Reklama

Reklama

Tylko nie mów nikomu

  • USA Tell No One
Polsko, 2019, 121 min

Obsahy(1)

Dokument investigativního novináře Tomasze Sekielskeho Tylko nie mów nikomu nabízí dvouhodinovou sondáž do světa devíti katolických kněží, kteří se během vykonávání Božího poslání dopustili trestného činu pohlavního zneužívání dětí. Film nabízí rovněž nespočet rozhovorů s oběťmi těchto zrůdností a následné reciproční rozhovory s pachateli z řad Římskokatolického kostela. (Endavour)

(více)

Recenze (36)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Jestliže u hraného filmu Kler, který v Polsku rozvířil vášně loni, mohla být problémem uvěřitelnost, "Tylko nie mów nikomu" můžeme brát jako dodatečný "důkazní" materiál. Tento nezávislý film, který vznikl bez podpory extrémním katolicismem prorostlého polského establishmentu, nekompromisně, bez přílišného zjednodušování a s maximálním důrazem na šokový efekt odhaluje hříšnou podstatu církve a pokrytectví jejích vrcholných představitelů i řadových pěšáků. O upřímnosti slov samotných pachatelů zaznamenaných při konfrontaci skrytou kamerou a potvrzujících obvinění ze systematického zneužívání dětí nemůže být mnoho pochyb; jejich racionalizace dřívějších skutků a aktuální "snaha" se s nimi "vypořádat" je však ohromující (od nabídky finanční kompenzace až po tvrzení "taky se ti to líbilo"). Ve filmu prakticky žádný duchovní není tím, čím by dle teorie měl být. Naopak se odhaluje rozsáhlá provázanost mafiánského církevnictví se sektářským étosem (viz ty poutní "sabaty", podivné tiskovky apod.), díky níž jsou kriminální činy zahlazovány se systematickou pečlivostí. Film samotný není bez vad. Skoky mezi jednotlivými případy jsou nahodilé (nerozpoznal jsem nějaký jasný koncept), místo nějakého výraznějšího rámování/zobecnění jdou autoři po co největším počtu chapadel oné církevní chobotnice (včetně útoku na ikonu polského katolictví Jana Pavla II, a to bez detailnější diskuze či dokazování) a po vizuální stránce se film veze na podivné módě posledních let natahovat stopáž zbytečnými (přetože efektními) záběry na krajinu z letícího dronu. Přesto film ťal do živého masa polské společnosti a může být důležitým impluzem ke společenské změně (polská vláda sice v reakci na tento dokument začala novelizovat trestní zákoník, ale problém je mnohem hlouběji, než v nepotrestání odhalených predátorů v kněžských sutanách; ty dětské botičky, které se v rozvášněném Sejmu snažil položit opoziční poslanec na lavici Jarosława Kaczyńského, jsou výmluvným symbolem...). Otázka ale je, nakolik tento film (podobně jako zmíněný Kler) zasáhne tu správnou cílovku. V polské veřejnoprávní TV zcela určitě nepoběží, k prostým věřícím se dostane v omezené míře a u těch, kteří ve filmu vidí sprostý útok na církev a polskou identitu, může mít opačný efekt. [3 a 1/2] ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

