Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze (414)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Včera jsem náhodou viděl jeden z dílů Nemocnice a i když jsem si mlhavě pamatoval dokonce děj onoho dílu, překvapilo mne jak je to koukatelné i po tolika letech. A to i přes šílenou módu, odlesky do kamer od lesklých věcí, přesvícené noční scény, neuměle udělaný nemocniční výtah apod... Dietl ty osudy prostě podal věrohodně. Velkou zásluhu na tom mají asi hlavně herci, protože v seriálu se tenkrát vyskytli prakticky všichni z tehdejších serebrit. Nelze opomenout hudbu pana Klusáka, kdy i po tolika letech vám ústřední melodii zapíská každý... Za mne je to tedy za 4 umělé krčky. * * * * ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Na okapu si udělaly hnízdo vlaštovky, Karel už zase pije, doktoři se před návštěvami skrývají ve sprchách a cigarety pálí dřív, než si stihnou sundat gumové rukavice...no a místo žhavého sexu na svobodárně se poslouchají gramofonové desky. Nejvíc mě vždy iritovala postava doktorky Králové, která neví, co chce. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Typická dietlovská bizarní telenovela se všemi jeho scenáristkými nedostatky, nonsensy, ale i neúnavnými schopnostmi tvořit nové a nové floskule, které stávajíce se oblíbenými a citovanými hláškami jen podporují tu nostalgií podpořenou bublinu seriálové legendy, na níž se bohužel dodnes veze třeba i taková Ordinace v růžové zahradě.. Nemocnice tak jen potvrzuje, že za divácky, rozuměj většinového diváka, nejoblíbenější tuzemský žánr neplatí detektivka, ale vlastně libovolný filmový (pa)tvar z nemocničního prostředí.. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

A CO DUŠE? Postupem času jsou pro mě více nosné scény z nemocnice, operace a pacienti, soukromé trable doktorů už méně, každopádně o jakékoliv plytkosti nemůže být řeč, to, jak spolu lidé mluví, uměl Dietl zkrátka zachytit bezchybně. Nejlepší postavou je, jak jsem tak sledováním zjistil, doktorka Králová. Ta mě nejvíce oslovuje. NA MĚ ŽÁDNÁ ULTIMÁTA NEPLATÍ! ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český seriál z nemocničního prostředí, který má i po 30 letech sledovanost přes milion diváků. Už to o něčem svědčí. Samotný děj, zpracovaní a vůbec takové to pojetí se vůbec nedá srovnávat s těmi dnešními, až na na nějaké ty výjimky, sladkými slátaninami... A to už vůbec nemluvim jak to zde po stránce herecké! Neobyčejná skupina pánů herců se sešla. Z každého slova, skutku či pohledu je cítit určitá přirozenost, přesvědčení a zaujetí. Zato dnes může v seriálu po pár minutách tréninku hrát každý a úspěch v podobě finančí odměny a závratné sledovanosti je zaručen. Inu Jaroslav Dietl je prostě Jaroslav Dietl! Teď už nikdo tak nepíše a ani psát nebude. Každému určitě v paměti uvíznul některý z jeho famozních dialogů - i po těch třiceti letech... ()

Galerie (131)

Zajímavosti (153)

  • Josef Dvořák a jeho Vašek Pěnkava bral divákov za srdce. Pritom chýbalo len málo a v Nemocnici na kraji mesta si ani neškrtol. Na vine bola žemľa so salámou. Prišiel na prvý natáčací deň priamo z divadla. „Bol som hladný ako vlk. Keď ma líčili, prosil som, či si môžem skočiť pre niečo na jedenie.“ Povedali mu, že má radšej zostať. Lenže Pepovi škvŕkalo v bruchu. „Vletel som do bufetu a kúpil si dve žemle. Keď som sa po pár minútach vrátil, bolo zle. Čakali len na mňa, ktorý zdržoval natáčanie.“ Stál s plnou pusou pred prísnym režisérom ako školáčik. „Točil som scénu v hniezde, bol som v ňom uviazaný, tak som si hovoril, že si aspoň tú žemľu v pokoji dojem. Len som sa zahryzol, zahrmelo: "Vy už zase jete?!" Buchol som so žemľou o zem a prisahal, že už nikdy jesť nebudem,“ spomína Dvořák. (Raccoon.city)
  • Dôvod, prečo pôvodný doktor Svoa, Karel Höger, dostal infarkt, nebol ten, že by ho natáčanie seriálu vyčerpalo, ale stres, ktorý zažil kvôli nútenému odchodu Vlasty Fabianovej z Národného divadla a riešil na protest svoj odchod. Na ďalší deň ráno podal výpoveď a večer ho odviezli s infarktom do nemocnice. Následkom smrti Högera sa natáčanie zastavilo na 22 dní, pokiaľ sa nerozhodlo ako ďalej (Raccoon.city)
  • Pôvodne chcel režisér Jaroslav Dudek natáčať reálne ruky lekárov pri operáciách a tváre hercov iba sklonené nad prácou, potom sa ale ukázalo, že to nie je technicky možné a herci sa museli naučiť aj tú prácu s kladivkami, vrtákmi a skrutkami sami. Aj šiť sa museli naučiť. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama