Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednadvacátém století konečně všechny státy země spojily své duševní, nerostné i technologické bohatství, takže války jsou minulostí a mezigalaktické lety realitou dne. Lidstvo se tak vrhá na nekonečnou objevitelskou pouť po vesmíru. Naneštěstí však nejsou v kosmu sami. Rasa oboupohlavních dobyvatelů, označovaných kvůli jejich vzhledu za Draky, stojí jedinému právoplatnému vlastníku hvězdného prostoru v cestě. A tak vypukne mnohaletá válka.

Willis E. Davidge (Dennis Quaid) je mladý nadějný pilot bojové kosmické stíhačky. Při jednom vzdušném souboji s Draky se nechá unést zápalem boje a havaruje na zatím neprozkoumané planetě. Jeho kopilot následkem nehody umírá a tak se vzteky šílený Davidge vydá zabít Draka, jehož stroj také nedaleko dopadl. Ale není mu souzeno se pomstít. Život na planetě je těžký a nebezpečný a dva zmůžou víc než jeden. Drakovo jméno je Jeriba 'Jerry' Shigan (Louis Gossett Jr.) a vyznává drakskou víru, velmi podobnou Buddhismu a jiným východním filozofiím. Přes počáteční obtíže a nenávist se z obou mužů, respektive muže a draka, stanou přátelé. Jednoho dne Jerry zjistí, že čeká miminko, které pojmenuje Zammis (Bumper Robinson). A tím se pro všechny zúčastněné jejich život ze základu změní... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pozorrrrrr! Varrrrrrování ministerrrrrrstva tolerrrrrrance! Igitátorrrrrrův názorrrrrr mudrrrrrrlantům navzdorrrrrry trrrrrradigičně perrrrrrverrrrrrzní d/rrrrrráčkovanou varrrrrriantou prrrrrrojevu! . . . Rrrrrresumé? Parrrrrrafrrrrrráze starrrrrrých prrrrrrovařených evrrrrrrgrrrrrrýnů - trrrrrrochu Starrrrrr Trrrrrrek - trrrrrrochu Starrrrrr Warrrrrrs - trrrrrrochu Rrrrrrobinson Crrrrrrusoe - dohrrrrrromady prrrrrrůměrrrrrrné vesmírrrrrrné dobrrrrrrodrrrrrružství, žánrrrrrrově trrrrrroufale prrrrrrezentováno žeprrrrrrý drrrrrrama, krrrrrrom prrrrrrostoduché storrrrrry a prrrrrrimitivního prrrrrrofesionálního tvůrrrrrrčího ztvárrrrrrnění s prrrrrroblematicky trrrrrrapným závěrrrrrrem drrrrrruhdy legrrrrrračně a rrrrrrádoby rrrrrryze amerrrrrricky korrrrrrektně zprrrrrracováno evrrrrrropským rrrrrrežisérrrrrrem Peterrrrrrsenem... . . . Drrrrrrahá rrrrrrada závěrrrrrrem: Prrrrrromítání prrrrrrožívejte s rrrrrrozumnou verrrrrrvou a krrrrrritickou rrrrrrezerrrrrrvou a pozorrrrrr prrrrrrosím na rrrrrrozumbrrrrrradné ještírrrrrrky... ;-) - - - Postscrrrrrriptum: "Drrrrrrakům zdarrrrrr! . . . Rrrrrrrrrrrr..." :-) - - - - - (Poprrrrrrvé prrrrrrhlédnuto 17.4.2008 na orrrrrriginaldvd, komentátorrrrrrský elaborrrrrrát třicátýčtvrrrrrrtý - 18.4.2008 ;-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Hodně netradičně zpracovaný sci-fi, kde se dvě rozdílný rasy střetávaj po ztroskotání na opuštěný planetě. Bohužel je to trikově, až teda na masky, trochu lacině působící a hlavně jelikož je to založený převážně na dialozích, tak to sem tam mírně nudí, protože to občas nemá co říct a scénář tomu taky moc nepomáhá, hlavně trošku rozpačitě vypadá učení angličtiny Drakonem. Ale celkově se jedná o solidní sci-fi, i když bych od Petersena čekal víc po Nekonečným příběhu. 3.5* ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jo, buddy movie jde podat všelijak, i takhle. Původně jsem tomu filmu moc nevěřil, ale to trvalo tak 5 minut a začalo se mi to líbit. Ta planeta, kde Willis ztroskotal, byl dost zajímavá, včetně všech těch potvor, které tam byly, ta rasa draků je tu zajímavě popsaná a promyšlená a to putování pustinou mě bavilo. Bohužel od toho porodu šel můj zájem dolů a už to nic nezachránilo, protože do té doby to nevypadalo tak klasicky a hollywoodsky, ale prostě to k tomu nakonec spadlo, což je škoda. Kdyby to celé zůstalo u putování těch dvou, byl bych spokojenější mnohem víc, ale líbilo se mi to i tak, jen od toho porodu to podle mě prostě spadlo do už okoukaného. 4* ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po skvělém fantasy Nekonečném příběhu Petersem přijal komornější sci-fi Můj nepřítel, aby vyprávěl klasické schéma tohoto žánru. Což samo o sobě nemusí být na škodu, je-li i po 25 letech film uvěřitelný a nejsou-li triky ani výprava archaická. Příjemné překvapení po vizuální stránce. Nic zásadního neodkazuje na realitu roku 1985, což skutečně vítám. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že některé situace nebyly tak úplně a zcela originální, i s přihlédnutím k době vzniku, nicméně film jako celek funguje velmi dobře, postupně si ta zpočátku odpudivá bytost stále více získává srdce nejen Davidgeovo a představa o nadřazenosti jednoho tvora vůči druhému dostává poněkud na frak. A takových poselství, navíc podaných zábavnou formou, není nikdy dost. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Během úvodní bitvy zobrazuje počítač v Dracově lodi strukturu proteinu. (HellFire)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné novely Barry B. Longyeara. (Hans.)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Reklama

Reklama