K tomuhle se asi nemá smysl ani vyjadřovat. Jen škoda, že to takhle na povrch přiznají a zdokumentují jen v Polsku. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na Youtube k dnešku už takmer 11,5 milióna videní, a to za 72 hodín od jeho zavesenia na web: https://www.youtube.com/watch?v=BrUvQ3W3nV4&t=3800s Krásna ukážka toho, čo za hnilobu sa nachádza v katolíckej cirkvi a neviem do kedy to môžu súdy prehliadať. Uvidíte obete, ale aj páchateľov. Len ten prvý a ešte jeden starý dedko ukázal aspoň trochu ľútosti (aj to asi len preto, že sa im už nepostaví). Ostatní sa skrývajú, sú premiestnení a dokonca konajú proti rozhodnutiam súdu, napríklad o zákazu styku s deťmi. Pedofil z poverenia cirkvi naďalej vyučuje deti jedna radosť. Páčilo sa mi, že väčšina obetí neprahla po nejakej extra pomste s krvavými očami. Šli skôr za spravodlivosťou alebo zmierením, hľadajú vnútorný pokoj. Dnes je už moderné pľuvať na cirkev z dôvodov zneužívania detí (čo samozrejme neplatí o všetkých kňazoch) a naozaj na tento problém treba poukazovať, riešiť a trestať. A hlavne nie je prípustné, aby štátna moc prihliadala na trestné činy len preto, že ide o kňazov a v tichosti mlčala. No netreba zabúdať aj na jedno, že väčšinou ide o homosexuálnych pedofilov, štatistika nepustí. To však už slniečkárom a neoliberálom nejak ušlo, pretože homosexualita je podľa nich extrémne pokroková! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zdá se se mi to zbytečně dlouhé. Kromě výpovědí obětí mě děsí i psychická traumata žen a dokonce i mužů ještě po tolika letech. Lidská psýcha a sexuální pud jsou zdají se zvláštní. Nabízí se zajímavé srovnání s výpověďmi oběti v nedávno natočeném dokumentu o Michaelu Jacksonovi. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Silná naliehavá výpoveď poľskej spoločnosti o zneužívaní detí duchovnými. Príbeh sugestívnym spôsobom rozpráva o obetiach a títo sami konfrontujú kňazov. Je to emotívne a drásajúce. Tento dokument prispieva k očiste spoločnosti, ale aj kňažského stavu, čo kompetentní kňazi ani ich nadriadení biskupi, ktorí ich chránia, nechápu. Tu je voľné pokračovanie dokumentu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já jsem neskutečně šťastný, že jsem nikdy nebyl nikým sexuálně zneužíván, že jsem nemusel chodit do kostela, dělat ministranta ani lozit do náboženství. Jasně, pedofilové nejsou jen mezi černoprdelníky, ale v jejich řadách je těchhle prasat opravdu neskutečné množství. Ani se moc nedivím, že to papež, biskupství a ty jejich řády tajili – tají a přesouvají hříšníky z jedné štace na druhou. To je jak politici, taky si hlídají korýtka, jeden ví na druhého a hlavně si nechtěli dělat veřejně ostudu – což je samozřejmě špatně a měli by být za to i dodatečně potrestaní (to se však nestane…). Je mi líto těch obětí (zvlášť ta první ženská má moje sympatie, že se s tím starým dobytkem střetla tváří tvář…), nechtěl bych být v jejich kůži. Z některých keců fáterníků se mi chtělo blít a z těch jejich nejrůznějších výhovorek mi vřela krev. Tvůrcům palec nahoru, prasatům onen „boží soud“ a církev nejraději zrušit. Stejně je k hovnu…Ty hvězdy nejsou za dokument, ale pro ty lidi, co si prožili peklo… ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Několik obětí sexuálního zneužívání kněžími v Polsku. Výpovědi dnes už dospělých mužů a žen, kterým sexuální zkušenosti s kněžími v dětském věku totálně změnilo život. Dodnes se potýkají s tehdejšími traumaty a většinou nejsou schopni vést obyčejný rodinný život. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Forma síce trochu zaváňa senzáciechtivosťou (spomaľovačky obetí s dramatickou hudbou, zábery z dronov), no kvalitnej investigatívnej práci treba vždy dať všetky palce hore. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vidim, ze se v Polsku, v poslednich letech o tom mluvit neboji. To priznani knezi na kameru je silene... Kazdy o tom vi nebo to tusi a stejne to cloveka neprestane prekvapovat. Nejvice to, jak pred tim cirkev dava hlavu do pisku. O neco kratsi stopaz by dokumentu pomohla. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Už ze závazku a slibu na začátku filmu je mi nevolno...To je upsání se ďáblu.Každá instituce má jediný zájem mocenský a finanční, církev v tom není žádnou vyjímkou...Vnímám pozitivně dobu v které se všechno co bylo ututlané zvolna nasvětluje poznáním...Samozřejmě jsem čekal že pro ovečky to neznamenalo rozloučení s církví, ovečka zůstává ovečkou... A a co když to není nedopatření ale program... ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Těch pedofilních skandálů obklopujících polskou katolickou církev je fakt hodně. Dokument si zaslouží určitě velkou pozornost, ale osobně bych uvítal pro diváka poutavější formou. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument na aktuální téma, který se, ale bohužel na konci vyšťaví a dojde mu dech. Pozitivní na tom je i to, že je to z Polska kde je každý druhý svatý a má svatozář a , že je ukázané jak se to ututlává. Jediná věc co mě mrzí bylo obviňování Jana Pavla 2 neříkám, že byl svatý, ale takového viníka bych z něho nedělal. Toto by mělo povinně běžet na programech Čt místo 99 procent sraček co ten program nabízí klidně i místo zpráv. ()

MikeZ 

všechny recenze uživatele

Společensky záslužná činnost, ale forma zůstala hodně dlužná. Sekielski bohužel není režijní talent jako třeba Amy Berg (Zbav nás všeho zlého) a silný námět zbytečně dusí návodnou hudbou a přemírou dronových náletů. Fištrona má ale aspoň marketingového, na YouTube dokument i díky plné titulkové výbavě vidělo za měsíc 22 milionů lidí. 6/10 ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Polský film. Dokument. O tom na co jsou Poláci nejvíce háklivý. To je síla sama o sobě. Kritika a filipika katolické církve, která má v Polsko od "church and state" dost daleko a čelí nejedné kritice v oblasti sexuálního zneužívání nezletilých. A tvůrci zde ždímají jak jen mohou. Intimními zpovědi a velmi epickou muzikou ukazují životy obětí i násilníků. A ukazují ignoraci církve, individuálů a státu to nějak efektivně a jasně řešit. Silný dokument, který určitě k tématu má co nabídnout. trochu větší propagace by se zde šikla. Byla by zasloužená. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Téma je zásadní, někteří pedofilové si ze služby v církvi udělali rejdiště pro svoje zvrhlý choutky. Ještě zásadnější je poznání, že církev jejich počínání neodsuzuje, že je za to netrestá, že je nevyobcuje, že je dál zaměstnává, navzdory medializaci a dokonce i navzdory pobytům usvědčených pederastů ve vězení. Co si pak může nevěřící člověk o takové organizaci myslet? Jak by asi skončila příkladně instalatérská firma, o které by se vědělo, že ve velkým po nocích zneužívá malé děti? Asi by dlouho nefungovala... Církvi to ale prochází. Horší to bylo se skladbou filmu, s režií a se střihem. Některý věci tu zbytečně zaznívaly duplicitně, začátek zase působil dojmem, že to bude celé jen o té blond paní. Z tohoto úhlu pohledu se mi film moc nelíbil. Jinak to ale byla mrazivá a nadmíru užitečná podívaná. ()

maret 

všechny recenze uživatele

"przecież u nas żadna pedofilja nieistnieje!".....my mamy boga i krzyż!"....sakra! Doproručuji k tématice film KLER (2018) ()

Reklama

Reklama