Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daniel se dozvídá smutnou zprávu, zemřela Catherin Langfordová. Daniel zdědí její sbírku starobylých předmětů. V jedné z knih Daniel odhalí, že ZPM měl kdysi bůh Ra. Tehdy to jako zdroj energie nebylo používáno. Proto se SG-1 díky stroji času vydává zpět do roku 3000 př. n. l. – mají najít Raovo ZPM. Jak je známo, nesmí narušit chod minulosti, jinak by budoucnost mohla být úplně jiná. (Varan)

(více)

Recenze (10)

Xeelee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

E18 ⤶ Všechny velké hrozby byly zažehnány. Dějové  Prometheus má mnohem lepšího nástupce, Daidala, se kterým si chtějí zaletět do Atlantidy. Ale do toho zemře Catherin Langfordová, odkáže Danielovi celou svou sbírku a zjistí, že na Zemi se nachází, nebo nacházelo ZPM. Že by si pro něj skočili do roku 3000 let před Kristem k Raovi? Mohli by místo letu otevřít červí díru. Ale samozřejmě, že se to zvrtlo, uvízli v minulosti a změnili budoucnost, tak aspoň vyslali do budoucnosti zprávu časovou schránkou. Sam a Daniel jsou looseři a Jack odmítá návrat do armády. Ona to moc není závěrečná epizoda, ale spíš ekvivalentem bonusové potitulkové scény, která má nalákat na pokračování. Tohle hazardování s časovou linií je naprosto nevyprovokované a nevynucené, silně komediální a konec seriálu (domnělý) hravě propojuje s jejím začátkem, se spoustou odkazů k minulosti. Je to hravé, nepředvídatelné, se spoustou zvratů. Ale zatím jen najdou na Antarktidě jedinou pozemskou bránu. Pokračování příště. ⤷ E20 ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu zbytočný dvojdiel. Okrem cestovania v čase toho veľa nezaujme. Niektoré hlášky ujdú, ale na môj vkus je to už prekomedizované. Cestovanie v čase má zasa pár zádrheľov - jedným z nich je to, že pri existencii paralelných vesmírov je kontinuita času nezmyslom a teda žiadna zmena budúcnosti by nemala nastať. Druhým je to, prečo chceli za každú cenu zakopať energetickú "baterku", aby ju v budúcnosti kompetentní vykopali (veď tým de facto podľa Carterovej zmenili budúcnosť), keď to mohli urobiť sami strojom času, hoc aj po rokoch strávených v minulosti. Keď sa k slovu dostali nové verzie Jacksona a Carterovej, iba to podčiarklo zbytočnosť dvojdielu. ()

Chris Wulf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

- Carterová: "To nemyslíš vážně" - O'Neill: "Co?" - Daniel: "Jinak to nepůjde." - O'Neill: "Co?" - Carterová: "Ne, máme dohodu." - O'Neill: "Ještě jednou budu muset říct co, a dostanete padáka." ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle dvojdíl neberu jako regulární epizodu, ale spíš takové pomrknutí na diváky v době, kdy se věřilo, že jde o poslední dvojepizodu seriálu. Proto se vracíme zpátky na začátek, k událostem filmu a vzniku SGC v pilotní epizodě, vidíme mnoho postav, které nás v průběhu let opustily a celá epizoda je laděna do komediálna (někdy až moc), jenže jde právě o to, že člověk to nesmí brát vážně, jinak mu ze všech těch časových paradoxů, děr v ději a přepjatých charakterů našich hlavních hrdinů (u Daniela bych toho geeka ještě pochopil, ale Carterová byla v armádě ještě předtím než byla Brána zprovozněna, tak jak by se z ní mohla stát nějaká potrhlá úřednice?) muselo hrábnout. O ději ani nemá cenu mluvit, už výchozí zápletka nedává smysl - tolikrát se varovalo před zahráváním si v čase, ani v nejhorších krizích jsme se toho neodvážili a tady to bez nějakých dohadů jen tak uděláme, i když pro to není vážný důvod? Pak je tu poněkud absurdní domněnka, že přítomnost 4 lidí navíc u vzpoury Egyptaňů způsobila zásadní změnu v časoprostoru (v druhé části se dozvíme, že SG-1 nakonec nezůstala při vzpouře pasivní, ale ani to moc nepomůže - najednou se nestarali o to, zda jejich jednání způsobí změnu časoprostoru, když v téhle části odmítli udělat cokoliv, co by mohlo potenciálně změnit časovou linii, i takovou drobnost jako vrátit se v noci, omráčit pár Jaffů zatem a hurá lodí pryč - to by jistě budoucnost nezměnilo). Pobaví některé scény, vtípky pro znalce postav (Rodney a jeho alergie na citrony, prezident Kinsey), užití motivů z předchozích řad (brána v Antarktidě), mám rád i motiv cestování časem a změny časové linie (jen to člověk nesmí hlouběji rozebírat), známé postavy v jiných polohách (sice moc nechápu, proč se z Carterové stala potrhlá úřednice, ale hereckému výkonu Amandy Tapping se nedá moc vytknout). Jen to prostě musím brát jako bonus, extra epizodu pro fanoušky po zakončení seriálu v dílech Reckoning+Threads, jinak bych musel s hodnocením tak o polovinu níže. Jinak první část dvojdílu mi přišla o něco lepší... ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. * za tématiku cestování časem, i když teda nevím, jestli je úplně správné směřovat všechno jen k jedné variantě alternativních vesmírů.. :/ A kdoví, jak to skutečně s tím narušováním časového kontinua je. :) ()

Reklama

Reklama