Reklama

Reklama

Bídníci

  • Francie Les Misérables (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Stéphane se nedávno připojil ke zvláštní kriminální jednotce v Montfermeilu, na předměstí Paříže. Spolu se svými kolegy Chrisem a Gwadou - oběma zkušenými členy týmu - rychle postřehne zvyšující se napětí mezi sousedními gangy. Když se v průběhu zatýkání ocitnou na útěku, dron zachytí každý jejich pohyb, každou akci… Film inspirovaný vzpourami z roku 2005 zasadil režisér Ladj Ly do současného Montfermeilu, stejného místa, kde se odehrávali slavní „Bídníci“ Victora Huga v roce 1862. O více než 150 let později je podobnost mezi dnešní rozzlobenou mládež v mikinách a Gavrochem, hlavní postavy „Bídníků“, více než zřejmá… (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (126)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na základě jediného filmu nedokážu odhadnout, jestli se zrodil frankofonní Spike Lee, ale jako celovečerní hraný debut představují Bídníci mimořádný kousek plný energie, nekompromisnosti a vzpoury proti systému. Ve Francii po svém uvedení zaslouženě ovládl kinosály a vyhrál, co se dalo. Tématický zpřízněná dánská Shorta je sice nadprůměrná a každopádně působivá, ale v zásadě nejde o víc než o akční film s určitým sociálním podtextem. Bídníci mají větší záběr. Ukazují nechvalně proslulá pařížská panelová předměstí obývaná nezaměstnanými (a leckdy i nezaměstnatelnými) imigranty a outsidery. Ladj Ly ukazuje gheta jako složitý ekosystém, který ovládají místní šíbři, kriminálníci a islamisté. Policie se jen marně pokouší držet krok a vyvolat dojem, že stát má situaci pod kontrolou. Během dvou vyhrocených služeb tříčlenné policejní hlídky režisér ukazuje, jak to tam chodí a s kým nebo s čím je možné se setkat. Nejde o rutinní kriminálku, ale o žánrovku výrazně přesahující do sociálního dramatu. Kolotoč nudy, chudoby, kulturní a národnostní neukotvenosti vytváří hodně výbušný Molotovův koktejl, který spálí všechny, co se mu připletli do cesty. Celkový dojem: 90 %. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jediný, co na tomhle filmu nechápu, tak je název. Proč někdo dá jméno filmu stejný jako je dalších 50 filmů? Ale jinak naprostá pecka a překvapení! Ten kdo pořád ještě nevěří tomu, že se z Francie za pár let stane Afrika, by se měl na tohle podívat. Sice se o tomhle tématu před Koronou mluvilo hóóódně, ale teď už to nějak vyšumělo. No a v tý Francii už to jen tak nevyšumí, už není cesty zpět. Příběh je perfektní a při tom jednoduchej. A jestli je to jen trochu tak jak to tam skutečně vypadá (policajti se bojej jezdit do některých čtvrtí, nemaj autoritu ani před dětma, zákony neplatěj a takle bych mohl pokračovat dál a dál). Tohodle bych se v ČR fakt nechtěl dožít. Stačí, že se to tady v HK na hlaváku hemží gipsyma, který sou drzý jak lázeňský veverky :o) ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

francouzská variace na libovolný hollywoodský film o černoších (aneb policajti jsou svině a my chudí černoši/arabové/kdokoliv nikdy za nic nemůžeme - ačkoliv je tu dost jasné,že to není tak úplně pravda),který je skoro celou dobu sakra nepříjemný a postupem času se mu daří skvěle gradovat.Osobně mě trochu mrzí,že mi tvůrci nedopřáli uspokojující závěr,protože jakkoliv nemám nijak extra vyhraněné názory a celý tenhle kousek je morálně hodně těžko uchopitelný,v tomhle případě jsem si názor udělal a byl jsem na straně policie (jakkoliv i ona tady má minimálně kilo másla na hlavě).Nicméně jestli se tohle děje alespoň z malé části v reálu - a věřím tomu že se to opravdu děje - je jen otázkou času,kdy se situace vyhrotí natolik,že už nebude cesty zpět...80% ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím určitě pochválit tvůrce, že jakkoliv nenutí diváka sympatizovat, či se jinak přiklánět na jednu či druhou stranu a nechávají to skutečně jen na něm, i když co si budeme povídat, každý civilizovaný a na svou budoucnost myslící Evropan by měl mít v hlavě naprosto jasno, ale nebudu zde politikařit, jen prostě konstatuji, že tvůrci neskrývaně zobrazili realitu prostředí a situace na pařížských sídlištích a přestože všichni víme, že se jedná o časovanou bombu a netýká se to rozhodně jen Francie, tak netvrdí, že jedna, či druhá strana je ta špatná. Každopádně zpracování celého tohoto filmu je značně znepokojivé, i když ale rozhodně ne překvapivé, být policistou v těchto oblastech musí být nicméně fakt lahůdka, a jak vyznívá ze samotné pointy Bídníků, cesta z této situace nebude lehká, respektive za mě je spíš už až nereálná, a bojme se přátelé, bojme se, ten nepřizpůsobivý, nekontrolovatelně se množící plevel, je totiž úplně jiná mentalita, a s jejich pidimozečka jim bude již velmi brzy naprosto všechno jedno, a pak budeme čumět, až se do nás pustí. Nějakou nosnou zápletku každopádně Bídníci nemají, spíš se jedná o epizodní pohled na každodenní práci policie v terénu, a je to tedy síla, zpracování je přesvědčivé, emočně silné, veškeré postavy a i jejich herečtí představitelé jsou výrazní a s pány ze strany policie se dá i v pohodě ztotožnit a sympatizovat, a atmosféra je pak též sice vážně působivá, ale je navozena spíš samotným syrovým a nekompromisním prostředím, než umem tvůrců. O příjemnou podívanou a ani o nějakou extra sofistikovanou filmařinu se tudíž zkrátka sice nejedná, i tak za pozornost Bídníci určitě ale stojí, a minimálně fungují jako varovný ukazováček. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak z tohoto mě dobře nebylo, viděl jsem drsný realistický kruh lidí a je jedno zda svoloč na sídlišti nebo svoloč u policie ze který není cesta ven. Musím se smát, když prezident země jehož hlavní město má uzemí kde naprosto neplatí žádný zákony poučuje celou evropu co a jak. Nicméně zpátky, tohle je hodně nekompromisní náhled do stavu současné francie, doku styl jede na plný koule, nečekej příběh, jen jeden den v životě jedně pařížské čtvrti přes policejní postavy s výborně vygradovaným koncem. Líbí se mě, že film nemá názor, má jen sdělení ani já nemám názor, mám jen pocit a ten není směrem k budoucnosti Evropy vůbec dobrý. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v létě 2018, zejména v Clichy-sous-Bois a Montfermeil. (bianci)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. května 2019 na filmovém festivalu Cannes. (ČSFD)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

34. Premios Goya – výsledky

34. Premios Goya – výsledky

26.01.2020

Výroční španělské filmové ceny Goya byly předány v sobotu 25. ledna 2020. Slavnostní ceremoniál, jenž se konal v jihošpanělské Malaze, uváděli stejně jako loni komik a moderátor Andreu Buenafuente a… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama