Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze uživatele kwoky k tomuto seriálu (174)

Hvězdná brána (1997) 

Nektere dily jsou naprosto spickove, jine trochu slabsi. Celkove ale u tohoto serialu rad travim cas, protoze me bavi. Uz tak zajimavy dej filmu je zde paradne rozsiren a zdokonalovan. Mám však docela problém s tím, jak se to vyvíjí. První řada je konzistentní, díly na sebe navazují a má to "hlavu a patu". Druhá řada v tom pokračuje a přidává vyšší rozpočet na vizuální efekty a výpravu celkově a několik těžkých filozofických témat a morálních dilemat. Třetí řada se snaží zaujmout, šokovat, valí jednu senzaci za druhou a celé univerzum SG-1 tím velmi trpí. Začínají se kupit logické nesmysly, protože díly už nenavazují a netvoří jeden celek. Ve čtvrté až sedmé řadě jsou dobré i slabší díly. V osmé řadě bůhví proč začali scénáristé hrozně přehánět a úplně vykolejili. No a devátá řada... tu už radši nechám bez komentáře, protože bych musel být sprostý. Ale ta závěrečná bitva byla epická. ()

Nepřítel uvnitř (1997) (S01E02) 

Výborný napínavý díl, který nastavuje pár pravidel, která jsou pak v seriálu porušována. A přijdeme o postavu, která by tu mohla ještě nějakou dobu vydržet. Klíčový je tento díl ale v jedné věci - začnete ze srdce nenávidět Goauldy. ()

Zrovnoprávnění (1997) (S01E03) 

Hlavní poselství epizody je, že i žena může být voják (což Carterová dokáže ještě mnohokrát). Ale střet s jinou kulturou mě v tomto případě moc nebavil. ()

Mezi světlem a tmou (1997) (S01E04) 

Výborný díl, napínavý. Trošku skřípalo vysvětlení léčby, ale to se dá snadno odpustit. Pro mě je nejsilnějším momentem dojemný závěr. A fakt mě mrzí, že se tu řešila hlavně nemoc samotná a už moc ne její společenské dopady. ()

Noxové (1997) (S01E07) 

Sympatická eko pacifistická rasa Noxů vs krutopřísný Apophis. Milá i napínavá epizoda současně. ()

Jepičí život (1997) (S01E08) 

Tenhle díl s utopickým "rychlosvětem" mám moc rád. O'Neill se zde tak trochu nechtěně ožení s nádhernou ženou a zvládne i skoro zemřít stářím. ()

Tantalova muka (1997) (S01E10) 

Napínavý, emotivní a dramatický díl s klíčovými informacemi o historii a universu Stargate. "- Takže potřebujeme... energii." "- Nevidím zde žádné elektrické zásuvky." Mimochodem mladého Ernesta hraje pozdější doktor ze Stargate Atlantis :) ()

Pokrevní pouto (1997) (S01E11) 

Tealc je pro rodinu ochotný riskovat vše. Bratac je zase starý zkušený bojovník s dobrými hláškami. Za mě dobrý :) Oneill: "-Takže... poslouchejte mě." Bratac: "-Uděláte, co řeknu já." Oneill: "-Fajn." ()

Oheň a voda (1997) (S01E12) 

"JAKÝ OSUD OMOROKY?!" Výborný díl plný tajemství a zoufalství. A pocitu, že je něco špatně. Mimozemšťana dabuje Zdeněk Dušek, který daboval také Krytona v Červeném trpaslíkovi. Nedokážu na tenhle díl koukat, aniž by mi trochu necukal koutek :) ()

Hathor (1997) (S01E13) 

Nádherná Hathor, která oblbuje chlapy už tisíce let, si vyšlápne na SGC a skoro se jí to podaří. Hodně dramatický díl plný (erotického) napětí. ()

Singularita (1997) (S01E14) 

Tealc: "-Já tu černou díru pořád ještě nechápu." Oneill: "-No černá díra je... taková... velká věc. Je to... V podstatě je to... hmotná... díra... tam nahoře." Tealc: "-Aha." U tohohle rozhovoru pokaždé slzím smíchy :) Kromě toho je to ale napínavá epizoda s velkým citovým nábojem. Postava Cassandry mi v mnohém připomíná Newt z filmu Aliens. ()

Cor-Ai (1998) (S01E15) 

Další díl se zajímavými kulturními rozdíly mezi civilizacemi. Tyhle epizody mě velmi baví, protože nepřímo zpochybňují i naše základy společnosti. A díky nim si může divák sám promyslet, jaká vize uspořádání světa se mu zdá nejlepší. "Kdyby byl nevinen, nebyl by Cor-ai." A Oneill opět perlí :) "-Musím slyšet jaffovo peccavei." "-To máte tedy smůlu, protože on už ani nepekne." ()

Záhada (1998) (S01E16) 

Neustálé debaty s nevrlým Omokem mě moc nebavily. Námět byl zajímavý, ale nijak moc jsem si tenhle díl neužil. 3,5* ()

Osamění (1998) (S01E17) 

Skvělý díl bez bombastických efektů, ale s nápaditým závěrem, který ovlivní hodně dalších dílů. Emotivní sbližování Carterové a Oneilla v atmosféře zoufalství dodává ten správný náboj. Ale generála, který opustí základnu a vydá se taky na záchranou akci, toho jim nežeru. ()

Montér (1998) (S01E18) 

"Kom trajá!" :) Díl o tom, co dělá člověka člověkem. Velmi silné Oneillovo "Nemůžem se vrátit." ()

Paralelní svět (1998) (S01E19) 

V paralelním světě to lidem moc nejde. Ale jsou ochotní se obětovat pro jakousi vidinu záchrany jiného světa v jiné dimenzi. Stárnoucího Hammonda jako aktivního plukovníka taky úplně nebaštím. Tohle bylo trochu přitažené za vlasy, ale dobře, dejme tomu. Jinak mě tenhle díl baví a zoufalé přesvědčování Daniela Jacksona, že opravdu není nepřítel, má rozhodně něco do sebe. ()

Politika (1998) (S01E20) 

Díl je to celkem dobrý, ale těch recyklovaných scén je tu až moc. Senátor Kinsey by zasloužil nakopat, ale zase co bychom od běžného politika chtěli, že? ()

V sevření hada (1998) (S01E21) 

Apophis nabral síly a vyrazil směrem k Zemi. A SG-1 se vydává navzdory rozkazům na adresu získanou v minulém díle. Pořádně se to zamotá, když se ukáže, že velitelem útoku je Skaara. Tenhle díl má velmi zlou atmosféru, blíží se zkáza a Země není připravena. Právě atmosféra hrůzy je na tomhle díle to nejlepší. Apophis i Skaara jsou velmi mocní protivníci. A to ještě zdaleka není vše, protože ta hlavní bitva proběhne až v následující epizodě. ()

V hadím hnízdě (1998) (S02E01) 

V tomhle díle měla SG-1 neuvěřitelné štěstí. Všechno vyšlo úplně nejlíp jak mohlo. Stačila by jediná chybička a mohlo být po seriálu (Země by byla zničena, nebylo by o čem točit) nebo po některé z postav. Právě přímočarost a "nalajnované" směřování k úspěšnému konci (totální happyend) je to jediné, co mi trochu kazí dojem. ()

Při výkonu služby (1998) (S02E02) 

Napínavý díl, ve kterém poznáme Jolynar. Nejvíc mi utkvěl hrůzný výraz se svítícíma očima, kterým excelovala Amanda Tapping. ()

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama