Reklama

Reklama

Ang Hupa

  • angličtina The Halt
všechny plakáty
Trailer

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Čím víc toho od Diaze vidím, tím větší mám pocit, že jeho nejslavnější film je zároveň jeho nejslabším. V Ang Hupě se pouští do sci-fi žánru a i když je znát, že "akční" scény jsou místy značně amatérské, i tak mu to celé funguje překvapivě dobře. Jen by to zase chtělo poladit některé věci ve scénáři a některé scény zkrátit, ale jinak si mě to dost získalo. Postavy jsou dobře napsané, má to perfektní filmařskou stránku včetně působivého vizuálu země věčné tmy a dešťů, atmosféru to pro mě mělo dost podmanivou (i přesto, že to trvá skoro pět hodin) a navíc osudy i motivace jednotlivých postav zajímavě gradují. Vlastně mě i dost zaujala, jak ta diktatura fungovala - vláda je plná psychopatů, kteří udělají vše, co jim prezident Navarra řekne, ale on sám trpí pravděpodobně schizofrenní a je tak spíš obličejem vůdce režimu, zatímco ve skutečnosti za něj skrytě vládne jeho nejoddanější člověk - Martha. A vůdce menší odbojové skupiny Hook je dostatečně sympatický. Jinak mi ten film ale utekl skutečně celkem rychle a má i dost silných scén a dokonce i několik překvapivých zvratů, kterých je nejvíc asi v poslední hodině, protože se vše vyvine takovým směrem, jaký by asi nikdo nepředpovídal. A ačkoli mě ten částečně otevřený konec hned po zhlédnutí mírně zklamal a nepřišel mi dostatečně úderný, nakonec jsem s ním celkem spokojený, po té, co se mi rozležel v hlavě - SPOILER všechny přeživší postavy si něco uvědomily a změnily se k lepšímu, Navarra byl zavražděn, úřad za něj přebírá Martha a ačkoli se to na první pohled zdá jako dost zlé, ve vztahu se scénou s prostitutkou to taky může být tak, že si i ona něco uvědomila a diktatura zbavující se všech chudých by tak mohla skončit... On je ten konec vlastně i geniální, protože tahle záměrná nedořečenost tam dost sedí. KONEC SPOILERU. Až mě mrzí, že nemohu dát plný počet, protože na něj to bohužel není dostatečně dotažené, ale líbilo se mi to opravdu hodně a dokonce i víc, než Norte, konec historie... Popravdě bych i byl rád, kdyby Diaz víc točil takové sci-fi, protože nápady mu ten žánr cizí očividně nebude a navíc sem úplně dokonale mohl napasovat svá oblíbená témata - život chudiny a traumata filipínské historie (které jsou tady navíc zakomponované do jednoho ze sci-fi prvků). Silné 4* ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 23: FILIPÍNY: Na tenhle film jsem se obzvlášť těšil, protože od Lava Diaze jsem už viděl pár skvělých filmů a jak se ukázalo, i Diazův příspěvek do sci-fi žánru znamená film úplně nezaměnitelný s čýmkoliv jiným. Ve filmu Ang Hupa si cením Diaze za to, nakolik rozsáhle svůj „sci-fi“ námět šířící se nákazy a pandemické situace z blízké budoucnosti (zajímavá předpověď COVIDu-19 v roce 2019 !!) dokázal rozpracovat s množstvím rozpracovaných postav a dějových linií. Ani nevadí nános tolika negativních či bizarních podob společnosti v již tak dramatickém ději, od prostituce, lesbického páru (coby „reprezentativní“ ukázky současné hyperkorektní doby) přes terorismus a radikálně jednající armádu až po prezidenta trpícího šílenou schizofrenií a další prototypy z vládní politiky. Některé scény dokážou působit až groteskně a mrazivě současně: spousta lítajících dronů ve vzduchu, dolétající okamžitě ke každému volně se pohybujícímu občanu z důvodů prověření si vlastnictví pandemické karty, působí zpětně až jako zábavná parodie... a trpká karikatura prezidenta mluvícího třeba se pštrosem je kapitola sama o sobě. Naštěstí si lze najít v tom panoptiku i normální sympatickou postavu – za sebe bych tak klidně vnímal moderátorku z televize, pomáhající pak kamarádce proti zvláštním příznakům její nemoci. Ono satirické vykreslení společnosti, v některých směrech již původně nahnilé a vhozené do frustrující situace, tu má často co nabídnout v rámci obrazu veřejné sféry, soukromých osudů i různorodých reakcí na aktuální společenský stav včetně angažovaného rockového vystoupení. Bohužel více scén trpí přehnanou délkou, stejně jako samotný film, který se během vražedné stopáže o téměř 5ti hodinách nevyhl nevyrovnanosti. Navzdory nutným přestávkám mezi sledováním (včetně spánku), jsem už v posledních scénách nedokázal udržet vždy stejnou pozornost. Škoda, s častějším využitím nůžek ve střižni a údernějším zpracováním závěru bych dal i vyšší hodnocení. / EDIT: Po tom, jak se mi během měsíce zážitek v hlavě rozležel a pořád si z něj toho dost v dobrém pamatuji, tu slabší 4. hvězdičku přeci jen přidávám, neboť takto originálně a rozsáhle zpracované sci-fi jsou v současnosti vzácností a Diazovi se tenhle ojedinělý žánrový počin i přes (subjektivně) pociťované nedostatky vážně povedl. [75%] ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Fantasmagorická dystopie či antiautoritářská bajka situovaná do roku 2034 představuje v nadsázce filipinskou současnost, groteskní despota Nirvano Reyes Navarro je podobný nynějšímu prezidentu Rodrigovi Dutertemu bojujícímu se vzbouřenci přitom všude řádí chřipka (film natáčen před covidem!). Ulice za věčné tmy a deště jsou opuštěné kromě patrol speciálních sil kontrolujících průkazy a hledajících vzbouřence. Hlavní postavy jsou rozděleny do dvou skupin zastupujících dobro a zlo. Film je velmi nevyrovnaný, ale každopádně zajímavý, přiměje diváka ke kontemplaci a duchovnímu prožívání.(70%) ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama