Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po těžké autonehodě se Dan Merrick ocitá na pokraji smrti. Zázrakem se mu podaří přežít, je však třeba spousta operací, aby se mohl vrátit do normálního života. S jedním mu ale lékaři nepomohou – Dan po nehodě utrpěl ztrátu paměti, neví, kdo je, nepoznává ani své nejbližší. Snaží se získat co nejvíce informací od své manželky Judith, ale postupně zjišťuje, že nemůže věřit jí ani nikomu jinému. Záblesky paměti, které mu stále častěji probíhají myslí, naznačují něco strašlivého… (Vapet Production)

(více)

Recenze (23)

honajz 

všechny recenze uživatele

Trochu mne mrzí, že jsem pointu odhadl po zhruba čtyřiceti minutách, ale to se mi u Šestého smyslu stalo taky. Jen si čloěk pak ten film poněkud jinak užívá, no. Tohle začne jako taková obyčejná tuctovka - manželé mají nehodu, manžel trpí ztrátou paměti, ale postupně se objevují různé nesrovnalosti. Musím uznat, že to má na začátek 90. let skvělou kameru a zvláště záběry v mlze se povedly. Třeba ten u první návštěvy vraku, to je až mystické. A jak jsem věděl, resp. odhadl, co a jak, najednou jsem si i víc všímal detailů a moc mne těší, že jde celý ten příběh ze střípků na konci nejen poskládat, ale nezůstane ani jedna otázka nezodpovězena (možná až na tu, co dál, ale nezapomínejme na sekretářku, že?), a to skutečně i co se drobnějších detailů týče jako třeba povaha manžela.Jen mne mrzí, že mi zabili jednu z postav, kterou jsem si oblíbil, ale co už no, je to thriller. A moc mne potěšilo začlenění mé oblíbené písničky Nights in White Satin. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Závěrečné rozuzlení je opravdu extrémně pitomé, ale do té doby jde o solidně natočený neonoir s tradičně mdlým Berengerem a tradičně skvělým Hoskinsem. Krásné syté barvy kamery Lászla Kovácse. 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Thriller, který sice není špatný, ale je průměrný. Jako oddechová podívaná možná ujde, ovšem zkrátka mi vadí filmy, které po závěrečném překvapivém odhalení vlastně přestanou dávat smysl. Ztracená totožnost je bohužel jedním z nich. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vidieť dnes film, kde ma ešte prekvapí pointa, je vždy veľmi príjemné. Shattered nie je ani tak 90kové béčko typu Mrazivá vášeň, ani neonoir (i keď ten proste je), ako klasický noir zo 40. rokov. To sa týka vlastne všetkého vo filme (nejedná sa napríklad o erotický triler, všetko je v náznakoch), i keď bary nahradili domácnosti. Rodiny sú ale stále rozbité a zápletka komplikovaná a zamotaná až do úplného záveru. Film môžete odsúdiť ako lacnú produkciu, vhodnú najmä do televízie, ale práve tie styčné prvky s klasickým noirom (Petersen sa pohráva aj s úlohou detektíva, ktorým je aj nie je Merrick) sú na ňom to najchytrejšie a robia film aspoň trochu nadčasovým. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě absolutně neznámý thriller. Mám rád devadesátkový filmy tohoto formátu, ale tohle byla hodně velká slabota s neskutečně pitomým scénářem. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tom Berenger nemá žiadnu charizmu a  celkovo hrá slabo, ale Hoskins to kompenzuje vždy, keď sa objaví na scéne. Atmosféra by sa dala krájať a ženám ich zvody neveríte, čiže netrvá dlho, kým si film zaradíte ako neo-noir. Rozuzlenie je natoľko stupídne, že diváka vlastne milo prekvapí ako niečo originálne. Ten zvrat by totiž nikomu nenapadol, pretože moc nedáva zmysel. Guilty pleasure. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nikterak oslňující thriller, ale jakžtakž slušný průměrný kousek. Který stál především na dobrých hereckých výkonech Toma Berengera a Grety Scacchi (ta má jen tak mimochodem celkem solidní tělo). Zápletka jako taková zrovna dvakrát originální nebyla, ale po úvodní slušně natočené autonehodě byly právě erotické scény asi tím nejlepším na celém filmu (tvůrce si toho byl jistě taky vědomý, proto je několikrát opakoval – ty samé). S atmosférou už to bylo horší – začátek a konec v pořádku, prostředek se mírně vlekl. Některé věci tu byly lehce nelogické, ale dá se to vydržet až do samotného konce. Kde se navíc i přitvrdilo, takže nakonec odcházím docela spokojený. Žádná pecka to není, ale podívat se na tuto průměrnou záležitost dá bez psychické újmy na zdraví. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Zapomenutej, ale poctivej staromódní thriller, se super hudbou a skvělýma hercema. Na podobnej typ filmů nadprůměrná práce. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Povedeny film na temu autonehoda a nasledna amnezia. Na tom sa da stavat a vybudovat a natocit namakany film. Zacina sa to uz spominanou autonehodou. Nasledovne je dost masakrozne a psychicku pohodu likvidujuce sledovat priebeh amnezie, ktora sa zhorsuje - nechybaju podivne zablesky stratenej pamate, ale aj strasidelnejsie okamziky. Rezisera Wolfganga Petersena poznam ako tvorcu filmov Ponorka 1981, Er Fors Uan 1997, Dokonala Boure 2000, tentokrat som sa zameral na jeho starsiu tvorbu. A dobre som spravil. Tempo slusne, dailogy namakane, ani kusok vaty, nuda nehrozila - teda aspon mne : 65 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Snímek se na samém počátku tváří jako nevinná autonehoda s následkem léčení hlavního hrdiny. Jenže opak je pravdou a chlapík postupně dává střípky událostí dohromady a za pomoci soukromého detektiva zjišťují, že za událostmi z posledních dní je vypočítavá žena a pár osudových okamžiků, které všem změnili navždy život! 60% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Když jsem šoupl levné vapeťácké dvd do přehrávače, určitě jsem nečekal, že na mne vykoukne starší snímek (po filmu MŮJ NEPŘÍTEL teprve druhý čistě americký) Wolfganga Petersena. A vůbec to nebylo špatné. Poctivé řemeslo, ve své předvídatelné pointě trochu přitažené za vlasy, ale přesto velmi divácky vděčné. Natočit podobný námět v 50. letech Alfred Hitchcock, byla by z toho dnes milovaná klasika žánru. 70% ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Typicky béčkový thriller první poloviny 90. let. Jen tam nehrál Ray Liotta :D. Od Wolfganga Petersona jsem teda po 6 letech půstu a výborných 80. letech čekal trochu víc. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po automobilové havárii ztráta paměti a následné pátrání po své identitě a především po své minulosti. To je hlavní dějová linka povedeného thrilleru, který je stavěn především na napínavé atmosféře. Tom Berenger si zahrál hlavní postavu a dodal mu na důvěryhodnosti. Postupně dává dohromady skládačku svého tajemna, kdy o zvraty není nouze a postupně stoupající napětí vyvrcholí nečekaným rozuzlením. Místy televizní vyznění neškodí, což nebývá zrovna obvyklé. Neoriginální téma příběhu není tedy stavěn na velkých akční scénách jako jsou přestřelky či rvačky. A povedlo se. Pro kina se snímek nehodí, ale v televizi se bude mezi detektivním žánrem dobře vyjímat. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Perfektní mystérie. Vážně moc pěkně natočené a zahrané ala Hitchcock, včetně klasické retro hudby. Ta pointa v budoucnosti bude fungovat mnohem lépe než dnes a za několik desítek let budou lidé udiveni, jak daleko předběhl dobu a možná se tento zapomenutý film dočká po letech uznání, které si zaslouží jak svým výborným zpracováním tak i futuristickou pointou. Petersen vlastně počátkem 90. let přinesl vizi, které je stále aktuálnější a hojnou mírou se na ni podílejí v současnosti i Češi. Podívejte se na film a uvidíte sami o čem mluvím. Paráda. ;-) ()

moviefan4 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z tých filmov čo nám priniesol Vapet a tento krát ma nesklamali zas a raz. Film bol zaujímavý a získal si moju 100%tnú pozornosť. Herci fajn až na Berengera ktorý mi bol nesympatický ale na druhú stranu hral dobre. Dej bol tiež dosť dobrý a kamera nebola až tak zlá. Za mňa spokojnosť. ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Oblíbené téma ztráty paměti po nehodě a snaha o poskládání své vlastní historie, to mě vždy zajímalo. Tenhle film není žádný velký holywoodský trhák, ale diváka vtáhne do děje svým zamotaným a napínavým příběhem, který na konci vyústí v (pro někoho) nečekanou pointu. Herecké výkony standard, výprava taky v mezích, až na tři rozbitá auta, z toho dvě shozená ze skály. Aspoň že to poršátko ušetřili. ()

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Reklama

Reklama