Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým výborné herecké obsadenie - nosatý Hoffman, rozvedená manželka Russo, slizký Sutherland, pohoďáci Cuba Gooding Jr a Kevin Spacey a General Morgan Freeman, ktorý sa nakoniec postavy na správnu stranu barikády. Fajn je tu podaný aj príbeh o víruse, ktorý sa snažila vláda zamiesť pod koberec a o 30 rokov sa im to vrátilo aj s úrokmi. Film stojí predovšetkým na dobrých postavách, ktoré s omrviniek skladajú skladačku, aby vynašli protilátku. Niekedy je to pritiahnuté za vlasy a trošku americké, ale slušná výprava (všade sama armáda, obleky, nakazený občania), hudba a hlavne príbeh s vynikajúcimi hercami ma bavil viac ako som čakal. 80% - 4* ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Zhruba na stejné úrovni jako v tuto chvíli aktuálnější a profláklejší Sodenbergova Nákaza. Tohle je samozřejmě o něco pohádkovější (hrdinské finále s helikoptérou) a kapánek nám film zestárl, ale oba dva kousky spojueje bohužel hlavně to, že nedokáží naplno využít potenciál celé příběhové premisy. Škoda. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Po boku výbornej Soderberghovej Nákazy druhý megahviezdne obsadený a jednoznačne vôbec najlepší film o neznámej chorobe, ktorá ohrozuje ľudstvo. Avšak tam, kde práve Soderbergh využíval ako dejisko celý svet, Petersenovi stačí malé americké mestečko s 2600 obyvateľmi na to, aby ukázal, čo je v nás a čo všetko sme vlastne schopný spraviť. Samozrejme že z toho nerobí nijakú psychologickú shakespearovskú melodrámu, no i tak to divákovi na vykreslenie uveriteľných charakterov a chovania. Hoffman, Russo, Freeman, Spacey, Gooding junior aj starý Sutherland hrajú na výbornú, avšak fakt, prečo je Spacey ryšavý, mi je rovnakou záhadou ako blond verzia Kurta Russela vo Hviezdnej bráne (nad tým skutočne zostáva rozum stáť). Príjemne napínavý, akčný a miestami aj trochu desivý thriller o víre, aký už dnes asi nie je schopný natočiť nikto. Bodka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Staršia vec, videná už dávno a teraz znova. v dobre, keď vyšla, to bola výborná katastroficko-akčná vec a top hercami a nesklame ani dnes. Vďaka rýchlemu tempu sa udržuje po celý čas diváková pozornosť a keď budete film náhodou vidieť po prvýkrát, určite budete spokojní. Navyše je Smrtiaca epidémia dôkazom toho, že Morgan Freeman bol starý už v roku 1995. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Cože, já nenapsal ke Smrtící epidemii ještě komentář? A to byla na mém osobním žebříčku řádku let na předním místě v žánru thriller, když jsem to viděl před více než dvaceti lety poprvé. A výborná napínavá dramatická podívaná je to i dnes. Však byl taky jednoznačně první volbou z thrillerů o epidemiích, které jsem si v letošním březnu za nouzového stavu kvůli Covid-19 hezky masochisticky naservíroval :) Až to vzhledem k současné situaci dostalo mrazivě realistické společné prvky. >85% (viděl jsem: možná i více než desetkrát, kdo by to počítal) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • V úvode filmu vidíme pristávať dva vrtuľníky – Bell UH-1B a Bell 206L LongRanger. Bell 206 bol však zaradený do predaja až začiatkom roka 1967 a k US Army, a US Navy boli zaradené až v roku 1968. Bell 206L LongRanger bol dodaný prvým zákazníkom v roku 1975. (FesterNZ)
  • Na začiatku roku 2020 zažil film opätovný záujem zo strany verejnosti vzhľadom k prepuknutiu celosvetovej pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Podobne sa darilo aj filmu Nákaza (2011). (ČSFD)
  • Tento film je veľmi podobný skutočným udalostiam, ktoré sú obsiahnuté v knihe „The Hot Zone: A Terrifying True Story“ od Richarda Prestona. (WalterIK7)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama