Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Recenze (397)

golfista 

všechny recenze uživatele

Atmosféra bezvýchodné situace v uzavřeném městě vždycky zapůsobí velmi reálně. Svižná režie nic nenatahuje a když se navíc všechny herecké hvězdy snaží na plno, není si na co stěžovat ! Velmi dobrý film, který jsem viděl opravdu mnohokrát :-) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvotní nadšení z řemeslně libové filmařiny - dlouhý záběr v laboratořích, představování sympatických postav ztělesněných skvělými herci, vtahující náznaky silného dramatu - se v pokročilé minutáži rozplyne v přeladení filmu v akčňárnu s honičkami vrtulníků a klišovitému a předvídatelnému vyústění. Z filmu se stane pitomoučtější záležitost, než jakou mohl být, kdyby scénáristé usilovali spíše o nervy drásající realistický thriller, než přepálený akční biják pro popcornové publikum. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Vynikající Petersenovo drama s časově hodně rozmáchlou dějovou konstrukcí. To ovšem vůbec nevadí. Petersen dokáže vyždímat napětí prakticky z každého záběru. Když se navíc může opřít o skvělé herecké výkony Hoffmana, Freemana, Spaceyho, Sutherlanda a krásné Rene, je vyhráno. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Perfektní thriller, který působí velmi realisticky, je napínavý a herci jsou opravdu dobří. Bohužel se nevyhne všem možným klišé žánru (i když oproti takovému Dnu Poté je to hotová kinematografická perla :-). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Děsivá atmosféra vymírajích vesnic v Africe, nechutná smrt po nákaze takřka nezastavitelným virem, závod odborníků s časem, úvahy o morálním ospravedlnění obětování jednoho města v zájmu záchrany ostatních....plus výborný výkon Dustina Hoffmana, účast mých oblíbenců, věhlasných to osobností stříbrného plátna a v neposlední řadě geniální hudba Jamese Newtona Howarda, zkrátka welcome to CDC. Dnes už klasický katastrofický film s realistickou zápletkou (a "nevyhnutelnými" eskapádami hlavního hrdiny a předpokládatelnou dějovou stavbou), fungující stále stejně dobře. Možná i lépe, po všech tech SARSech a zvířecích chřipkách. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Precizní vyprávěcí konstrukce vyplněná nepřesvědčivým obsahem. 70% Zajímavé komentáře: Marigold, Cervenak, Honzzaq ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Malá opička, velké drama :-) Působí to realisticky. Díky režii, klaustrofobické atmosféře a mnoha charakterům zelených mozků, kterým jsem fandil nejméně. V čele stál dokonalý Donald Sutherland. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších skvostov hollywoodskej komercie 90. rokov. V mnohých ohľadoch ten film zostarol (z viacerých situácií je už dnes ťažkotonážne klišé, logika zďaleka nefunguje tak, ako sa nám kedysi zdalo, zadné projekcie pri vrtuľníkových naháňačkách vyzerajú smiešne), ale herci sú proste výborní a Petersen tu vlastne otvára učebnicu žmýkania napätia z akejkoľvek scény (výborný je hlavne "lov na opičku" pri rodinnom dome). Nikdy nezabudnem, ako som zatínal nechty do kresla, keď som to videl prvýkrát. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bezpečnostní opatření se můžou dělat jakákoliv, ale faktem zůstává, že lidský faktor selhává vždy zcela spolehlivě. I zde selže, když propašuje z africké oblasti, zamořené neznámým virem, do USA malou opičku, která (jak jinak) je "bacilonosičem". Zajímavé téma o "cestujících virech" může opravdu někdy nabýt na aktuálnosti, neboť při dnešním pokrytí zeměkoule leteckými trasami se skutečně může stát, že nějaký virus bude nechtěně (nebo chtěně) přenesen ze zamořené oblasti do civilizace. Tento film se vyrovnává s daným problémem velice zdatně a skutečně realistické záběry určitě zasejí do mnoha duší semínko pochybnosti, zda jsme skutečně tak "za vodou" a daleko od problémů chudé Afriky, jak si mnohdy myslíme. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zajímavý film, ale přesto povedený na dané téma a ani ne zas tak nudný, ale po druhý už bych se na to těžko podíval. Velkých hereckých jmen obsahuje film opravdu hodně...ale že by mu to nějak výrazně pomohlo se říci nedá. I se mi zdá, že je film strašně natahován a je zbytečně dlouhý. Celkově vzato je to zajímavý film, ale rychle se na něj zapomene. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $67,659,560Tržby Celosvetovo $189,859,560║ __"Realita: Prichádza rok 2020 z nešťastnou globálnou epidémiou a hneď doslova zabudnuté filmy o nákazách sú aktuálne ako nikdy predtým!"