Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednadvacátém století konečně všechny státy země spojily své duševní, nerostné i technologické bohatství, takže války jsou minulostí a mezigalaktické lety realitou dne. Lidstvo se tak vrhá na nekonečnou objevitelskou pouť po vesmíru. Naneštěstí však nejsou v kosmu sami. Rasa oboupohlavních dobyvatelů, označovaných kvůli jejich vzhledu za Draky, stojí jedinému právoplatnému vlastníku hvězdného prostoru v cestě. A tak vypukne mnohaletá válka.

Willis E. Davidge (Dennis Quaid) je mladý nadějný pilot bojové kosmické stíhačky. Při jednom vzdušném souboji s Draky se nechá unést zápalem boje a havaruje na zatím neprozkoumané planetě. Jeho kopilot následkem nehody umírá a tak se vzteky šílený Davidge vydá zabít Draka, jehož stroj také nedaleko dopadl. Ale není mu souzeno se pomstít. Život na planetě je těžký a nebezpečný a dva zmůžou víc než jeden. Drakovo jméno je Jeriba 'Jerry' Shigan (Louis Gossett Jr.) a vyznává drakskou víru, velmi podobnou Buddhismu a jiným východním filozofiím. Přes počáteční obtíže a nenávist se z obou mužů, respektive muže a draka, stanou přátelé. Jednoho dne Jerry zjistí, že čeká miminko, které pojmenuje Zammis (Bumper Robinson). A tím se pro všechny zúčastněné jejich život ze základu změní... (monolog)

(více)

Recenze (195)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma ve velmi kvalitním Sci-Fi. Wolfgang Petersen opět výborný a Denis Quaid jako "reprezentant" lidstva velmi přesvědčivý .... :) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zdařilá nízkorozpočtová sci-fi, kterou znehodnocuje naprosto idiotský konec plný klišé. První hollywoodský film Wolfaganga Petersena se celkem povedl, ale ve srovnání s jeho předchozím úžasným Nekonečným příběhem jde o pořádný krok zpět. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Wolfgang Peterson a poslední z jeho debutního trojlístku Ponorka-Nekonečný příběh a Můj nepřítel. Z Německa do Ameriky s udržením vysoké kvality. Můj nepřítel není jednoduchý film, ale Peterson se s ním dokázal skvěle poprat. Člověk a drak ztroskotají na opuštěné planetě a vybudují si zde vztah, který předčí jejich očekávání. Skoro až pohádkový příběh o nenávisti, která se změní v přátelství a oddanost nepůsobí vůbec dětinsky ani nesmyslně. Právě naopak. Vše skvěle funguje, stejně jako epické záběry na neznámý svět a kvalitně vypracované kulisy světa techniky mezi hvězdami. Je skvělé, že film neupadá do vztahové dramatu a v závěru opět mění tvář, aby se celý cyklus přeměny dovršil. Pro milovníky sci-fi jasná volba. Mimochodem hudbu složil Maurice Jarre, slavný skladatel filmové hudby (Lawrence z Arábie, Dr. Živágo, Cesta do Indie) a otec neméně slavného Jean Michela Jarreho, přední osobnosti elektrické hudby. PS: od první chvíle mi přišlo, že drak musí být černoch:)a teď čtu, že byl... nepřehlédnutelné a má to i nějaký vedlejší smysl?:) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nesourodý žánrový odvar ze snad všeho co vás napadne (Peklo z Pacifiku, E.T., druhý Indy, Crusoe), který na sotva pětadvacet let starý snímek stárne (s výjimkou hudby) až nezdravě rychle. A mám-li být zcela upřímný, tak nebýt úcty k tomu jak se mi to v dětství líbilo, tak jdu s hodnocením podstatně níže. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ty si tehotný? Ako sa to stalo? Na mňa nepozeraj.