Reklama

Reklama

Prieskumný tím SG-1 sa vydáva na misiu na planétu Kartágo. Teal´c hneď po príchode zisťuje, že nie je na planéte prvýkrát. Bol tu ešte v časoch, keď býval Apophisovým prvým mužom. Planétu obývajú ďalej Byrsovia. Tí sú častou korisťou Goa´uldov, ktorí planétu navštevujú, keď hľadajú nových hostiteľov pre svoje potomstvo. Jeden z dedinčanov - mladík Hanno - Teal´ca spozná a obviní ho z vraždy svojho otca. Teal´ca podrobia miestnemu súdu, takzvanému Cor-ai, a ostatní členovia SG-1 sa ponúknu, že ho budú obhajovať. Ale súd má iné pravidlá, než na ktoré sú na Zemi zvyknutí, a rozsudok určuje sám poškodený. Teal´covi tak hrozí trest smrti. (TV JOJ)

(více)

Recenze (12)

Xeelee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

E14 ⤶ Teal'ca dohnaly jeho hříchy ze služby Apophisovi a pocit viny. Mimo Zemi asi moc nefrčí koncept presumpce neviny a ani Teal'c moc nechápe koncept svobodné vůle a rozhodování. Pochybuji, že by na sobě nechal znát pochybnosti a ohrozil tak svůj život, jak to bylo prezentováno. Ale k prohloubení charakteru a motivací dobrý díl. ⤷ E16 ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Soudní díl musí být snad v každém seriálu, ale SG si ho mohla odpustit. Alespoň se tu inteligentně poukázalo na to, že brát s sebou na výpravy na jiné planety někoho, kdo je pomáhal zotročovat, není úplně chytrý nápad. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujímavá epizóda z pohľadu toho, ako človek (či Jaffa) pristupuje k zodpovednosti za svoje predchádzajúce činy. Jackson si mohol vyskúšať prvýkrát rolu obhajcu, aj keď súd bol veľmi zjednodušený. Teraz bola SG1 aj rada, že na planétu, kde sa jednotka nachádzala, prišli Jaffovia. Táto skutočnosť nepriamo zachránila jednému z členov SG1 život. ()

kwoky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další díl se zajímavými kulturními rozdíly mezi civilizacemi. Tyhle epizody mě velmi baví, protože nepřímo zpochybňují i naše základy společnosti. A díky nim si může divák sám promyslet, jaká vize uspořádání světa se mu zdá nejlepší. "Kdyby byl nevinen, nebyl by Cor-ai." A Oneill opět perlí :) "-Musím slyšet jaffovo peccavei." "-To máte tedy smůlu, protože on už ani nepekne." ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro Teal'cův charakter šlo takhle na začátku seriálu o skvělou epizodu, kde jsme viděli něco z jeho složité minulosti, jak se vyrovnával s obtížnými rozhodnutími ve službách pro Apophise a jak je teď ochotný za ně zaplatit (na rozdíl od jedné zotročující vražedkyně z pozdějších řad, která to brala jako vtip a přitom to dělala z vlastní vůle, Teal'c byl v područí Goa'uldů), viděli jsme Jackovu odhodlanost zachránit člena týmu i přes jeho odpor a Danielovu skvělou obhajobu, jejíž moudrost uznal i sám poškozený. Generál Hammond mi přišel trochu mimo, i když říkal, že jeho osobní názor je prokázat loajalitu k Teal'covi, tak jsem to z jeho chování nějak necítil, i když všechno, co zmínil, byla pravda. To načasování útoku Goa'uldů pak bylo totálně přesné, aby Hanno viděl, že Teal'c chránil vesničany a mohl změnit názor, ale přesto fakt, že některá oběť pozůstalých mu dokázala odpustit, jistě Teal'covi přinesl alespoň nepatrný pocit úlevy, že může zlo z minulosti odčinit. ()

Reklama

Reklama