Reklama

Reklama

Pan deng zhe

  • Čína 攀登者 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dej sa odohráva v roku 1960 na Mount Evereste, pod ktorého vrcholkom je skupina čínskych horolezcov. Tí už sa štyrikrát pokúsili vystúpiť až hore, nikdy sa im to však nepodarilo. Sú vyčerpaní, psychicky aj fyzicky na dne, ale piaty pokus predsa len ešte skúsia. Budú ale musieť zaplatiť veľmi vysokú cenu. (dixx)

Recenze (14)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Roky som sa tešil, keď Čína prestane peniaze vkladať len do historických a fantasy veľkofilmov, ale začne viac konkurovať západu, no ako s tým začala, veľmi rýchlo ma to prešlo, moc im to nejde a teraz došlo aj na môj mimoriadne obľúbený horolezecký žáner a teda je to bieda. A pritom by tomu tak vôbec byť nemuselo. Ja skutočne netuším, na čo je toto dobré a pre koho je to určené, to snáď ani nemôže nikoho baviť. Väčšina zložiek je pritom v pohode, mám tu parádnu zápletku o čínskej expedícii na najvyšší vrchol sveta, veľkolepé prevedenie a sympatické postavy v zložení hviezd ako Jacky Wu alebo Ziyi Zhang. Ani ten patriotizmus mi tak nevadí, je samozrejme veľmi prehnaný, ale to tu už presne takto očakávam a určitým spôsobom sa mi aj páči. A pokiaľ sa film neodohráva v horách, kľudne by som ho označil aj za nadpriemer. Mňa jednoducho ten príbeh o neuznanom hrdinovi, ktorý sa zase snaží všetko zachrániť a urobiť preto všetko bavil a také výcvikové stredisko pred výstupom som si užil. Takže tu mám skvelú východziu pozíciu na dobrý dobrodružný film. Ale to horské prostredie a akcia, to je niečo nepredstaviteľne zlé. Prostredie je strašne umelé, digitálne a nerealistické, takže hory sa tu užiť nedajú, ale tá akcia, to je zlý sen. Keby jej aspoň nebolo toľko a šetrilo sa ňou, ako v iných filmoch tohto typu, ale tu to nehrozí. Tu akoby sa tvorcovia snažili vymyslieť nie len najprehnanejšiu, ale rovno najdebilnejšiu scénu, aká ich napadne a tlačia ich do diváka s takou intenzitou, že to je až nestráviteľné. Od samotného začiatku sa tu dejú veci, ktoré nie sú zábavné, ani zaujímavé, len jednoducho trápne. Už úvodné lezenie na skalnú stenu naboso neďaleko vrcholu Everestu ma vydesilo, ale aspoň som to najprv bral, ako snahu ukázať sebaobetovanie za vyššie ciele, ale nie, keď sa to na postave prejavilo len miernym krívaním, ale to bol len úvod. To, čo nasleduje hlavne celú druhú polovicu, to ešte mnohonásobne predčí, všetky tie akcie s rebríkmi a pády, skoky a záchrany na všetky spôsoby, to sa musí vidieť, lebo nechápem, ako sa niečo také dá vymyslieť. A tá akcia s nočnou víchricou, lietajúcimi stanmi a rebríkmi, to sa už ani nedá okomentovať. A ani neviem, na čo je to vlastne dobré, veď to spoľahlivo zničí snahu o akékoľvek napätie alebo emócie a keď niekto umrel, bolo mi to jedno a ani som neriešil, kto to bol. A film sa ešte opiera o skutočné udalosti, keď jediné, čo tu bolo skutočné bola samotná veľká expedícia a upevnenie rebríku na skalnú stenu. Takže Climbers mohol byť pohodový dobrodružný film, len by to extrémne fantasy nesmeli votrieť aj sem, do filmu, ktorý by mal byť relatívne realistický, alebo aspoň zábavný. Keď si spomeniem na toľkými kritizovaný Vertical limit, tiež nemal s realitou moc spoločné, ale aspoň sa to trochu držalo v medziach a bolo to nápadité a slušne natočené, tak to nie je problém pozrieť. Toto je úplne mimo. Takže za tie zvyšné zložky to na ten mierny podprimer stačí, ale akcia, to je čistý odpad. 43% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

V roce 1960 stanula čínská expedice na nejvyšší hoře na Zemi, ale nepodařilo se jim pořídit záběry z vrcholu Mount Everestu (Chomolungma), protože při výstupu přišli o kameru. V roce 1975 dostává kapitán Fang Wuzhou (Wu Jing) druhou šanci... Filmu se nevyhnula všudypřítomná propaganda. Menším mínusem je několik do očí bijících CGI efektů. S dobovým oblečením si také nikdo nedělal starosti, protože horolezci jsou obléknuti moderně. Jackie Chan má ve filmu pouze malou cameo roli a divák si na něho musí velmi dlouho počkat. HODNOCENÍ 50% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství čínských horolezců, kteří se pokoušení zdolat Mount Everest je jen sporadicky vzrušující. Líbily se mi uspokojivé charaktery postav, ale jejich vztahy nic moc. Jen smrt , zuřivost a usmiřování nestačí. Působivým zvukem, kdy je slyšet každé kliknutí karabiny si zaslouží snímek velké plátno. Je možno porovnat s podobným snímkem Everest. Tento národní spektákl, který způsobí čínských divákům mnoho sentimentu a hrdosti se asi po světě v kopiích tolik nerozšíří jako Koronavirus Covid19. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dokážu si báječně (a s nadsázkou) užít esteticky vytříbené féerie typu Tygr a drak, ale tohle už bylo i na mě moc. Ne, neřeším teď tu olbřímí porci CGI, kvůli které jsou horolezecké scény spíš animované než hrané. Ale nevstřebám, že ačkoliv jsem byl připravený na všelijaký ten čínský vlastenecký a hrdinský megapathos a různá mainstreamová megaklišé, tak palebná síla i kadence tendenčně výchovného, infantilně polopatického, uvědoměle budovatelského, politicky angažovaného scénáristického hnoje předčila i ta moje nejdivočejší očekávání. Od chvíle (pár minut po začátku), kdy se trio hekajících čínských klaunů hrabe na vrchol Čomolungmy pomocí bizarní spartakiádní figury a jeden cvičenec leze dokonce bez bot(!), jsem film částečně vypustil a sledoval ho pouze jako absurdní (a nechtěnou) komedii. Myslím, že i sám beznohý Meresjev, svého času metající ve filmu kozáčka, by se u desítek "akčních" scén musel smíchy mnohokrát připochcat. Ve zrůdné filmové kýčovitosti Kitájci spolehlivě trumfnou i pomyslné spojené síly Rusů a Američanů. Strašně rád jsem po čase zase viděl Čang Ci ve velké roli, ale tu roli má bohužel v čistokrevné filmové idiocii primárně určené mentálně zaostalému pologramotnému diváctvu, v idiocii zhruba na úrovni Komisaře Rexe nebo melodramatických latinskoamerických telenovel. Pokud jste však ještě mnohem perverznější než já, třeba si film zvráceně vychutnáte. V tom případě vydržte až za závěrečné titulky, možná přijde i Jackie Chan. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento žáner príliš nemusím. Horolezectvo považujem za jednu z najzbytočnejších činností. Ale občas sa nájde nejaký film, ktorý mi to dokáže dostatočne pútavo podať. Napríklad K2 a Michaelom Biehnom. Climbers je ale nepodarok rovnako ako ostatné filmy tohto packala. Dramatická línia na mňa vôbec nefungovala. Film je preplnený pátosom a červeným patriotizmom. Z historických sračiek strana presedlala na ďalšie žánre. Postavy sú nefunkčné figúrky, ktoré mi boli ukradnuté a tak film mohli zachrániť scény z hôr. Ale už z traileru bolo jasné, že sa žiadnych nedočkáme. Len kopa očividného CGI. Že sa to odohráva v horách, kde postavám mrznú gule neuveríte ani na sekundu. Celý čas si ich parili pekne krásne v štúdiu pred zeleným plátnom. A akokeby nestačilo hnusné CGI, tak Daniel Lee vymýšľa jednu extrémne šialenú a nereálnu scénu za druhou, že vám Vertical Limit začne pripadať ako vrchol realizmu. Výsledok je totálny nepodarok s ktorým nemá cenu strácať čas. Jackie sa tam mihne na konci v totálne zbytočnej scéne. Pomaly ale isto začína byť zárukou mizerných filmov. 1/10. ()

salfa72 

všechny recenze uživatele

Původně jsem nechtěl nic psát, protože snad vše podstatné už napsal uživatl sniper18 a já s s ním v drtivé většině jeho názorů souhlasím. Už první scény okolo expedice z roku 1960 dávají tušit, že film bude mít s reálným průběhem oněch událostí okolo obou expedic pramálo společného (např. ty zlověstné mraky, jako z nějakého temného fantasy filmu), potom se příběh naštěstí věnuje osobnímu životu jednoho přeživšího člena první expedice a tam se tomu dá celkem věřit, že se to tak mohlo stát. Bohužel okolo 46 minuty se opět ocitáme na Everestu a za to, co začnou předvádět členové druhé expedice by se nemusel stydět ani Gabe Walker¨v podání Sylvestera Stalloneho. Dokonce i Superman by dostal z členů expedice komplex méněcennosti, kdyby viděl, jak lehce se dokáží pohybovat v zóně smrti (kde jsou většinou horolezci rádi, že udělají pár kroků a pak si musí odpočinout) a jaké kaskadérské kousky přitom dokáží. Kdyby šlo o akční nářez s vymyšlený scénářem, tak bych byl ještě ochotný přimhouřit obě oči, ale tady mělo jít (nejspíš) o film podle skutečných událostí. Nejsmutnější na tom celém je, že nejuvěřitelší a nejlépe vypadající scénou z výstupu na Everest je ta poslední, kdy se jeden člen výpravy, starý Yang Guang (J.Chan, který se tak ve filmu pouze mihne na konci) vrací po letech i s protézou místo jedné nohy na Everest, aby ho konečně pokořil, protože dal slib svému mrtvému otci, že to dokáže. Jestli takhle mají vypadat v budoucnu všechny čínské filmy o horolezectví, tak to ať se tvůrci raději vrátí k žánrům fantasy, wuxia, kung fu atd, to jim alespoň většinou jde. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Propaganda je mocnější než bohyně a matka vesmíru Čumulangma. A zapálený komustický horolezec píšící oddané dopisy dokáže i bez bot a ponožek ve výšce 8600m hotové zázraky. Z hlediska reality a logiky trapnost. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Ja to nevidím až tak kriticky ako niektorí tu prítomní. Tak ako treba od každého čínskeho filmu očakávať patriotizmus vo väčšej miere ako pri amerických filmoch, to je už fakt, ktorý vychádza priamo z ich politického režimu a vecí, ktoré so sebou prináša. Že od nich netreba očakávať príliš realistickú akciu, to je tiež fakt, veď potom by aj filmy o Yip Manovi vyzerali inak a to som im všetkým dal plnú palbu. Jednoducho treba vedieť, čo očakávať. Jasné, toho zlého je tam dosť. Na druhú stranu, keďže horolezeckých filmov jednak nie je dosť a jednak už nie priamo o najvyššej hore sveta, tak som vďačný za čokoľvek. Toto bol taký horský Wandering Earth. Keď si odmyslím tie fantasy scény ako nohy naboso, lietanie vo vetre, lietanie na rebríku a najviac superhrdinský zásah ako zachytenie obrovského ľadovca vlastným chrbátom pri páde, čo by v skutočnosti nemalo za následok len natiahnuté väzivo v ramene ale čistú placku v podobe zmesi zachráňovaného aj zachraňujúceho. tak mi zostáva na Čínu slušný dobrodružný zásah aj s presahom do časti súkromného života, pekný tréning, ktorý síce s horolezectvom moc nemal spoločné, resp. by bol vo výcviku len okrajový, ale predsa tam len bol, čo v takýchto filmoch nie je bežné. Navyše to nemalo klasický happyend, ako to Američania vedia s výnimkou Everestu samozrejme. Ja som rád, že som to zhliadol. Je to veľký oddych od klasických historicko-fantasy snímkov. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Cinania sa opat vyznamenali,vyborna dobrodruzna drama z prostredia horolezectva o zdolavani Mount Everestu podla skutocnej udalosti,ktora je perfektne natocena,herci su velmi presvedcivi,priroda a hory su nadherne a cloveka to cele aj dojme,krasny i smutny film,ktory si zasluzi plnu palbu...:-) ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Cinania vs. Kormakur 0-1 a tri body do tabulky pravdy a zazitkov pre Europu. Ako vzdy a vsade zakonite cinske propagandisticke postupy s cielenou dramatizaciou, heroickym vykonom, odohravajuc sa v presytenom a ubohom CGI svete Cumulungmy. Dakujeme za odmeranie, vzdavam hold, ale nie filmu. O nonstop hudbe od zaciatku do konca sa ti bude snivat. Do extremu dotiahnuty hudobny sprievod. Omrzi pri 20 minute tak ako cinske vlajky a politicky aparatcik. Dakujem kapitanovi ale film ich zhovadil. (Videne 6.2.2021, BDrip) ()

Toshio 

všechny recenze uživatele

Neskutečná čínská režimní agitka. Nic podobnýho jsem v životě neviděl. Na druhou stranu čistě filmově se tomu nedalo nic vytknout. K zamyšlení je ale podivný životní příběh Zhang Ziyi, která po Tygru a drakovi měla dveře všude otevřené a směřovala do svobodného světa. Nakonec se vrátila a zdá se, že se z ní stala vyloženě režimní herečka. Smutný. (PS: Soudruzi filmaři jaksi zapomněli na Sira Edmunda Hillaryho, ten se jim do propagandy asi moc nehodil, když nahoru vylez o 7 dřív než první čínská výprava.) ()

LukeSharp 

všechny recenze uživatele

Číňani se v těchhle melodramatických a patriotických CGI sračkách celkem hodně vyžívají. Bohužel to má většinou za následek jen to, že jsou všechny postavy ultra dementní a sledování jejich počínání někdy opravdu až fyzicky bolí. Konkrétně zde pak budete dvě hodiny sledovat bandu těch nejhloupějších horolezců na světě, kde všichni mají sebevražedné sklony a vyvolávají ve vás pocit, že pokud si i v té největší bouři skupinově zabrečíte, dokážete pak Mt. Everest zdolat třeba i na boso (tady nekecám, to tam fakt je!!). Čína je vlastně celkově asi nejubrečenější národ na světě a koukat už v několikátém filmu, jak postava se slzami v očích něco řve do prostoru, mě přestává bavit. ()

Popinodan 

všechny recenze uživatele

Vážně tenhle film nelze vůbec brát,ale jako čínská pohádka o skupině čínských horolezců kteří chtějí dobýt vrchol nejvyšší hory světa-ANO. Nesmyslů je tu až až ,ale nadruhou stranu se na to pěkně kouká. A třešnička na na dortu je J.Chan. ()

Reklama

Reklama