Reklama

Reklama

Epizody(8)

Osemdielny taliansky televízny seriál o životnej púti presláveného stredovekého cestovateľa a objaviteľa. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

Lima 

všechny recenze uživatele

Mám rád kostýmní velkoprodukce a tohle je produkt přesně podle mého gusta. Monumentální, výpravné, na penězích se nešetřilo. Navíc dějově zajímavé a s výbornými herci (hlavně mě potěšil F.Murray Abraham, který mimo Saliera v Amadeovi moc výrazných rolí neměl). Krásný hudební motiv, který mi navždy zůstane v hlavě. Tady prostě není co řešit a nejvyšší hodnocení je tu zcela na místě. Všem doporučuji. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Skvostný seriál, na ktorý sa už trochu pozabudlo, čo je veľká škoda, pretože sa výpravnosťou a celkovou kvalitou spracovania minimálne vyrovná "konkurenčnému" a omnoho slávnejšiemu Šogunovi. Davové scény a množstvo kostýmov a pompéznych dekorácií mu môže ticho závidieť ktorýkoľvek novodobý historický veľkofilm. Na DVD vyšiel síce v tragickej obrazovej kvalite a bez pôvodnej zvukovej stopy, ale aspoň má pôvodný hviezdne obsadený český dabing z 80. rokov. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Náááádherný seriál s velkolepou výpravou a skvělými herci. Navíc ta hudební složka Ennia Morriconeho doslova bere za srdce. Viděl jsem jej dvakrát a pokaždé z něj jsem byl úplně hotový a na každý díl jsem se těšil jako malé dítě na nanuka. Opravdu skvělé dílo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborný historický seriál popularizující jednu velkou historickou postavu západní civilizace, který patřil k tomu nejlepšímu, co se vysílalo v Československé televizi před rokem 1989. Úžasně výpravný (a asi na italské poměry i nákladný), skvěle herecky obsazený (včetně mezinárodních hereckých hvězd - Leonard Nimoy, F. Murray Abraham, Denholm Elliott...) a s tak podmanivou a sugestivní hudbou Ennia Morriconeho, že takového Vangelise v Dobytí ráje hravě strčí do kapsy. Seriál Marco Polo je ale vlastně více než hraný film takový imaginární historický cestopis, skoro až s encyklopedickými rozměry života, doby a cesty slavného cestovatele. A jediná má výtka zní - občas (ale opravdu jen málokdy) sklouzává tenhle seriál od dějovosti k popisnosti, rozměrů třeba zrovna italských filmových neorealistů to ale nedosahuje:-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Co tomu chybí k dokonalosti nejlépe shrne sám Marco v (páté?) epizodě, ve které chánovi s až nakažlivým zaujetím vypráví co na své cestě z Benátek viděl a zažil. A přitom tam z toho nebylo vůbec nic. Chyba téhle série je tedy především v rozsahu, na pokrytí všech Polových dobrodružství je osm cca hodinových dílů málo, zvláště když se ztrácí čas při "estrádních" ukázkách jednotlivých kultur během žranic tu či onde. Pokud se však zrovna nejí a nepopíjí, tak nelze mít moc výhrad. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je tomu možná dvacet let, co jsem seriál Marco Polo viděl naposledy a ač mu nelze upřít kvalitu, v dětských vzpomínkách nabýval podstatně větší velikosti. Seriál osciluje mezi dokumentarizujícím popisem navštívených míst a kultur, obraze doby, napínavým palácovým dramatem, monumentálním příběhem počátku konce veliké říše, naivní romantikou až k humanistickému poselství. Jde sice o osmihodinové dílo, avšak pro řádné líčení všeho, co si předsevzalo, mu to přesto nestačí. +++++ Historicita a popisnost zdá se být na první pohled věrnou, určitých nesrovnalostí jsem si však přesto povšiml. Velkolepá výprava s množstvím nákladných kostýmů, natáčení na opravdové Velké čínské zdi, v reálném Zakázaném městě, ve skutečném letním císařském paláci v Pekingu - to vše dodává sérii autenticitu. Člověka však zklame vědomí, že Marco Polo ve své knize o Zdi vůbec nepíše, Zakázané město se začalo stavět až 100 let po jeho smrti a téměř celý komplex letního paláce je ještě mladší. Jistě, jde o nádherné kulisy a dost možná ty nejvěrnější, co jsou k dispozici, leč proč Polo stojí na zdi, proč se o Zakázaném městě hovoří? A když nesedí toto, mohu věřit tomu dalšímu? +++++ Pokud jde o historické události, tak snad ano. Ve zobrazování impéria však seriál příliš do hloubky nejde. Pobyt u dvora v obří říši však přesto považuji za nejzdařilejší část seriálu. Veliký chán Kublaj sedí uprostřed všeho dění, sbíhají se k němu informace, rozbíhají se od něj příkazy, ale než mocná říše pohne svou paží, jak hlava nařídila, uplynou týdny a měsíce, než zabolí vzpoura či válka, trvá to zrovna tak dlouho. Ten moloch už ani sám sebe necítí. +++++ Hůře působí Polova milostná vzplanutí zažehávaná zřejmě plameny v jeho očích. Lásky jsou zde vždy věrné, komplikuje-li je něco, vždy je to zlý okolní svět. Stačí říct: "Miluji tě," a druhá strana automaticky odpoví: "Já tebe taky." Není třeba snah, stačí být Marcem Polem. Závist mě jímá. Jistě Polo oplývá krásou, ušlechtilostí ducha i bezmeznou odvahou, ale přesto se mu