“ SPOILERY. Jedno z najúchylnejších sci-fi, aké som kedy videl. Budúcnosť. Ľudstvo bojuje proti jašterím mimozemšťanom. Človek a jašter stroskotajú na nehostinnej planéte. Keď pochopia, že nepriateľstvo nikam nevedie, začnú spolupracovať, bleskovo sa naučiac reč druhého. Aby nebola na planéte (kde údajne pristávajú zlí piráti, ale prvú hodinu ich len počujeme) nuda, dozvieme sa, že mimozemšťania sú hermafroditi t.j. rovnako, ako slimáky, dokážu oplodniť samých seba (!). To sa aj stane (!!). Človek sa oňho začne starať a ak by si navzájom začali po večeroch dávať holandské kormidlo (viď. ZACK A MIRI TOČIA PORNO), vôbec by som sa nečudoval. Mimozemšťan porodí potomka, ale pri pôrode zomiera a o výchovu bleskovo rastúceho jašteríka sa následne stará týpek, ktorý predtým celý svoj život zasvätil zabíjaním jeho potomkov (Quaid neskôr hral v podobne zvláštnom morálnom konflikte - Dračie srdce). Scenár je bizarný, originalitu by ste ale čakali márne – mimozemšťania majú dve ruky a dve nohy, na mimozemskej planéte sa dá normálne dýchať, žijú tam hady a dokonca sneží. Už len si zohnať vianočný stromček a bozkávať sa pod imelom. Okaté štúdiové exteriéry (hoci sú zvláštnym spôsobom pôsobivé) tomu tiež príliš nepomáhajú. A to, čo sa odohráva po Quaidovom oholení, je už len zívajúce divákove dokopanie do vyslobodzujúcich záverečných titulkov. Tento titul nemá v roku 2010 (kedy píšem komentár) šancu osloviť diváka, narodeného po roku 1990. Zaujíma iba nostalgikov, narodených okolo roku 1980, ktorý na ňom vyrastali. Teoreticky. Prakticky som na ňom ale vyrastal aj ja. A už ako decku mi to pripadalo ako blbosť. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

I kdyz sci-fi, vlastne to je klasickej pribeh o velkym pratelstvi, akorat zasazenej do zajimavyho a netradicniho prostredi. Tudiz tady nejde o naky vesmirny bitvy a podobne, ale velkou cast filmu tvori dialogy, ale musim uznat, ze mi to tentokrat ani nak nevadilo, protoze i kdyz se treba nic moc nedeje, tak stejne film nenudi a je skoro porad zajimavej, misty dojemnej, misty napinavej a misty sklouzne az ke komedii. Jinak Louis Gossett je tady fakt k nepoznani, ale i pres tu masku mi prislo, ze hral docela slusne a pak tu je paradni Dennis Quaid, na kterym celej film stoji a svoji roli zvlad fakt dobre. Jeste stoji za zminku triky, vesmirny lode nic moc, ale jinak masky a prostredi planety mi prislo s ohledem na dobu vzniku filmu docela slusny. Celkove ackoliv se nejedna o kdovico, tak jsem se tech 100 minut docela dobre bavil. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Autora předlohy Barry Longyeara mám rád, ale bohužel se mi tuhle povídku nepovedlo nikde sehnat, takže ten konec srovnat nemůžu, ale taky mi to přišlo hodně nečekaný, spíš ale až to, jak Davidge odvede Zammise před tu radu. Ta akce mi ani tak moc nevadila, ale je škoda, že ten konec trošku hlouběji nepromysleli. myslím, že by to ani nebylo tak těžký, vymyslet duchaplnější konec. ale jinak ten film stojí za to vidět. dennis quaid jako člověk je tak lidskej, až je to neuvěřitelný. A musím říct, že drakova filozofie se mi taky dost líbila. přišlo mi to něco jako buddhismus. Film je vlastně příběhem velkého přátelství, přátelství, které přesahuje prostor, čas i lidský život. Přátelství na život a na smrt, které ale ve skutečnosti možné není. A od toho tu je fantazie a fantaskní svět, aby nám tyto nemožné věci a těžko postižitelné lidské hodnoty, jako je pravá láska, přátelství nebo oddanost ukázal tak, jak bysme si to přáli ve skutečnosti. