Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze uživatele Dan9K k tomuto seriálu (5)

Hvězdná brána (1997) 

Těžko říct, co považuji za svůj skutečně nejoblíbenější seriál, ale kdybych měl být opravdu nejvíc upřímný, tak řeknu Hvězdná brána. Neznamená to, že ho považuji za nejlepší seriál, nebo že nemá tunu nedostatků, ale tak už to s těmi nejoblíbenějšími věcmi bývá. Ale jsou tu i objektivní důvody; neskutečná sbírka nápadů, hlášek, akce, efektů i napětí. Ano, bohužel si autoři příliš nelámou hlavu s logickými a vědeckými chybami, ale o to je pak také větší prostor pro sebeparodii. Mimoto téměř každý dvoudíl je jak ty nejlepší sci-fi filmy. Jasně, není to vrchol kinematografie, ale postavy, celkový feeling a i ten vývoj, všechno je mi to hrozně blízké, zažrané pod kůži až do smrti a je to instantní dobrá nálada při opakovaném sledování, i když je člověk třeba úplně na dně. ()

Děti bohů (1997) (S01E01) 

Velmi kvalitní úvod pro (hned po Futuramě) nejkvalitnější sci-fi seriál všech dob :-). Po té, co jsem si dal úvodní dvojdíl v originále, musím zvednout na plné hodnocení, působí to mnohem uvěřitelněji, zejména pak Teal'cova změna týmu. Děti bohů jsou mnohem lepší než Emmerichův film a zároveň si z něho berou to nejlepší. To, co pak v samotném seriálu bylo již opomíjeno. Mimozemšťané tu pořád téměř nemluví anglicky (zásadní chyba seriálu, nebyl žádný důvod, proč to nezařídit jakousi technologií), Daniel má pořád alergii, přenos bránou dělá omrzliny. Všechny tyhle věci pak v seriálu takřka okamžitě zmizely, aniž by to bylo pořádně vysvětleno. Zásadní úlohu v úvodním filmu má hudba. Joel Goldsmith podivuhodným způsobem spojil geniální témata Davida Arnolda a do nich ještě zakomponoval svá vlastní, z nichž bych vypíchnul zejména pochod Gouauldů (respektive Apophisův pochod), který co do působivosti si skoro nezadá s Imperial Marchem, o to víc mě pak mrzelo, když ze seriálu postupně vymizel. Hudba způsobuje to, že Děti bohů vyznívají neskutečně velkolepě. Zejména pak scéna, ve které Apophis rozkáže Teal'covi všechny postřílet a v Teal'covi se to vaří pochybnostmi. Hudba už pak v seriálu nikdy nebyla lepší, lehce se jí kvalitou přiblížil až závěrečný film Ark of Truth. Děti bohů jsou pak také jediným dílem celé Hvězdné brány, kdy se objeví nahé lidské tělo v plné kráse. Jsou také dost možná jediným dílem, kdy jsme svědky mimozemské hudby, alespoň na chvíli na Chulaku, krátce předtím, než se Apophis jde pochlubit svou novou manželkou. Když už jsme u Apophise, ten na mě vždycky působil neuvěřitelně démonicky, zvlášť když byl jeho prvním mužem Teal'c. Hodně za to mohou ty skvělé hadí masky, které za nějaký čas ze seriálu vymizely rovněž. Kdoví, jestli by seriál nebyl ještě lepší, kdyby Teal'c bojoval delší dobu za špatnou stranu. Každopádně nářezový film. Některé díly a dvoudíly jsou možná ještě asi lepší, tenhle díl je ale co scéna, to zásadní zlom pro vývoj Hvězdné brány a já prostě zažíval během sledování těžko popsatelné extatické pocity. ()

Občan Joe (2005) (S08E15) 

Rozhodně nemůžu souhlasit s benem666. Miluju tyhle odlehčené díly. Dokazuje to nadhled tvůrců. Je tady tuna narážek na kvalitu a slabiny jednotlivých dílů či aspektů Hvězdné brány. Závěr při "konfrontaci" je úžasný. "Joe je holič". No a třešničkou je hvězdná účast Dana "Homera" Castellanety. Ve chvíli, kdy se Joe baví s O'neillem o Simpsonech, to má úplně jiný rozměr. Občan Joe sice nedosahuje genialty pozdější epizody 200, ale jako zahřívací kolo funguje báječně. ()

Paralelní vzpomínky (2006) (S09E12) 

Často jsou díly, které se liší od zaběhnutého formátu, hodnoceny více negativně, ale nezaslouží si to. Tohle je přesně jeden z těch dílů, ze kterých sálá atmosféra předchozího projektu řady tvůrců Hvězdné brány, a sice seriálu Krajní meze. Nová technologie, která se obrátí proti jejím tvůrcům i dalším lidem. Dějová premisa, která je zdá se takřka nevyčerpatelná a vždy mě spolehlivě přiková k obrazovce. Tenhle díl je prostě správný sci-fi thriller. ()

Rodinná pouta (2007) (S10E18) 

Takhle epizoda stojí za zhlédnutí jen díky závěrečné scéně s Teal'cem, jinak je vlastně ostudné, že tři díly před koncem seriálu, kdy by mělo vše vrcholit, vypustí něco takového. Ale aspoň je to symetrické. Dva nejhorší díly Hvězdné brány jsou třetí od začátku a třetí od konce. ()

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama