Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Převor zavede Daniela a Valu k Oriium. Daniel převora přesvědčí a převor ho zavede k nejvyššímu Docimu. Ten mu začne říkat, jak jsou Oriové mocní. Pokud se Oriům někdo nepodvolí, tak bude „očištěn“. SGC se mezitím dozví o planetě, kterou navštívil převor. Cam a Dr. Lamová si vyráží s převorem promluvit. Generál Landy na SGC přivítá Geraka – mocného člena jaffské rady. Pokud se jim podaří dostat ho na jejich stranu, bude to pro ně výhodné. (Varan)

(více)

Recenze (8)

ben666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato epizoda v podstatě bagatelizuje celých předchozích osm sezón seriálu. Goa‘uldi a jejich řádění v galaxii byli jen epizodkou pod „laskavým“ dohledem Antiků. Antikové jsou ti zlí, protože chránili lidi před Orii a jejich vírou. Hlavní důraz je kladen na vnucování nového náboženství a nová sezóna směřuje úplně jinam, než o čem bylo předchozích osm sezón ()

Reklama

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozvíjení linie Ori tady má docela atmosféru, působí nebezpečně a Danielovy výměny s Docim (skvělý Julian Sands) mají docela šťávu, proti němu Shanks hraje docela slušně a dokonce je z něj cítit po dlouhé době ten zápal, který jsem v něm od jeho návratu snad ještě neviděl. Celkem rychle to ale zmizí, ve scénách s Valou a Jackem na konci už je to zase pryč. Rozvíjení jaffské linie je taky docela zajímavé, dřív mi přišlo dost neuvěřitelné, že neznámý Jaffa jako Gerak získal větší moc než Bra'tac nebo Teal'c, ale teď mě napadá, že jejich blízký vztah k Zemi mohl u Jaffů vyvolat podezření, že by přes ně mohli získat nežádoucí vliv v jejich kruzích. Dokonce i Vala je tu jakžtakž snesitelná. Přestože dávám 5 hvězd, tak pár výtek bych měl i tak. Třeba už zmíněnou věc, že celých osm let předtím působí najednou jako nevýznamná epizodka a najednou tu máme pravé "nejhorší záporáky všech dob". Kdyby to divákovi alespoň nevnucovali a nechali ho se rozhodnout samotného, ale tady nám to opakují při briefingu a Daniel nám tady zdůrazňuje, jak má poprvé strach (takže neměl strach o Sha're, Sáru, když šlo týmu nesčetněkrát o krk nebo když umíral strašnou smrtí z ozáření, no to je ale borec). Nebo fakt, že Daniel a Vala svým jednáním přivolali do galaxie nového nepřítele, kdyby ale drželi hubu (hlavně Vala), tak by se nic nestalo (a miliony lidí by nezemřely). Plus, jak se ti dva dramaticky v poslední sekundě zachránili, ale ti dva nevinní chudáci, kteří kvůli jejich chování skončili na hranici, to přece vůbec nic neznamená a nedej bože to vůbec zmiňovat. Stejně tak ten jejich kolega Fannis, kterého kontaktovali, i když věděli, že převor čeká jen na to (tady se to trochu alibisticky snaží zalepit Fannisovou větou "jsme pro naši věc ochotni i zemřít"). Méně podstatné problémy epizody jsou pro mě třeba, že někdo v SGC by měl mít starost o tu vražedkyni a únoskyni Valu, že Mitchell už nemusí hledat tým a klidně si lítat po misích s jinými lidmi, i ta závěrečná scéna s Jackem byla trochu divná (z jeho strany i mizerně zahraná, bohužel). V téhle epizodě to ale dokáže překousnout, tak dám pro jednou těch 5 hvězd.... ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama