Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Držitelka Oscara Emma Stone září v celovečerním filmu Cruella od společnosti Disney. Film se odehrává v době londýnské punckrockové revoluce 70. let a sleduje vzpurné počátky nechvalně proslulé módní darebačky, Cruelly de Vil. Mladá, chytrá a kreativní podvodnice Estella je odhodlaná se prosadit ve světě módy. Spřátelí se s dvojicí mladých zlodějů, kteří oceňují její zálibu v rošťárnách. Jednoho dne se Estelle podaří zaujmout pozornost ohromně šik a děsivě haute módní legendy, baronky von Hellman, jenž ztvárnila dvojnásobná držitelka Oscara Emma Thompson. Jejich vztah však uvádí do pohybu souhrn událostí a odhalení. Estella se rozhodne přijmout svou temnou stránku a stává se drsnou, módní a pomstychtivou Cruellou. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (366)

Othello 

všechny recenze uživatele

Je to o dost lepší než jsem čekal. Je to víc glamour film než Disney film, kostýmy jsou fantastické, Emma Stone je můj kryptonit a do dobrých dvou třetin to má slušný tempo. Pak je tam ale všechno ostatní. Cruella nemá moc důvodů k obhajobě toho, že to není animovaný film. Herci hrajou jako v animáku i vnitřní logika filmu je jak v animáku: všichni mají nekonečně energie, nespí, za noc a nepozorovaně udělají věci, na kterých normálně pracují týmy lidí celé týdny a měsíce, na všechno mají protagonisté blank check, není tam kauzalita a ve světě se neodehrává nic, pokud to není v dané scéně. Prostředí jsou pa z větší části stejně CGI a kamera v nich poletuje nehledě na fyzické překážky. A kdykoli mé oko popatřilo na digitální psy, regulérně se mi natáhlo. Nejvíc mě ale zarazilo, proč ten film vypráví prakticky o boji proti Cruelle, která měla být hlavní postavou. Emma Stone tady hraje obvyklou trochu šiblou juvenilní holku s tragickou minulostí, zatímco Emma Thompson, její nemesis, má veškeré parametry klasické Cruelly. Ta postava byla přeci vždycky výlohou cynického estabilismentu, zatímco tady, kurva co?, z ní vytvářejí salónní anarchistku stojící v nějakém odporu proti systému. Proč teda Disney láká na film s klasickou záporačkou v hlavní roli, když z ní neponechá v té postavě vůbec ale vůbec nic a naopak naservíruje ten nejošlapanější, nejotravnější příběh s rodinným twistem bez mikroskopické špetky morální ambivalence? Řečnická otázka. Já vím, že protože Disney. Disney, který si může koupit práva na libovolné songy od Rolling Stones přes Ninu Simone po Stoogies a pak je bez ladu a citu solit jeden po druhém do monstrózního originu za 100-200M určeném pro tween publikum z bohatých amerických předměstí. Šmarja sem se zas nasral. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Badassovské módne orgie a najemmastone-ovskejšia Emma Stone od Easy A, vo filme, ktorý viac než 101 dalmatínov pripomína dekadentný bastard 90.kového Burtona s Jokerom a Rocky Horror Picture Show. Gillespieov rukopis je jasne čitateľný, výtvarná štylizácia natoľko úchvatná, že oscary za kostýmy a výpravu to má v kapse už teraz, a keby existovala cena za pesničkový soundtrack, dostane ju to tiež. Je tam všetko. Väčšina druhov punk rocku, Boots are made for walkin, Come together, Feeling good a na záver to zaklincujú so Sympathy for the devil. Nečakaná bombička a ak ste tiež neboli v kine od marca 2020, než nám komunistická chrípka dodrbala ročník, toto je presne ten film. A deti nechajte doma, pár psíkov im tú temnotu nevykompenzuje. ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatně uchopené, i ta komiksová stylizace, chvílemi jsem si přál, aby to režíroval Tim Burton, ale to by tam nebyla Stone, ale Bonham Carter (a Johnny Depp). Stone byla famózní v podstatě antihero, co bojuje proti ještě většímu zlu - tady ten paradox dostává nový rozměr (SPOILER!) - svojí matce. Komické na tom bylo i to, jak dalmatiny byli zlí, nikoliv oběti prostoduchého plánu na geniální kabát, ale doslova vrazi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nečakal by som, že ma film s týmto názvom a v tomto veku (ale bližšie k žiakyni než učiteľke v tomto diele) dokáže skoro až nadchnúť. Nebyť zopár nepresností a nedotiahnutostí, nemal by som problém priznať farbu a dal by som päť čiernych čmúh na bielu srsť. Vážny tón ladí s komediálnymi vsuvkami, ale dokopy to už menej ladí s rozprávkovosťou fungovania fikčného sveta, kedy je polícia úplne neschopná a predsa len sa stačí pozornejšie pozrieť a hlavne počúvať, aby bolo každému vo firme jasné, kto je Cruella. A v pohode by sme sa zmestili do dvoch hodín. Ale kašľať na to, pre mňa najlepší live action Disney a námet na premýšľanie, či chovanie a talent dieťaťa viac ovplyvňuje výchova, alebo gény. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Dělat origin o záporačce v mantinelech vytyčených Disneyim je podobně marné jako Cruelliny site-specific instalace, které působí jako něco, co vymyslela Emily in Paris, která vybrala i ten nejvíc obvi soundtrack. Lavírování mezi quirky dělnicí módy a pomstychtivou záporačkou je neobratně nepřesvědčivé, zvlášť v kontrastu se skvělou baronkou Emmy Thompson, která je vlastně přesně tím, čím měl být charakter Cruelly. Jasně, je to jiné, než ostatní hrané Disney věci, výkřiky Variety o "filmu roku" jsou ale ústřel. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • V hotelové scéně, kde Cruella (Emma Stone), Horace (Paul Walter Hauser) a Jasper (Joel Fry) vykrádají některé pokoje, můžeme vidět, jak se Cruella dívá na starý černobílý film s Tallulah Bankhead. Postava Cruelly a mnoho jejich osobnostních nálad bylo založeno na okázalosti Tallulah Bankhead. (lyukassza)
  • Natáčení bylo odloženo poté, co si Emma Stone na koncertě Spice Girls roku 2019 zlomila rameno. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Návrat Cruelly je potvrzen

Návrat Cruelly je potvrzen

14.08.2021

Na přelomu letošního května a června vstoupil do kin hraný spin-off 101 dalmatinů s názvem Cruella a prakticky už pár dnů po premiéře se začalo mluvit o přípravách pokračování. Studio Disney mělo v… (více)

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama