Reklama

Reklama

Viktorie - vášeň a moc

(TV film)
  • Rakousko Universum History: Victoria - Geheimnisse einer Jahrhundertqueen (více)

Obsahy(1)

Vládla největšímu impériu v dějinách. Podle spisovatele Charlese Dickense byla tou nejlepší i nejhorší královnou všech dob. Jaká však doopravdy byla, ještě nikdo nerozluštil... Koprodukční dokudrama nabízí nečekaný pohled na panovnici, po níž je pojmenována celá jedna epocha britských dějin. Na trůn nastoupila Viktorie roku 1837 v pouhých 18 letech a setrvala na něm až do své smrti 22. ledna 1901. Navenek vystupovala královna Viktorie coby spořádaná měšťanka a posléze truchlící vdova, jaká však byla v soukromí? Přestože má pověst puritánské, odtažité, až chladné ženy, její deníky nám prozrazují, že byla citově založená a vášnivá, což se projevovalo v privátním životě i státnických záležitostech a vladařských povinnostech. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Analyticky pojatý dokumentární pohled zobrazuje lidské protiklady ikony, kterou je i dnes tato předchůdkyně Alžběty II. Obdobné charakterové rysy se dají najít i u Alžběty I. Veliké a zřejmě u řady dalších panovnic Spojeného království a Anglie. Nejsilnějším momentem pořadu je pohled na anamnézu britského globálního imperialismu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jej meno nesie celá epocha a ostala po nej charakteristická architektúra, takže každý v Británii cíti jej ducha. Dokument je orientovaný na jej osobnosť alebo skôr osobné veci. Veľa rieši aj avantúry a sexualitu. Ale je objektívny v tom, že ju neglorifikuje. Naopak, spomenie, že chcela pomáhať chudobným, ale napríklad v kolóniách presadzovala vojny. Bažila po moci, ale aj po sexe. Čo bolo pri pohľade na jej figúru pre milenca naozaj náročná úloha uspokojiť ju, ale aj seba... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dohrávaný dokument má pevnou strukturu a jasné vyprávěcí schéma. Soustředí se na Viktoriin osobní život a to včetně toho milostného, kde pro mě nastalo několik překvapivých momentů. Viktorie není žádná ideální bytost, jako královna i žena měla pár podstatných chyb, což v případě takto mocné ženy znamenalo miliony mrtvých. V koloniích nebo v Irsku, kde jí to zjevně nijak netrápilo. Zajímavé jsou informace o sebeprezentaci Viktorie a jejího manžela, což jsou fotografie, které přetrvávají dodnes a dodnes také vytrvale vytvářejí falešný obraz laskavé babičky či všemohoucí panovnice. Zatímco skutečnost byla jiná. SHRNUTÍ: Nakouknutí pod krinolínu viktoriánské královny. ()

Brtniik

všechny recenze uživatele

Nedokoukal jsem to do konce, ale tyto "dokuživotopisy" (už to slovo je otřesné) mi přijdou podivné. Například pochybuji, že by se panovnice chovala tak nevyrovnaně jak bylo zobrazeno a to i v době kdy byla mladá. Tvůrcové se holt nechají unést představami a nemají pořádného poradce jako tomu bylo u Panství Downton. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je kvalitně zpracovaný, velice se mi líbila grafická stránka. Do výuky bych ho ale raději nedoporučil kvůli otevřenímu pohledu na milostný život panovnice Viktorie. Jako vhodnější se mi jeví některé pasáže ze seriálu Viktorie. ()

Reklama

Reklama