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Sci-fi až fantasy tak trochu startrekovského typu, která řeší psychologii soužití dvou inteligentních ztroskotanců - člověka a draka na opuštěné planetě. Tahle robinsonáda je ale obtížně stravitelný pokrm pro milovníky současné sci-fi kvůli slabým trikům a místy i scénáři. Podobné téma navíc zpracoval zajímavěji např. Steven Spielberg ve slavném E. T. Mimozemšťanovi již o 3 roky dříve. Přesto Enemy Mine za shlédnutí stojí - kvůli zajímavé cizí planetě, perfektním maskám draků a hlavně výtečným hereckým výkonům dvou ztroskotanců, kvůli kterým filmu odpouštím všechny chybičky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=RB87kN6UTLg ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Daleká budoucnost, vesmírné putování, zlověstní mimozemšťané a meziplanetární válka jsou osvědčené dílky na složení spaceoperního puzzle. Petersen nám vypálil mlhovinu a složil z nich nenápadný příběh o dvou příslušnících znepřátelených stran, nucených v zájmu přežití složit zbraně a překonat vzájemné rozdíly, aby během té mnohokrát oboustranně prokleté snahy zjistili, že k překonávání toho zase tak moc není. I když je jeden z nich člověk a druhému byl přisouzen vzhled přerostlé latexové ještěrky s orientálním životním postojem a schopností partenogeneze, což jejímu/jeho lidskému společníkovi řádně zamotá hlavu a divákům se postará o citovější náplň příběhu, nejsou nám problémy, které řeší, nikterak cizí. Protože když se jeden tak dívá, jak se s cizím elementem na cizí planetě hledá společná řeč, nacházejí první malé skulinky v hradbě nenávisti a předsudků, postupně se ty skuliny zvětšují a za nimi se objevuje schopnost porozumění, přátelství a soucitu a mluví se o domově, který je po letech v cizím a studeném bitevním vesmírném poli už jen mlhavým pojmem, nedá mu to a zavzpomíná si na všechny války našich dějin a proklamace národních vůdců, že ti lidé, které jsme v životě neviděli, jsou naši smrtelní nepřátelé. A tiše zadoufá, že se v každé z nich našli nějací Willis a Jeriba, kteří aspoň pomyslně kopli ty rádoby státníky přímo do jejich nafouklé... megalomanie. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pozorrrrrr! Varrrrrrování ministerrrrrrstva tolerrrrrrance! Igitátorrrrrrův názorrrrrr mudrrrrrrlantům navzdorrrrrry trrrrrradigičně perrrrrrverrrrrrzní d/rrrrrráčkovanou varrrrrriantou prrrrrrojevu! . . . Rrrrrresumé? Parrrrrrafrrrrrráze starrrrrrých prrrrrrovařených evrrrrrrgrrrrrrýnů - trrrrrrochu Starrrrrr Trrrrrrek - trrrrrrochu Starrrrrr Warrrrrrs - trrrrrrochu Rrrrrrobinson Crrrrrrusoe - dohrrrrrromady prrrrrrůměrrrrrrné vesmírrrrrrné dobrrrrrrodrrrrrružství, žánrrrrrrově trrrrrroufale prrrrrrezentováno žeprrrrrrý drrrrrrama, krrrrrrom prrrrrrostoduché storrrrrry a prrrrrrimitivního prrrrrrofesionálního tvůrrrrrrčího ztvárrrrrrnění s prrrrrroblematicky trrrrrrapným závěrrrrrrem drrrrrruhdy legrrrrrračně a rrrrrrádoby rrrrrryze amerrrrrricky korrrrrrektně zprrrrrracováno evrrrrrropským rrrrrrežisérrrrrrem Peterrrrrrsenem... . . . Drrrrrrahá rrrrrrada závěrrrrrrem: Prrrrrromítání prrrrrrožívejte s rrrrrrozumnou verrrrrrvou a krrrrrritickou rrrrrrezerrrrrrvou a pozorrrrrr prrrrrrosím na rrrrrrozumbrrrrrradné ještírrrrrrky... ;-) - - - Postscrrrrrriptum: "Drrrrrrakům zdarrrrrr! . . . Rrrrrrrrrrrr..." :-) - - - - - (Poprrrrrrvé prrrrrrhlédnuto 17.4.2008 na orrrrrriginaldvd, komentátorrrrrrský elaborrrrrrát třicátýčtvrrrrrrtý - 18.4.2008 ;-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Hodně netradičně zpracovaný sci-fi, kde se dvě rozdílný rasy střetávaj po ztroskotání na opuštěný planetě. Bohužel je to trikově, až teda na masky, trochu lacině působící a hlavně jelikož je to založený převážně na dialozích, tak to sem tam mírně nudí, protože to občas nemá co říct a scénář tomu taky moc nepomáhá, hlavně trošku rozpačitě vypadá učení angličtiny Drakonem. Ale celkově se jedná o solidní sci-fi, i když bych od Petersena čekal víc po Nekonečným příběhu. 