Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daniel se dozvídá smutnou zprávu, zemřela Catherin Langfordová. Daniel zdědí její sbírku starobylých předmětů. V jedné z knih Daniel odhalí, že ZPM měl kdysi bůh Ra. Tehdy to jako zdroj energie nebylo používáno. Proto se SG-1 díky stroji času vydává zpět do roku 3000 př. n. l. – mají najít Raovo ZPM. Jak je známo, nesmí narušit chod minulosti, jinak by budoucnost mohla být úplně jiná. (Varan)

(více)

Recenze (10)

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu zbytočný dvojdiel. Okrem cestovania v čase toho veľa nezaujme. Niektoré hlášky ujdú, ale na môj vkus je to už prekomedizované. Cestovanie v čase má zasa pár zádrheľov - jedným z nich je to, že pri existencii paralelných vesmírov je kontinuita času nezmyslom a teda žiadna zmena budúcnosti by nemala nastať. Druhým je to, prečo chceli za každú cenu zakopať energetickú "baterku", aby ju v budúcnosti kompetentní vykopali (veď tým de facto podľa Carterovej zmenili budúcnosť), keď to mohli urobiť sami strojom času, hoc aj po rokoch strávených v minulosti. Keď sa k slovu dostali nové verzie Jacksona a Carterovej, iba to podčiarklo zbytočnosť dvojdielu. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle dvojdíl neberu jako regulární epizodu, ale spíš takové pomrknutí na diváky v době, kdy se věřilo, že jde o poslední dvojepizodu seriálu. Proto se vracíme zpátky na začátek, k událostem filmu a vzniku SGC v pilotní epizodě, vidíme mnoho postav, které nás v průběhu let opustily a celá epizoda je laděna do komediálna (někdy až moc), jenže jde právě o to, že člověk to nesmí brát vážně, jinak mu ze všech těch časových paradoxů, děr v ději a přepjatých charakterů našich hlavních hrdinů (u Daniela bych toho geeka ještě pochopil, ale Carterová byla v armádě ještě předtím než byla Brána zprovozněna, tak jak by se z ní mohla stát nějaká potrhlá úřednice?) muselo hrábnout. O ději ani nemá cenu mluvit, už výchozí zápletka nedává smysl - tolikrát se varovalo před zahráváním si v čase, ani v nejhorších krizích jsme se toho neodvážili a tady to bez nějakých dohadů jen tak uděláme, i když pro to není vážný důvod? Pak je tu poněkud absurdní domněnka, že přítomnost 4 lidí navíc u vzpoury Egyptaňů způsobila zásadní změnu v časoprostoru (v druhé části se dozvíme, že SG-1 nakonec nezůstala při vzpouře pasivní, ale ani to moc nepomůže - najednou se nestarali o to, zda jejich jednání způsobí změnu časoprostoru, když v téhle části odmítli udělat cokoliv, co by mohlo potenciálně změnit časovou linii, i takovou drobnost jako vrátit se v noci, omráčit pár Jaffů zatem a hurá lodí pryč - to by jistě budoucnost nezměnilo). Pobaví některé scény, vtípky pro znalce postav (Rodney a jeho alergie na citrony, prezident Kinsey), užití motivů z předchozích řad (brána v Antarktidě), mám rád i motiv cestování časem a změny časové linie (jen to člověk nesmí hlouběji rozebírat), známé postavy v jiných polohách (sice moc nechápu, proč se z Carterové stala potrhlá úřednice, ale hereckému výkonu Amandy Tapping se nedá moc vytknout). Jen to prostě musím brát jako bonus, extra epizodu pro fanoušky po zakončení seriálu v dílech Reckoning+Threads, jinak bych musel s hodnocením tak o polovinu níže. Jinak první část dvojdílu mi přišla o něco lepší... ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

E18 ⤶ Všechny velké hrozby byly zažehnány. Dějové  Prometheus má mnohem lepšího nástupce, Daidala, se kterým si chtějí zaletět do Atlantidy. Ale do toho zemře Catherin Langfordová, odkáže Danielovi celou svou sbírku a zjistí, že na Zemi se nachází, nebo nacházelo ZPM. Že by si pro něj skočili do roku 3000 let před Kristem k Raovi? Mohli by místo letu otevřít červí díru. Ale samozřejmě, že se to zvrtlo, uvízli v minulosti a změnili budoucnost, tak aspoň vyslali do budoucnosti zprávu časovou schránkou. Sam a Daniel jsou looseři a Jack odmítá návrat do armády. Ona to moc není závěrečná epizoda, ale spíš ekvivalentem bonusové potitulkové scény, která má nalákat na pokračování. Tohle hazardování s časovou linií je naprosto nevyprovokované a nevynucené, silně komediální a konec seriálu (domnělý) hravě propojuje s jejím začátkem, se spoustou odkazů k minulosti. Je to hravé, nepředvídatelné, se spoustou zvratů. Ale zatím jen najdou na Antarktidě jedinou pozemskou bránu. Pokračování příště. ⤷ E20 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • O'Neill je (Richard Dean Anderson) ve výslužbě a jeho živobytím je rybolov. Na různých místech své lodi má napsáno Homer, čímž odkazuje na jeho oblíbený seriál Simpsonovi (od r. 1989), který v seriálu několikrát zmínil. (O´Neill)

Reklama

Reklama