Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden replikátor se dostal do ruské ponorky. Tam se mu podaří rozmnožit a kompletně vyvraždit celou posádku. Na místo doráží Jack, Daniel a Teal'c, aby se replikátorů zbavili. Thor se dostane bránou na SGC a opět je prosí o pomoc. K asgardské planetě míří lodě replikátorů. Potřebují někoho, kdo by jim pomohl se strategiís jak je porazit. Potřebují někoho hloupějšího, než jsou oni samy. Sam se dobrovolně přihlásí a s Thorem odejde. (Varan)

(více)

Recenze (10)

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Replikátoři byli na začátku zajímavější než Goa'uldi, byly to prostě jen mašiny, které neměly na práci nic jiného než se množit a tím ničit všechno kolem sebe a bylo daleko těžší je zničit. Zároveň je scénáristé šikovně zakomponovali do příběhu tak, že představovali větší hrozbu, ale z logických důvodů se věnovali vyspělejší asgardské galaxii a my s nimi museli bojovat v naší galaxii nebo přímo na Zemi jen výjimečně, jejich objevení mělo vliv i na náš vztah s Asgardy a jejich pomoc v boji s Goa'uldy. Tahle epizoda, kdy hned na začátku jeden replikátor vyhladí celou posádku (skvělý napínavý teaser, skoro jako z Akt X), tuhle hrozbu po úvodu v minulém díle dále rozvádí. Linie Carterové ukazuje, že se lidé musí o tomto novém nepříteli učit a že Replikátoři se ze svých chyb umí poučit, takže zdejší malé vítězství v dlouhodobém měřítku nic moc neznamená, ponorka zase nabízí trochu akce a tady ještě není závěrečný transport od Asgardů v poslední vteřině otravným klišé (jako v 9+10. sérii). Přesto tenhle season opener nepatří k mým nejoblíbenějším, hadi byli možná horší nepřátelé, ale díly s nimi mě většinou bavily více. Co mě v téhle epizodě vadí, jsou neustálé narážky, zdůrazňující heroičnost SG-1 ("už jsme zase zachránili svět", byla to úplná hračka", "už vám ta záchrana světa zevšedněla?", "zvládli jsme to docela dobře") nebo scény, kdy je divákovi přímo (instalace druhé brány trvala dlouho, protože na tom nedělala Sam) nebo nepřímo (major Davis nedá rozkaz k odpálení ponorky, dokud mu to Daniel Jackson milostivě neodkýve) podsouváno, o kolik jsou členové SG-1 lepší/důležitější než další lidé spolupracující na programu brány. Mimochodem, v minulém díle mi vždycky vadilo, že si SG-1 jen tak vzala bránu pro svou záchranu na Thorovu loď, co kdyby jiný SG tým byl ve vesmíru v úzkých a musel se rychle evakuovat na Zem? Skončili by na dně mořském, ale to je asi v pořádku, co? Možná si to tvůrci zpětně uvědomili a snažili se to zalepit Hammondovou větou "momentálně venku žádné týmy nemáme" (to ale byla náhodička, co?) ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

E22 ⤶ Sam vymyslela dostatečně hloupý a šílený nápad, který vyhraje Asgardům bitvu s replikátory a ti díky tomu mohou přiletět zachránit Zemi před jedním přeživším hajzlíkem, co napadl ruskou ponorku. Tahle strategie boje proti replikátorům se osvědčí i v budoucnu. ⤷ E02 ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vypeckované zavŕšenie prvého dielu, ktoré malo snáď všetko - napätie, akciu, asgardské high-tec hračičky v podobe šmrcovných lodí i humor. Veď nazvať kozmickú loď po O'Nealovi, je samo o sebe komické. Začiatok epizódy má skvelú hororovú scénu v ponorke. Znamenitá epizóda. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama