Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký prezident se rozhodl vyhlásit nekompromisní válku terorismu, a to všude, nejen tam, kde přímo ohrožuje Spojené státy. Prvním krokem této politiky je zatčení samozvaného prezidenta, generála Radeka. Odvetný úder teroristů však na sebe nenechá dlouho čekat a zasáhne velmi citlivý bod. Zločincům pod vedením psychopatického Ivana Koršunova se podaří proniknout na palubu prezidentského letadla Air Force One, zmocnit se celé prezidentovy rodiny a žádat Radekovo propuštění. Zpočátku nikdo, ani teroristé ani vláda USA, netuší, že kapsle, v níž měl uniknout před únosci prezident, je prázdná. Odvážný prezident se po zvážení všech pro a proti rozhodl zůstat na palubě letadla a pustit se s teroristy do boje. Zpočátku má na své straně bojové zkušenosti z Vietnamu, moment překvapení a odhodlání zachránit rodinu. Zdá se však, že jeho šance na vítězství jsou minimální. Marshallovi se podaří spojit s krizovým štábem Bílého domu. Potvrdí, že je odhodlán bojovat, a nařídí neustupovat požadavkům únosců. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (32)

  • Fotbalový zápas, který prezidentský štáb nahrál pro prezidenta Marshalla (Harrison Ford), je zápas z 12. září 1992 mezi Michiganem a Notre Dame v South Bend. Zápas neskončil výhrou Michiganu 14:13, ale vzácnou remízou 17:17. Mezi prominentní hráče Michiganu, kteří se nacházejí na videozáznamu, patří tehdejší budoucí profesionálové Elvis Grbac a Ty Law. (veronikajel)
  • Ivan (Gary Oldman) dává na začátku filmu otisk prstu pro přístup a kontrolu. V tu chvíli se na displeji ukazují informace o Ivanovi, mimo jiné také datum narození. Toto datum narození, 21. března 1958, je ve skutečnosti datum narození samotného herce. (HawkeyP)
  • Během natáčení se na obloze vedle amerického speciálu nečekaně objevily dvě stíhačky typu F/A-18. Jejich úkol byl zjistit, proč se na leteckém prezidentském speciálu objevují díry po střelných kulkách, a chránit tak prezidentovu bezpečnost. Šlo však o samolepky a simulaci střelby za účelem natáčení. (HawkeyP)
  • Režisér snímku Wolfgang Petersen věděl, že bez amerického letectva a důležitého letadla Air Force One nemá šanci natočit důvěryhodný film. Jeho záměr však zkazilo americké letectvo, které zamítlo jeho žádost o natáčení reálného letectva One. Vše změnil až telefonní hovor Harrisona Forda, který toto povolení dostal přímo od Bílého domu. (HawkeyP)
  • Ve scéně, kde První dáma ukládá svou dceru ke spánku, jde v televizi, stojící za ní, na chvíli zahlédnout film Samotář v Seattlu (1993). (patbat)
  • Spoiler: Celkový počet mrtvých je 58 (není započítán počet mrtvých při výchuchu tankeru, jelikož není znám přesný počet), z toho 23 členů posádky Air Force One, jeden americký pilot, jeden PJ (pararescue jumper), General Ivan Radek, 3 piloti MIG, všech ruských 6 teroristů, 6 členů ruské televize (zabiti teroristy, kteří se za ně potom vydávali), 17 strážců Generála Ivana Radeka a zrádce Gibbs. (Technical58)
  • Harrison Ford (James Marshall) obsadil roku 2012 první místo v anketě „The Hollywood Reporter“ o nejlepší náhradu reálného presidenta filmovým, kdy získal dvacet tři procent hlasů. (JoranProvenzano)
  • Air Force One je upravený Boeing 747-200. Pro potřeby filmu bylo zakoupeno letadlo Boeing 747-146. (Karlos80)
  • Hudobný editor Ken Hall spomína na výmenu skladateľov na poslednú chvíľu takto: Jerry Goldsmith dostal ponuku nahradiť Newmana v lete roku 1997, keď s rodinou dovolenkoval v Európe, kde nastúpil na luxusnú plavbu po Stredozemnom mori. Počas dohody o podmienkach spolupráce si vyjednal, že štúdio zaplatí za jeho dovolenku, ktorú kvôli práci opustí a znova ho zabookuje, keď hudbu dokončí. Jerry Goldsmith zložil novú hudbu za 12 dní, ktorou bola produkcia nadšená. Za mesiac po tom, čo dostal ponuku pokračoval v dovolenke ktorú predtým prerušil na útraty štúdia. Goldsmith sa zaprisahal, že taký šibeničný termín už nikdy neprijme. (Tvrdolín Veliký)
  • Gary Oldman (Ivan Korshunov) si počas natáčania vyslúžil prezývku "Scary Gary" (Strašidelný Gary). (rador)
  • Scény ohľadom CNN sa skutočne odohrávali v jednom zo CNN centier, konkrétne v Los Angeles. (rador)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Scenárista Zdrojového kódu píše novou sci-fi

Scenárista Zdrojového kódu píše novou sci-fi

28.02.2021

Scenárista Ben Ripley (Zdrojový kód) před necelými deseti lety zaujal širší publikum svým originálním sci-fi s Jakem Gyllenhaalem a časovou smyčkou, od té doby se občas někde objeví spekulace o… (více)

Reklama

Reklama