Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze (1 010)

Ilicka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých oblíbenějších seriálů. S přibývajícími sériemi sice postupně ztrácí dech, ale i v takové sedmé sérii se dá najít vynikající díl (ač sedmá série obecně má nepatrně telenovelní charakter). Tak nějak z nostalgie na SG1 nedám dopustit... Od osmé serie odmítám akceptovat, že jde stále o jeden a ten samý seriál. Zápletky dementní, nové postavy nepříliš sympatické. Kolos SG jede už jenom ze setrvačnosti, motá se do toho politika, chybí RDA a stojí to za starou belu... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Stargate je spoločne so Star Trekom najlepšia sci-fi séria, ktorá kedy bola natočená. Tento seriál je typický predstaviteľ sci-fi. Cestovanie bránou na iné planéty na veľké vzdialenosti, to je super téma. Aj keď sa občas niektoré diely nepovedú, prevažujú klady. Tento seriál je plný nápadov, dobrodružstva a nesmierny oblak fantázie vesmírneho sveta sa vznáša všade okolo, kedykoľvek sa na niektorý diel pozriete. Hlavná jednotka je zložená tak, aby si každý človek našiel tú svoju obľúbenú postavu. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,4milióna(na 1 epizódu)║ __Stargate SG-1: 9.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $3,936,547 //počet predaných kusov 107,920 ║ __Stargate SG-1: 10.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $5,196,897 //počet predaných kusov 167,412 ║ __Richard Dean Anderson presedlal na sci-fi a sadne mu to ale takýchto podobných vesmírnych seriálov tu už bolo spomeniem aspoň dlhoročný Star Trek či Babylon 5, ktorý mali omnoho kvalitnejšie zostavené príbehy, ktoré dokázali aj zaujať. ()

Will_X 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem na tomto seriálu v podstatě vyrůstal, tak jsem si ho nesmírně oblíbil. Výborné vtipy, legendární hlášky a parádní sci-fi podívaná. Navíc geniální Richard Dean Anderson, který je zde prostě dokonalý. Některé díly jsou sice slabší, ale to nic neovlivní na tom, jak jsem si tento seriál oblíbil. Navíc finální díl, který celou sérii "ukončí" je naprosto úchvatný.. A ano jsem, jak to někteří zmiňují, skalní fanoušek! Seriál, který mě nikdy nepřestane bavit, ikdyž sem všechny díly viděl nespočetněkrát. Indeed.. 100% ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těžko říct, co považuji za svůj skutečně nejoblíbenější seriál, ale kdybych měl být opravdu nejvíc upřímný, tak řeknu Hvězdná brána. Neznamená to, že ho považuji za nejlepší seriál, nebo že nemá tunu nedostatků, ale tak už to s těmi nejoblíbenějšími věcmi bývá. Ale jsou tu i objektivní důvody; neskutečná sbírka nápadů, hlášek, akce, efektů i napětí. Ano, bohužel si autoři příliš nelámou hlavu s logickými a vědeckými chybami, ale o to je pak také větší prostor pro sebeparodii. Mimoto téměř každý dvoudíl je jak ty nejlepší sci-fi filmy. Jasně, není to vrchol kinematografie, ale postavy, celkový feeling a i ten vývoj, všechno je mi to hrozně blízké, zažrané pod kůži až do smrti a je to instantní dobrá nálada při opakovaném sledování, i když je člověk třeba úplně na dně. ()

Galerie (3 151)

Zajímavosti (195)

  • Vo filme Hviezdna brána (1994) kruhový transportér obsahuje 9 kruhov, ktoré sa na seba ukladajú smerom hore podľa toho, z ktorého smeru sa transportuje objekt. V seriáli je iba 5 kruhov a vystupujú vždy zdola nahor, bez rozdielu smeru. Rovnako je odlišný efekt smeru transportu. Vo filme je viditeľný rozpad transportovanej hmoty v určenom smere a bielo-modré žiarenie, avšak v seriáli nie, bolo nahradené žlto-oranžovým žiarením. (Piri)
  • Sokar (David Palffy), který je v seriálu označován jako vtělení ďábla, byl ve skutečnosti egyptský bůh mennoferského pohřebiště, jehož kult později splynul s Usirevem. (Darth Revan)
  • Railguny (v české verzi Stargate označované pouze jako „kanóny“) jsou zbraně urychlující kovový projektil pomocí Lorentzovy síly (která se mimo jiné objevuje, pokud vodičem v magnetickém poli prochází elektrický proud). V češtině je možné je označit jako „kolejnicová děla“, ale takový překlad se většinou nepoužívá. Tyto zbraně v reálném světě existují, nicméně jejich nasazení brání především energetické nároky a rychlá degradace hlavní způsobená třením a produkcí plazmatu z důvodu extrémní rychlosti projektilu. V univerzu Stargate byly tyto problémy vyřešeny pomocí naquadahových generátorů a slitin na bázi Trinia. (vojtaruzek)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama