Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze (414)

cariada 

všechny recenze uživatele

Ano je to už legenda ,která dokáže stále udržet diváka u tv. Ale při současném neustálém opakování tohle prostě ztrácí na zajímavosti a spíše nudí aspoň mě. Je z toho příliš znát ta šed těch seriálů z tv provedení 70 let. Některý momenty působí dnes naprosto jinak než by měli velice směšně a trapně ,nudně viz seznamování doktorky Čeňkové s Němcem (ted si nevzpomenu jak se v seriálu jmenoval). ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Sice mám ten seriál docela rád, ale měl jsem čest to ještě vidět snad třikrát, a toho životního mudrování je tady pětkrát víc než v dobrý vodě.A to už je co říct.Chvílema tak pomalý, že to hrozí naprostým zastavením.70%. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

No co dodávat, prostě klasika. Jen musím dodat, že právě tento seriál je podle mě z velké části viníkem takové obecné představy o českém zdravotnictví - všechno tam působí strašně zatuchle a zastarale a jen mi to připomíná doby, když jsem jako malý ležel na konci 80. let v nemocnici se spálou. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Pokud je něco, co nemám rád, tak je to doba komoušů a Nemocnice na kraji města, plná prorežijních herců. Jen se podívejte na ten výpis jmen... 1 jméno za všechny: Josef Dvořák neboli agent STB. No, ostaní jsou to víceméně dobří herci, ale tenhle typ seriálů už netáhne. Pro mě je to jen účelné dílo doby. K odpadu to nemá daleko... 1* (tohle není ale známka ve škole) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Asi jediný mainstreamový český seriál, který má alespoň nějakou hloubku a výpovědní hodnotu. Určitě to je perfektním obsazením, o kterém si dnes můžeme nechat leda zdát a také vznešeným prostředím nemocnice. Co z toho po roce 2000 tvůrci vytvořili, je akorát hnus. 85% ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Když to člověk vidí v dnešní době, tak se musí brát ohled na to, v jaké době se to vůbec natočilo. A na tehdejší dobu to vůbec není tak špatné, jak se může zdát. Některé osudy a případy doktorů mě bavily, jiné naopak. Každý si tam něco najde podle svého gusta. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Seriál, který má lidskost v genech. A zároveň mistrovský tah Jaroslava Dietla jakožto autora scénáře - neboť lékařské prostředí mu dalo nebývalou volnost ... možná i proto, že před bílým pláštěm se scvrkne každá autorita. Jaroslav Dudek pak "Nemocnici na kraji města" dokázal přetvořit v záležitost silně nadčasovou, která líčí člověka s neobyčejným porozuměním pro všechny lepší i horší stránky jeho povahy, přičemž nenápadně, leč cíleně vyzdvihuje hodnoty trvalé, které bychom (navzdory hektickému 21. století) neměli opomíjet ... 4,5* ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...přestože agitační politicko patetický seriál, díky famóznímu hereckému obsazení se kdysi stal nedělní součástí dne... ()

Thorn 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se jedná o lehce přeceňovaný seriál, určité klady mu rozhodně upřít nelze. Tento seriál je především potřeba brát v kontextu dané doby. Rozumím tomu, že pokud tehdy diváci neměli nic jiného a nemohli to ani s ničím srovnávat, tak jim asi Nemocnice připadala jako nějaké úžasné dílo. Ve své podstatě se však o nic až tak výjimečného nejedná. Seriál Nemocnice na kraji města je vlastně jen takové klasické vztahové drama z nemocničního prostředí, jakých se na nás dnes v televizi valí kupy. Rozdíl je snad pouze v tom, že Nemocnice byla v rámci českého prostředí vůbec prvním takovým seriálem, který nabídl sofistikovanější a provázanější příběh a zaznamenal tím obrovský úspěch. K dobru bych seriálu připsal zajímavé, propracované a rozporuplné postavy, z nichž jen opravdu pár je stoprocentně kladných. Třeba takový doktor Blažej je jako lékař špičkový profesionál, ale z lidského hlediska už to taková sláva není. Doktor Cvach je sice darebák, ovšem jeho motivace je dokonale pochopitelná. Starý doktor Sova zpočátku postrádá lidský rozměr a teprve postupně se stává chápavějším ke svému okolí. Pak tu máme i postavy, které sice záporné nejsou, ale mnohdy dělají špatné věci. K těm patří třeba mladý Karel Sova nebo sestřička Ina. Uznávám tedy, že seriál je v rámci svého žánru silný nadprůměr, ale obecně vzato žádný velký zázrak. Zajímavý děj, dobré herecké výkony a pěkná hudba jsou sice silné argumenty, ale v porovnání se zahraniční televizní produkcí dané doby to zase nic až tak přelomového není. Zkrátka je to taková dobře odvedená řemeslná práce, která má určitě své přednosti, ale vlastní stín bohužel nepřekračuje. Aktualizace po třech letech: Před nějakým časem jsem si tento seriál pořídil na DVD a celý jej znovu zhlédl. Při tomto opětovném zhlédnutí jsem v něm najednou spatřil určitou skrytou kvalitu, kterou jsem tam předtím neviděl. Právě proto jsem se po zralé úvaze rozhodl zvýšit své hodnocení na čtyři hvězdičky. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za Miloše Kopeckého a ten zbytek za Josefa Vinkláře, Ladislava Chudíka, Elišku Balzerovou, Jaromíra Hanzlíka, Josefa Dvořáka, Ivu Janžurovou, Janu Štěpánkovou, Danielu Kolářovou a Josefa Abrháma, ten zbytek je takový nevýrazný. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Dietl byl nebezpečně špatný scénárista, ale mnohem nebezpečnější je slepé, křečovité a již téměř mechanické oslavování jeho osoby a talentu všemi generacemi diváků a filmových pracovníků. Umělci však říkají, že jsou lepší lidé se špatným vkusem, než-li lidé bez vkusu. Budiž ! Buď tedy, Jaroslave, oslavován navzdory zrůdnosti svých děl ! Jednu hvězdu dávám panu Vinklářovi a druhou hvězdu panu Kopeckému. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Souhra generací, charakterů a životních rolí z dob seriálu, kdy slova ještě měla svůj význam. U tohohle kousku má totiž ještě cenu se dohadovat, která scéna nám v paměti utkvěla nejvíce...třeba svazácká schůze Töpfera a Balzerové :-; ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série nadprůměr, tedy aspoň jsem se nestyděl, jako při sledování dnešních seriálů... jsem si napsal pro sebe výrazné patologie jednání hlavních postav: Sova bez emocí stále nad věcí ale pře Emou se chová provinile... Karel: to je oběť sociopat jako vyšitý..., možná nějakým způsobe nevědomě křičí po pozornosti kterou v dětství od otce neměl...Ema " němá výčitka částečná manipulantka s opičí láskou ke Karlovi... ". Dcera Štrosmajera ta je jasná hysterie, nezralost a strach být sama :-)..... Stihačka Maciuchová která musel vědět že si bere holkaře a gemblera a pak se diví  a nebo nediví ale být paní doktorová ji za to asi stojí ?:-) Inna: spící panna (ochromení?) o které člověk netuší co ji jde hlavou.. 🙃Kolářová-Sovová hererečka Gregory který si trochu utekl před světem do bezpečí vážné hudby...Holubička střelená svým způsoben možná nejzdravější :-) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tento seriál byl pevnou součástí mého mládí a když tenkrát umřel Štrosmajer, národ ztratil důvod žít. I po letech nemám problém se podívat na všecky díly najednou. A porád mě to baví. 85% ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama