtrack zo seriálu Marco Polo je v mojej zbierke. To, čo dokázal Morricone zložiť pre tento seriál je jednoducho nádhera, napr. téma Marca, alebo melódia použitá pri úvodných titulkoch patria dodnes pre mňa k tomu úplne najlepšiemu, čo som kedy z filmovej hudby počul. Po rokoch si spomínam na množstvo scén, ktoré mi najviac zarezonovali v pamäti : Marco v tajnosti opúšťa Benátky, jeho stretnutie s neskorším pápežom, vyvraždenie saracénskej dediny križiakmi, Marco ako správca chánovho majetku, jeho trpký návrat domov a nenaplnená túžba vrátiť sa späť. Ale nadovšetko si vážim najmä Morriconeho hudbu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velebím rodiče, že při posledním vysílání v TV (to už je drahně let, co se v televizi takové věci dávaly) měli ten skvělý nápad a nahráli seriál na VHS, díky čemuž jsem zůstal zásoben, než to vyšlo oficiálně. Nejsilnější scéna: stárnoucí Kublaj už nedokáže vyskočit na koně. Odežene sluhy a požádá Marca o pomoc, protože nikdo jiný nesmí vidět jeho slabost. A ještě jedno slovo: Morricone. ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

V dětství mě tenhle seriál uhranul. Skvělé dobrodružství s vynikající výpravou a exotikou jak prostorovou i časovou, pro klučičí duši to pravé. A především dle mého soudu nejlepší seriálová hudba vůbec - vždycky mě chytí za srdce. Morricone prostě JE génius. Vytknul bych jen ( dle mě ) trochu odbytej konec, kdy návrat domů do Benátek je prakticky vynechanej... A to DVD by si zasloužilo remastrovat barvu i zvuk - ovšem je pravda, že dabing ČST je prvotřídní. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je tomu možná dvacet let, co jsem seriál Marco Polo viděl naposledy a ač mu nelze upřít kvalitu, v dětských vzpomínkách nabýval podstatně větší velikosti. Seriál osciluje mezi dokumentarizujícím popisem navštívených míst a kultur, obraze doby, napínavým palácovým dramatem, monumentálním příběhem počátku konce veliké říše, naivní romantikou až k humanistickému poselství. Jde sice o osmihodinové dílo, avšak pro řádné líčení všeho, co si předsevzalo, mu to přesto nestačí. +++++ Historicita a popisnost zdá se být na první pohled věrnou, určitých nesrovnalostí jsem si však přesto povšiml. Velkolepá výprava s množstvím nákladných kostýmů, natáčení na opravdové Velké čínské zdi, v reálném Zakázaném městě, ve skutečném letním císařském paláci v Pekingu - to vše dodává sérii autenticitu. Člověka však zklame vědomí, že Marco Polo ve své knize o Zdi vůbec nepíše, Zakázané město se začalo stavět až 100 let po jeho smrti a téměř celý komplex letního paláce je ještě mladší. Jistě, jde o nádherné kulisy a dost možná ty nejvěrnější, co jsou k dispozici, leč proč Polo stojí na zdi, proč se o Zakázaném městě hovoří? A když nesedí toto, mohu věřit tomu dalšímu? +++++ Pokud jde o historické události, tak snad ano. Ve zobrazování impéria však seriál příliš do hloubky nejde. Pobyt u dvora v obří říši však přesto považuji za nejzdařilejší část seriálu. Veliký chán Kublaj sedí uprostřed všeho dění, sbíhají se k němu informace, rozbíhají se od něj příkazy, ale než mocná říše pohne svou paží, jak hlava nařídila, uplynou týdny a měsíce, než zabolí vzpoura či válka, trvá to zrovna tak dlouho. Ten moloch už ani sám sebe necítí. +++++ Hůře působí Polova milostná vzplanutí zažehávaná zřejmě plameny v jeho očích. Lásky jsou zde vždy věrné, komplikuje-li je něco, vždy je to zlý okolní svět. Stačí říct: "Miluji tě," a druhá strana automaticky odpoví: "Já tebe taky." Není třeba snah, stačí být Marcem Polem. Závist mě jímá. Jistě Polo oplývá krásou, ušlechtilostí ducha i bezmeznou odvahou, ale přesto se mu musí každá, po které touží skládat k nohám a na druhou stranu právě a pouze ona? Má-li Marco Polo jistou, leč změrnou hloubku v líčení říše a zvyků dalekých krajů, v podání mezilidských vztahů, zvláštěpak vztahů mužů s ženami mu chybí zcela. A přece je líčí, ač nemusí a nepotřebuje. +++++ Ten ušlechtilý Polo, Polo Ježíš Kristus, připraven k největším obětem, vždy nebojácný Polo, moudrý Polo, dokonalý Polo nám však ještě přichystal lekce lidství, doufajíc zřejmě, že napraví naše zkažené duše. Ale ne, on působí dojmem, že oslavuje naši pokrokovou dobu, v níž už většina obyčejných lidí ví, že porozumění mezi národy a třídami je možné. On, světlo humanismu v tmářském středověku, kam patří ti, kteří i v dnešní době vyvolávají nenávist. Míru zdar, říkám i já, leč všímám si, že Polo z Marca Pola nějak nechápe či neříká, co vlastně v lidech probouzí nenávist a rozbroje. Ve své láskyplnosti klouže po povrchu. Výpravný je však tak moc, že si natěsno tu čtvrtou mou hvězdu vysloužil. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa jeden z najlepších seriálov a to nielen kvôli obsahovej stránke. Je to už mnoho rokov čo som tento seriál pozerával v televízii (jeho vysielanie som zažil dvakrát na ČT) a zanechal vo mne množstvo spomienok, na ktoré sa nezabúda. A teraz po rokoch mi bolo vďaka priateľovi tahit-ovi opäť možné tento skvost vzhliadnuť. Opulentná výprava (nakrúcalo sa na troch svetadieloch) a vo svojej dobe azda najhviezdnešie možné obsadenie (skvelí sú predovšetkým Delholm Elliott, F. Murray Abraham a Ruocheng Ying v úlohe Kublaja) rozprávajú príbeh muža, ktorý sa dostal tak ďaleko ako nikto predtým, veľa získal, ale i veľa stratil. Skvelo tiež ukazuje kontrast medzi zaostalou a prísne dogmatickou Európou 13. storočia a ďalekým východom, svetom tak pestrým spôsobom života i myšlienkami, že tomu dovtedy nikto nechcel uveriť. Osobitne treba vyzdvihnúť geniálny hudobný sprievod Ennia Morriconeho, jedno z najlepších maestrových diel, kde mi ústredný motív dokonale uviazol v hlave už ako malému, keď som seriál prvý krát videl a pritom filmovú hudbu som veľmi nevnímal. Pre mňa je tiež nezabudnuteľnou hlavne scéna masakru beduínov križiakmi. Zo všetkých 8 častí je najlepšia tá posledná. PÁN SERIÁL. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama