Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruno (Vincent Cassel) vede spolek pro autistické děti a dospívající, jejichž případy jsou tak komplikované, že je všude jinde odmítli. Jeho nejlepší přítel Malik (Reda Kateb) učí mladistvé ze sociálně slabých rodin, jak se o tyto děti starat. Přes 20 let žijí Bruno a Malik ve světě lidí, s nimiž si společnost neví rady. Přesto je neopouští optimismus a smysl pro humor. Ať už jejich autistický klient podesáté zastaví pařížské metro ve špičce, nebo kvůli práci v podstatě nestíhají osobní život. Bohužel hrozí, že bude Brunova organizace zrušena, jeho neotřelý přístup se totiž nelíbí každému. Brunovi a Malikovi tak nezbývá než přesvědčit úřady, že má jejich práce smysl. (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (166)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA ║Tržby Celosvetovo $19,384,571 ▐ Nie moc lahodná téma na spracovanie ale režisérska dvojica Eric Toledano, Olivier Nakache sa vie dosť dobre popasovať s takouto vervou priam hrdinsky. Veď ich Nedotknuteľní (2011, The Intouchables) sa stali obrovským hitom či už po komerčnej stránke ale aj u kritiky. Tu to až tak aspoň pre mňa nie úplne všetko štýmuje. Majú to slušne rozohrané, chápem ich smerovanie v tomto námete ale nebralo ma to. /40%/ ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nezávislák, který divákovi otevře okno do světa lidí, kteří nejsou schopni normálně fungovat bez pomoci ošetřovatelů a dalšího personálu. Nikdo ty lidi nechce a tak se o ně starají různé organizace. A ty nemají potřebné atesty a byrokracie bují. Vincent Cassel se zúčastnil projektu, který mu jde ke cti a navíc ještě vznikl docela fajn film. 75% ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

původně jsem očekával "něco jako" Nedotknutelné - tedy film,kde je i přes v jádru vážné téma poměrně dost humoru.No a spletl jsem se.Ne snad,že by zde nebylo několik úsměvných scén,ale jinak jsou Vyjímeční regulérně vážný film o hodně vážných věcech,který popisuje trable těch co jsou schopni obětovat vše (primárně sami sebe) pro pomoc těm,kteří si sami pomoci nedokážou a zároveň je jasnou kritikou systému,který velmi pravděpodobně takhle nefunguje jen ve Francii.A ono to ani není tak o tom,že by v tom systému byla díra,protože systém má pro podobné případy řešení v podobě ústavů a cokoliv co jen trochu vybočuje se hned dostává pod drobnohled úředníků.Přitom něco podobného,tak jak to zde dělají hlavní hrdinové (a že jimi opravdu jsou) se nedá dělat s vidinou výdělku atd.Nicméně když se vrátím zpět k filmu jako takovému,tak ač sem nedostal další Nedotknutelné,dostal jsem dost možná ještě o něco víc a jakkoliv byl rozjezd trochu slabší,postupem času se mi dostal tenhle Nakacheho kousek (opět) pod kůži a konec mě rozebral úplně.Kéž by takhle vypadal každy silný lidský film podle skutečnosti.Silný,hodně emoční,dojímavý a uvěřitelný,bez nějakého zbytečného patosu a omáčky okolo.Teď už jen doufat,že si amicí nebudou chtít natočit další paskvilní remake...90% ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Velice obdivuju lidi, kteří jsou schopní tuto práci dělat a tak dobře. Dá se pak očekávat, že budou mít problémy v normálním životě. Příběh mě neurazil, Cassel i ostatní byli výborní. Film ve mě zanechal pocit obdivu i lítosti a nemůžu říct, že bych si ho pustila ráda znova, ale určitě jsem ráda, že jsem ho viděla a tím spíš, že ho viděli i jiní lidé, kterým dal možná víc než mě. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo než jsem se do toho položil (začátek mi přišel téměř až nezáživný), ale na konci jsem měl co dělat, abych se nerozbulel a byl jsem vážně dojatej. Opravdu nevídaně skvěle vygradováno. Nejlepší na tom je, že to ani nebyl kalkul a všechny ty emoce to zvládá vyvolat i bez srdcervoucích dialogů, pláče, afektu a jiných hollywoodských patosů (vlastně se tam mnohdy ani nic neděje, neříká a jen čučíte na různé záběry ve spojení s výbornou hudbou). Ani to teda moc nestojí na nějakém pevném základu nebo silnější příběhové lince (což je možná i trochu škoda), jen si to tak plyne a vy prostě sledujete jednu organizaci, která pomáhá autistickým dětem. Dokonce zde není ukázána ani žádná dojemná historie jednotlivých postav, vše je to natočené téměř až dokumentárním stylem tady a teď, a proto bych se ani nedivil, pokud by to na někoho působilo trochu nudně. Pro mě to byl ale bezesporu mega silný zážitek. Při závěrečných titulcích bylo v kině hrobové ticho a já jsem si připadal i tak trochu jak vůl, jaké někdy v životě řeším blbosti. Musím také upozornit na to, že mi to rozhodně nepřišlo jako komedie, naopak mi bylo z filmu strašně smutno. Rozhodně ale bravurní ukázka toho, jak moc těžký život mají handicapovaní. Francouzi opravdu umí výborně zachytit nejrůznější sociální témata a zanechat v divákovi obrovskou stopu, čehož si fakt cením. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Obaja režiséri strávili dva roky ponorení do života oboch združení, čo im umožnilo nájsť inšpiráciu pre mnohé scény, ktoré sa nakoniec dostali do filmu, vrátane Valentinovho (Marco Locatelli) úteku. (MikaelSVK)
  • Film získal pozitívne ohlasy v médiách, ale vyvolal výhrady osobností a združení špecializujúcich sa na autizmus vo Francúzsku. Podľa predsedníčky združenia SOS Autism France film dáva autizmu zlý obraz, čo pravdepodobne posilní predsudky a vylúčenie. Navyše, Združenie Cle-Autistes (Združenie za slobodu prejavu autistov) dosvedčuje, že „pre niektorých autistov bolo natáčanie filmu neúnosné". (Arsenal83)
  • Olivier Nakache vysvetlil, že: „Bolo nemysliteľné, aby sme mali hercov, ktorí by hrali mladých ľudí s autizmom. Scény vo filme boli všetky zažité v realite a mali sme skutočných supervízorov a skutočných autistov, ktorí hrali vo filme, ktorý mieša realitu a fikciu.“ (Arsenal83)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama