Reklama

Reklama

Edgar Allan Poe

(TV film)
  • USA Edgar Allan Poe: Buried Alive
USA, 2016, 84 min (Alternativní 56 min)

Režie:

Eric Stange

Hrají:

Denis O'Hare

Obsahy(1)

Nejen velmistr hororů, ale hlavně velký básník... V postavě C. Augusta Dupina vytvořil Poe detektiva, jak ho známe ještě dnes. Trochu výstřední, dokonalá ústřední postava. Parťák, se kterým se můžete ztotožnit. Pokud jste nikdy nečetli Dupinovy příběhy, stačí si přečíst Holmese a pochopíte ho. Protože Holmes je Dupinova napodobenina. A stejně tak i všichni ostatní. Nero Wolfe, Hercule Poirot, dokonce i televizní doktor House. Poe si konečně udělal jméno, ale peníze nevydělával. Autorská práva v té době americké zákony nijak nechránily. A netěšilo ho opakovaně přednášet „Havrana"… (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Po informační stránce mi to nepřišlo až tak bohaté, navíc pasáže, kde Denis O'Hare představuje Poea, mi příliš nesedly... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh. Taková 13.komnata. Určité zažil i hezké okamžiky. Nedivím se, že zemřel ve čtyřiceti když žil v USA. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Špičková záležitost. Informačně velice bohatý dokument (ze kterého jsem se dokonce i já, celoživotní fanoušek Edgara Allana Poea dozvěděl něco nového) a navrch parádní atmosféra okořeněná hereckým výkonem Denise O'Harea a citacemi jeho nejvýznamnějších básnických děl, zejména (samozřejmě) Havrana. Doporučuju všemi deseti naprosto každému. 100% a nevidím důvod nepouštět to ve školách. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin českého jazyka a literatury. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Edgaru Allanu Poeovi. Jednoznačně zařaditelný film do výuky. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem kratší verzi a moc si nedovedu představit tu o 25 minut delší. Asi víc recitace a rozborů. Poe je můj velký oblíbenec, ale i hodinová verze dokumentu ukazuje, že žil před dávnými lety, a že kromě jeho jedinečného díla toho o jeho životě zas až tolik nevíme a nic zásadního už nejspíš nikdy nikdo neobjeví. Bez recitací a další vaty by se dokument mohl klidně smrsknout do půlhodinky a o nic důležitého bychom nepřišli. ()

Reklama

Reklama