Reklama

Reklama

Kanáři

  • Rumunsko La Gomera (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Inspektor Cristi rozehrává nebezpečnou dvojí hru s policií a drogovou mafií. Spolu s krásnou Gildou cestuje na Kanárské ostrovy, aby se naučil místní šifrovanou pískanou řeč. Ta mu má pomoci přechytračit policejní kolegy a vysvobodit komplice z vězení. Roztáčí se koloběh lží a léček, ve kterém jde o pořádný balík peněz, a místy také o holý život. Podvratný detektivní thriller režiséra Cornelia Porumboiua vzdává hold klasikám filmu noir a ve světové premiéře byl uveden v hlavní soutěži na MFF v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (25)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Vlad Ivanov v hlavní roli mi sice přišel poněkud nevýrazný, ale bohatě to vyvážila Catrinel Marlon, na kterou se velmi dobře kouká, a je to správná femme fatale s božským tělem. Děj filmu je vlastně docela jednoduchý, ale kvůli poměrně komplikovanému způsobu, jak je to vyprávěno, se v tom člověk může trochu ztratit - na druhou stranu právě v tom zvláštním rytmu a střihu je to zajímavé. Trochu mě zamrzelo, že ačkoli se to odehrává na zajímavých místech, není toho z nich vlastně moc ukázáno, a pokud jde o soundtrack, je složený takřka výhradně z notoricky známých skladeb (Iggy Pop - Passenger) a operních árií (Casta Diva z Normy), což nepůsobí dobře; výběr skladeb mohl být mnohem kreativnější, když zde má soundtrack takovou váhu. Celkově se mi to ale veskrze líbilo, a ten hvízdavý jazyk mě vyloženě nadchnul! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kanáři jsou opravdu zvláštní žánrovou směsicí - v tom pozitivním, ale i negativním slova smyslu. Námět s pískanou řečí je vskutku nevídaný, a i když nejde zrovna o hygienický způsob dorozumívání, tak i přesto má svoje kouzlo. Příběhově mi film přišel z počátku poněkud unylý a nekonzistentní, což se naštěstí změnilo v druhé polovině, kdy vlastně člověk nevěděl, kdo je s kým a kdo proti komu - v tomto směru si cením nepředvídatelnosti vývoje postav, byť už to chvílemi působilo možná až moc zmateně. Úplně nechápu zařazení filmu do komediálního žánru, protože film neobsahoval žádné vyloženě humorné momenty. Jak už jsem říkal - hodně zvláštní film! ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Můj skvělý vtip o tom, že je to jak kdyby rumunská nová vlna byla přesunuta do žánrového prostředí splasknul potom, co jsem zjistil, že to natočil Porumboiu, takže tedy skutečně rumunská nová vlna byla přesunuta do žánrového prostředí. Ona ta strašlivá neokázalost a apatičnost je v něčem inspirativní a vlastně docela vtipná, ale často mi prostě lezla na nervy. Přičemž nejvýraznější je to v "humorných" scénách, které fungují na bázi "Tady máš vtip. No tady leží na zemi. Ještě chvíli ležet bude. Musíš si ho ale zvednout, aby ses zasmál. No tak co bude? Nechceš? Mně je to jedno." Protagonista v lecčem připomíná hlavního hrdinu ze Sorrentinových Následků lásky. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Polícia, mafia, všetko jedno. Každý vedel o každom, ale všetci sa tvárili akoby nič a niekedy sa chovali fakt nelogicky. Miestami to strácalo dych a aj moju pozornosť, ale vzápätí prišla výborná scéna. A mám pocit, že ten hvízdavý jazyk Cristi vo svojej profesii nakoniec ani nevyužil, to skôr v súkromnom živote. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pochmurná že prý komedie. 1)  44letý scenárista a režisér (někdy i producent) Corneliu Porumboiu je pro mě zárukou buď kvalitního nebo alespoň zajímavého filmového zážitku. Dokázal to v předchozích filmech a znovu potvrdil i v tomto._____ 2)  Dost dlouho mi trvalo, než jsem se ve filmu zorientoval - kdo je kdo, na čí straně stojí a jaké má úmysly a zájmy. Tvůrci očividně sázejí na to, že divák neví, možná ani netuší a je proto napnutý._____     3)  Poněkud bizarní zápletka založená na hvízdacím jazyku silbo_gomero ozvláštňuje jinak tuctový příběh o 30 miliónech € z drogového byznisu a zkorumpované policii. Nikomu nevěř!_____ 4)  Výstižný koment: Stanislaus***. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Jazyk pískania "El Silbo" existuje a je používaný v jeho rodisku, na ostrove La Gomera. Režisér sa o ňom dopočul najprv z televízneho programu, a tak ho zaujal, že si kvôli jeho naštudovaniu nechal prekladať knihy zo španielčiny. (MontyBrogan)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v rumunskej Bukurešti, na Kanárskych ostrovoch a v Singapure. (MikaelSVK)
  • La Gomera je druhým najmenším ostrovom zo súostrovia Kanárske ostrovy. Rovnomenný rumunský film nemá nič spoločné s talianskym mafiánskym syndikátom Gomorra, ako by sa mohlo zdať z podobne znejúcich názvov. (MontyBrogan)

Reklama

Reklama