Reklama

Reklama

Mary Tyler Moore

(seriál)
  • USA The Mary Tyler Moore Show
USA, (1970–1977), 70 h 40 min (Minutáž: 25–26 min)

Kamera:

Paul Uhl

Hrají:

Mary Tyler Moore, Gavin MacLeod, Edward Asner, Ted Knight, Valerie Harper, Georgia Engel, Cloris Leachman, John Amos, John Ritter, Slim Pickens (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(168)

Recenze (3)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Sitcomový kult ze sedmdesátek založený na ženské postavě, která je hodná, milá, krásná, spokojená a soustředící se spíš na kariéru a přátele než na to, jak uhnat chlapa, by v dnešním seriálovém světě plném sobeckých zoufalých (anti)hrdinů neměl šanci, nicméně Mary Tyler Moore je nutno brát v dobovém kontextu. Než se objevila, existovala ženská postava v televizním sitcomu jenom jako domácí panička (Donna Reed) nebo výstřední ozdůbka svého manžela (I Love Lucy). MTM je ovšem víc o charakterech než o situačním humoru jako takovém, je o partě dospělých lidí s jejich dospělými epizodkami. Po rozchodu s přítelem se titulní hrdinka Mary stěhuje do Minneapolisu, kde dostává práci produkční v místní televizní stanici. Ač se většina děje točí kolem ní, doplňuje ji sympatická parta životných postav. Hubatá sarkastická přítelkyně Rhoda (Valerie Harper), všetečná paní domácí Phyllis (Cloris Leachman), dobrosrdečný nabručený šéf Lou (Ed Asner), nadutý a detekce sarkasmu neschopný zprávař Ted (Ted Knight), uštěpačný pisálek Murray (Gavin Macleod), sexuchtivá hvězda vlastní televizní šou o domácích pracech Sue Ann (Betty White) i nekonečně sladká, miloučká a něžná duše party Georgette (Georgia Engel), ti všichni dostávají nejednu příležitost zazářit v příbězích o jejich vlastních radostech a starostech, ať už se jedná o romantické či přátelské vztahy, pracovní konflikty, nebo boj za ženskou rovnoprávnost, který je ostatně jedním z ústředních motivů celého seriálu (nemalé množství dílů se věnuje různým obměnám na motiv ženy odvádějící práci odpovídající mužské za menší ohodnocení). Není to dokonalé, obzvlášť po odchodu Rhody a Phyllis do jejich vlastních spinoffů (Rhoda, Phyllis, překvapivě) se seriál spíš než vtipným stává "jen" mile úsměvným, k tomu většinu času kašle na kontinuitu (co na tom, že v jednom díle Mary randila s tímhle a v dalším díle je bez vysvětlení s někým jiným), z hlediska televizní historie má ale obrovský a neocenitelný dopad. Mary, tahle vždycky nádherně oblečená holka, která dokáže rozzářit svět svým úsměvem, změnila v průběhu času televizní svět. Její tvůrce James L. Brooks zúročil svoje zkušenosti z MTM jako jeden z hlavních scénáristů a producentů Simpsonových, a Tina Fey (30 Rock), Lena Dunham (Girls) či Marta Kaufman (Friends) a další tvůrci hojně citují Mary Tyler Moore jako jednu z hlavních inspirací při tvoření vlastních seriálů. She's gonna make it after all. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

Zlatý Glóbus - cena (3) - 28. ročník (za rok) 1970 - *Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Mary Tyler Moore, 29. ročník 1971, 33. ročník 1975 - *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Ed Asner + nominace (20) - 29. ročník 1971 - Nejlepší seriál (komedie / muzikál), Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Mary Tyler Moore, 30. ročník 1972 - Nejlepší seriál (komedie / muzikál), Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Mary Tyler Moore, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Valerie Harper, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Ed Asner, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Ted Knight, 31. ročník 1973 - Nejlepší seriál (komedie / muzikál), Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Mary Tyler Moore, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Valerie Harper, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Ed Asner, 32. ročník 1974 - Nejlepší seriál (komedie / muzikál), Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Mary Tyler Moore, Nejlepší herec v seriálu (komedie / muzikál) - Ed Asner, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Gavin MacLeod, 33. ročník 1975 - Nejlepší seriál (komedie / muzikál), Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Mary Tyler Moore, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Ted Knight, 34. ročník 1976 - Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Mary Tyler Moore, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Gavin MacLeod ()

Reklama

nessbeal

všechny recenze uživatele

Strasti a slasti Mary Richardsové, která se po rozchodu se snoubencem přestěhuje do Minneapolis a začne pracovat v místní televizi. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (11)

  • Betty White měla původně hrát pouze v jedné epizodě, nakonec se stala jednou z hlavních postav. (..Lucas..)
  • Dům Mary, který se objevuje v úvodních titulcích, stále stoji v Minneapolisu, ve městě, kde se celá show i odehrává. (..Lucas..)

Reklama

Reklama