musí každá, po které touží skládat k nohám a na druhou stranu právě a pouze ona? Má-li Marco Polo jistou, leč změrnou hloubku v líčení říše a zvyků dalekých krajů, v podání mezilidských vztahů, zvláštěpak vztahů mužů s ženami mu chybí zcela. A přece je líčí, ač nemusí a nepotřebuje. +++++ Ten ušlechtilý Polo, Polo Ježíš Kristus, připraven k největším obětem, vždy nebojácný Polo, moudrý Polo, dokonalý Polo nám však ještě přichystal lekce lidství, doufajíc zřejmě, že napraví naše zkažené duše. Ale ne, on působí dojmem, že oslavuje naši pokrokovou dobu, v níž už většina obyčejných lidí ví, že porozumění mezi národy a třídami je možné. On, světlo humanismu v tmářském středověku, kam patří ti, kteří i v dnešní době vyvolávají nenávist. Míru zdar, říkám i já, leč všímám si, že Polo z Marca Pola nějak nechápe či neříká, co vlastně v lidech probouzí nenávist a rozbroje. Ve své láskyplnosti klouže po povrchu. Výpravný je však tak moc, že si natěsno tu čtvrtou mou hvězdu vysloužil. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velebím rodiče, že při posledním vysílání v TV (to už je drahně let, co se v televizi takové věci dávaly) měli ten skvělý nápad a nahráli seriál na VHS, díky čemuž jsem zůstal zásoben, než to vyšlo oficiálně. Nejsilnější scéna: stárnoucí Kublaj už nedokáže vyskočit na koně. Odežene sluhy a požádá Marca o pomoc, protože nikdo jiný nesmí vidět jeho slabost. A ještě jedno slovo: Morricone. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Už jako malé děcko jsem si tenhle seriál zamiloval. Vždycky mě dokáže uhranout na neskutečná atmosféra dálek, moří a vzdálených civilizací, vzbuzující touhu někam vycestovat. Bohatá výprava a malebná kamera se naprosto vymikají seriálovým standartům a hudba mistra Moricconeho je magická (po TNZ jeho nejsilnější skladba). Seriál plný děje, seznamování diváka s životem a obyčeji dalekých kultur a nepřeberného množství silných scén (obzvlášt jeho vrchol). Něco takovéhleho se dnes už netočí. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Chcela by som ho vidieť ešte raz. V televízii ho vysielali, keď som bola dieťa, ale už vtedy som vedela, že je vynikajúci. Výpravný, zaujímavý, dobrodružný a kruto realistický. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Marco Polo" bol cestovateľ, moreplavec a kupec z talianských Benátok. Žil v rokoch 1254 až 1324. Mal veľmi dobrodružný život. Bol to prvý Európan, ktorý podrobne opísal spôsob života, zvyky a zemepis východnej Ázie, kam ho zaviedli obchodné výpravy jeho rodiny. Režisér Giuliano Montaldo natočil v roku 1982 o tomto svojom slávnom krajanovi podarený, výpravný, osemdielny, koprodučný televízny seriál. Titulnú úlohu stvárnil americký herec Ken Marshall. *** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Je mnoho úskalí, které TV seriály trpí, ale tento převyšuje všechny ostatní, co jsem viděl. Kouzlo a síla tohoto seriálu jsou v tom, že je nesmírně životným a fascinujícím zážitkem obsahující všecky filmové atributy, ale především exotičnost prostředí a duchovní rozměr. Pro mě dosud nepřekonaný filmový zážitek. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Marco Polo je seriál popisující nejen osudy Marca Pola, ale také je, v duchu jeho tvorby, historickým cestopisem. Podle mého zde toto propletení dvou směrů funguje. Příběh bývá občas upozaděn, aby mohl divák sledovat například mongolské tradice. Někomu to může vadit, já s tím nemám problém. Dobré je, že Marcův příběh je zde předložen v podobě dramaticky solidního scénáře, a tak zde nechybí zajímavé zápletky a vygradování hlavní dějové linie, až k dojemnému závěru. Přeci jen však mohl být seriál delší, aby bylo možné více rozvinout postavy a jejich osudy. Co se týče produkce, je Marco Polo na nejvyšší možné úrovni. Neošizená výprava, bohaté kostýmy, krásná hudba, to vše dělá z tohoto seriálu nadstandartní zážitek, hodný postavy po níž je pojmenován. Skělý je také výběr herců. Nejedná se o žádné celebrity, ale o méně známé, avšak výborné, charismatické herce, jakými jsou například Denholm Elliott, David Warner, Mario Adorf, F. Murray Abraham či mihnuvší se Oliver Reed. O to více zamrzí volba Ken Marshalla pro hlavní roli. Ten hraje Marca naivně a křečovitě. Škoda, kterou se však přívalem pozitivních vjemů daří částečně maskovat. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Brilantní minisérie. Vedle Robina Hooda a Já, Claudius asi to nejlepší co v podobném duchu zpracování československá televize nabízela. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Bomba, tenhle seroš miluju už šesti let, když jsem ho viděl prvně. Hudba je dokonalá a to Morriconeho nějak extra moc rád nemám. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to několikrát jako holka a po letech jsem si to opět zopakovala. Jedním slovem nádhera. Neztratilo to nic ze svého kouzla. Tenhle seriál se opravdu hoooodně povedl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

O Marcovi Polovi sa toho veľa nenapísalo, nenatočilo. Kto vie prečo, možno mali na kásting príliš málo šikmookých. Preto som sa s veľkou vďakou obrátil na tento seriál. Nepopierateľne je zdrojom hodnotných informácií o jeho živote, také, o ktorých vám v škole nepovedali. Väčšinou sa totiž tento cestovateľ na hodinách dejepisu len taktne obíde s poznámkou, že bol v Číne a napísal dielo Milión, nie je na neho čas. Seriál sa podľa môjho názoru až príliš zaoberá životom u chána, hoci aj to je veľký zdroj informácií, ale je to zase na úkor Marcovej púte, kde videl a zapísal mnoho faktov a udalostí, zaujímavostí. Trochu mi vadil Marco zahraný Kenom Marshallom, v istých chvíľach tam pôsobil ako svätec, až som si kontroloval, či nepozerám náboženský program. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný seriál, možná vůbec nejlepší, jaký se objevil na ČST 80. let, o tom není pochyb. Deset hodinových dílů mapuje celý Marcův život od dětství v Janově až po cesty na blízký a dálný východ.... Kromě skvělého scénáře, kterému se podařilo hodně věrné zpracování skutečných Marcových vzpomínek, seriál hodně zvedá očividný dostatek financí na kostýmy a větší scény a také tradičně skvělá Morriconeho hudba. Nejsilnější scéna, alespoň pro mě, je Marcovo přihlížení křižáckému masakru ve Svaté zemi. ()

Reklama

Reklama