3.5* ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Záležitost, kterou by člověk raději neměl vidět v dospělosti, aby mu zůstaly aspoň hezké vzpomínky. Základní nápad je sice zajímavý (knihu jsem nečetl), ale uchopen příliš hollywoodsky. Asi je v tom příznak toho, jak se později Petersenova tvorba v hollywoodu vyvíjela. Málokdy úplně špatná věc (ano, kromě Air Force One), ale i u tech potenciálně velmi dobrých tomu většinou chybí ten kousek od slušného k výbornému. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Novela Barryho Longyeara vyvolala svého času velký zájem scifistických fanoušků, a bylo tedy jen otázkou času, kdy se někdo chopí filmových práv. Neučinila tak kupodivu žádná z velkých amerických filmových společností, ale Bavariafilm, který si najal režiséra Petersena, známého adaptací Nekonečného příběhu.. Nicméně je pravda, že děj povídky upravil směrem k "hollywoodštině" a jak režijní styl, tak scénář odpovídá tomu, na co jsme zvyklí od amerických blockbusterů. Na druhou stranu se to projevilo naštěstí i ve výpravě a rozpočtu, takže snímek nevypadá lacině a za zmínku stojí především vynikající práce maskérů. Podobu mimozemšťana vytvořil Chris Wallas. Jeho inteligentní ještěr opravdu žije, vyjadřuje emoce, něhu, veselí, smutek i lhostejnost. Mimozemšťana si zahrál Louis Gossett Jr., a to velmi zdařile. Povedlo se mu strefit podobu "Draka" tak, že je možné mu věřit mimozemský původ. Petersen naštěstí převzal z novely to hlavní, tzn. ušlechtilou myšlenku soužití naprosto odlišných bytostí a jejich spolupráce. Na druhou stranu, některé přidané motivy hodně zavání nelogičností a ředí původní výbornou literární předlohu. Motiv kosmických pirátů pochopitelně u Longyera chybí, natož aby tito piráti, kteří zajisté disponují špičkovou technologií, potřebovali mimozemské otroky pro práci v dolech. Podobných pitomostí se ve filmové podobě pár najde, takže vysoké hodnocení není na místě, přesto v polovině 80. let šlo o nadstandartní sci-fi snímek, který je dnes neprávem pozapomenutý. Celkový dojem: 60 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Neotřelý návod jak v sobě potlačit rasistické nálady. Vlastně skutečně neotřelý. Koho by napadlo, že Američané pošlou do světa propagaci formou sci-fi, kde se běloch zamiluje do černošského mimozemšťana, který ještě navíc otěhotní a tak se jim pak narodí chlapeček, pro kterého běloch půjde nasadit krk, aby ho dostal ze spárů nějakých vesmírných vandráků. Špičkový film, který jinak ukazuje krásnou nehostinnou planetu a sem tam i nějakou tu vesmírnou střílečku, milovník sci-fi si přijde na své, starý sarkasta také. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Největší přátelství se občas zrodí z nenávisti.. Petersenova nostalgická sci-fi vzpomínka plná lidskosti a s postupně měnící se kategorizací dobra a zla jako v pohádkách. Originální řeč Draků bych přirovnal k velštině a to přímo slovy Lorda Černá Zmije: „Potřebuješ tak půl pinty hlenu v hrdle jen na to, abys vyslovil místní jména. Ve Walesu se nikdy neptej, jak se někam dostaneš - jinak si týden dva budeš vymývat chrchle z vlasů..“ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jak zastarale a groteskně a přitom vzácně a raritně působí toto sci-fi z dob pre-digitalně vizuální exploze vyumělkovaných mainstreamových spektáklů a blbosti jménem 3D:) Můj nepřítel má totiž i příběh. Je to příběh o přátelství, které se zrodilo z dvou odlišných a nepřátelských ras a kde uvidíte Dennise Quaida, jak vlastníma rukama odrodí rozkošné dračí miminko:) Ovšem neznámá planeta skýtá také mnoho ústraní a nepříjemných nepřátel. Krásně "viditelné" triky, vydařené masky a hezký závěr. ()

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Reklama

Reklama