__ A veru musím aj ja prehodnotiť, film má nesporné kvality a dosť poctivú réžiu, ktorá berie a slušne nemotáva, necháva tápať, naplno prežívať trampoty. Herecky skvelý výber, dramatizácia až do konca vygradovaná. /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Psal jsem to už mnohokrát v různých variacích, ale musím to chtě nechtě napsat znovu – Petersen je mistrem ve vyplňování hollywoodských šablon. Poměrně dobré režisérské jméno mu zajistí skvělé herce, slušný rozpočet a co se volby scénářů týče, volí německý filmový matador vždy docela s rozmyslem... Jeho filmy nepropadají, ale ani nedělají gigantické díry do světa. Smrtící epidemie je léty prověřený recept na katastrofický film, který o třídu výš vytahuje jednak naprostá realističnost námětu (jsem-li to schopen posoudit), jednak výtečný spád a kvalita hereckých výkonů... Zejména titulní "tušitel – agitátor – odhodlaný bojovník" Dustin Hoffman má správný cholerický šmrnc a jak se v anglicky mluvících zemích říká – drive. Petersen odvádí to, co ho naučil Hollywood – neplete příliš do snímku svůj talent (ten projevil jinde, že), dělá všechno tak, jak to má v katastrofickém filmu být, sešlapává plyn akčními scénami tehdy, když tempo upadá a chrchlání nakažených stává se otravným a jednotvárným... A znovu tvoří krásně vypilovanou a do posledního místečka vyplněnou šablonku, na kterou je radost se dívat a u které se nevyplatí vzpomínat, čím velý W. P. kdysi byl... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Na začátku se říká "Největší nepřítelem člověka je virus" - na konci filmu tomu věřím. Výborné obsazení, skvělá režie (můj nejoblíbenější film od Petersena), pár nezapomenutelných scén (pokud jste film viděli v kině, musela na vás drtivě zapůsobit právě scéna z kina). Že umí Petersen skvěle gradovat napětí, je vidět hned v úvodu, kdy projíždíme kamerou (už nevím, nebylo to dokonce v jednom záběru?) po výzkumném středisku a sledujeme oddělení se zvyšující se nebezpečností zkoumaných virů. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Když jste Dustin Hoffman a potřebujete zachránit manželství, šikne se i pseudoEbola. Celou stopáž se mnou mlátil rozpor "chci se dívat vědcům pod mikroskop" a emoční výlevy nad zobrazovaným strádáním, ale vědecká nátura je silnější než slabý žaludek, což platí jak pro mě, tak pro Petersena. Apokalyptickou atmosféru úspěšně nabourával bravurní pilot Cuba Gooding Jr., který je tentokrát za trubku, co není totálně dutá trubka, což mu naprosto nepochopitelně slušelo a emoční paletu filmu to paradoxně sjednotilo. Některé zvraty sice visí v laboratorním vakuu, ale v kontextu žánru je Smrtící epidemie mimořádně životaschopné dílo. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Main Titles ,2. Motaba River Valley ,3. Final Authorization ,4. White Flags ,5. Casey Rips His Suit ,6. Finding The Ship ,7. Casey Goes Down ,8. Robbie's Bedside ,9. Jimbo Gets Sick ,10. Cedar Creek Exodus ,11. A Little Resistance 12. They're Coming ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nejlepší záležitost ze žánru! Chaos na nejvyšším emociálním levlu. Napínavý a velmi znepokojující Áčkový thriller s perfektním hereckým obsazením a neuvěřitelně rychlým tempem, kde jsem sotva lapal po dechu. Paráda po všech stránkách. Kdo neviděl, dohnat! 90% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nie sme vo vojne.“ – „Ale sme.“ Tvorcovia v čele so skúseným nemeckým profesionálom Petersenom, občas tlačia na emočnú pílu. Niektoré scény nie sú svojou priemernosťou hodné toľkých machrov. Mamy v dlhom zábere opúšťajú svoje plačúce deti a bývalé manželky príliš bezvládne ležia na nemocničnej posteli, infikované smrtiacim vírusom a utešované manželmi. Na strane druhej, etuda výborného J.T. Walsha (ktorý o tri roky neskôr zomrel) na tému „Sú to ľudia z mäsa a kostí“ dokazuje, že aj patetický dialóg sa dá zahrať na úrovni. Napriek tomu (a občasnej zadnej projekcii a naivnému deleniu postáv na dobré a zlé s výnimkou antagonistického Freemana) sa jedná o zručnú stávku na istotu, ktorá uspokojí aj prísnych akčných fanúšikov. Z niektorých scén príjemne mrazí (džungľový prológ). Dokonca aj Cuba Gooding Jr. je tu skvelý. Divákom sa režisér trafil do chute, presne toto chceli vidieť v kinách a pri rozpočte 50 miliónov Smrtiaca epidémia trhla skvelých celosvetových 189. Mimochodom, v rovnakom roku sa na trhu zjavila aj podobná epizóda Aktov X, konkrétne pod názvom Hmyz. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Celej film sice jede v predvidatelnejch kolejich, kdy tu mame zlou vladu vse tajici, hrdinu, kterymu nejdriv nikdo neveri, nejakou tu rodinnou situaci atd., ale Petersen je dobrej reziser, takze celej film natocil docela napinave a pri tom neni nouze sem tam o nejaky to odlehceni nebo hlasku. Navic se tu sesla paradni sestava hercu v cele s Hoffmanem a Spaceym. Ty dve hodiny proste dobre utecou, zabavna, napinava, misty docela drsna a celkem realisticka podivana s perfektnim valecnym uvodem. ()

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama