Reklama

Reklama

Kábulské vlaštovky

  • Francie Les Hirondelles de Kaboul (více)
Trailer

Obsahy(1)

Léto 1998. Kábul pod tálibánskou nadvládou. Dvě sousední čtvrti a dva páry. Jeden je konzervativní - Atiq a Mussarat jsou manželé už 20 let a mají v sobě hluboce zakořeněné tradice afghánského života. Atiq pracuje jako hlavní dozorce v ženské věznici. Mussarat je těžce nemocná a snaží se zůstat silná až do samého konce. Druhý je moderní – mladí a zamilovaní, Zunaira s Mohsenem se staví proti všem těmto tradicím. Za Tálibánu přišli o práci právníka a profesorky na univerzitě a jen stěží se uživí. Jsou nuceni prodat všechen svůj skromný majetek, aby měli na jídlo. Přesto jsou odhodláni nadále vyznávat novodobé hodnoty. Jeden den dojde k ukamenování. Poté k ponižujícímu zacházení. A následně k boji... a jejich životy se navždy změní. Když se cesty těchto diametrálně odlišných párů navzájem protnou, za lásku bude třeba přinést oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

sad12 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony u hlavních postav = 14 z 15 || Herecké výkony u vedlejších postav = 4 z 5 || Kamera = 10 z 10 || Zvuk = 9 z 10 || Téma = 5 z 5 || Výkon režiséra = 9 z 10 || Scénář = 24 z 25 || Můj komentář: Očekávání jsem velká neměl a přesto musím říct, že po zhlédnutí mi zůstala husí kůže, taková, jako jsem dlouho neměl. K postavám jsem si já, jako divák, vytvořil rychle vztah a často jsem s nimi i soucítil a to jakým způsobem s nimi soucítil se zatím ne každému filmu povedlo. Film má opravu ode mě velký poklonu. Film byl o to děsivější, když v posledních dnech se Talibán v Afghánistánu opět chopil moci a navrací i přes své sliby staré pořádky. Kábulské vlaštovky si dobyli místo na mém zlatém seznamu filmů, díky překrásným malbám, skvělému příběhu, silným postavám a originálního francouzského dabingu, ze kterého jsou cítit emoce, ač mu vůbec nerozumím. Filmu uděluji neskutečných 95 % =  ★  ★  ★  ★  ★ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Animace je tady zcela nekoncepčně užitá jen jako povrchní pozlátko, bez vizuálních nápadů či poetiky, a naopak spíš svou prvoplánovou líbivostí a vodovkovou rozpitostí ještě více banalizuje celé vyprávění. Vlastně tak přímo poukazuje na prvoplánovou vykalkulovanost filmu, který sází na bezzubě melodramatické zpracování a festivalově vděčné téma. Nemohu posoudit, jestli je to odklon adaptace, nebo už přítomné v předloze, ale "The Swallows of Kabul" nemile překvapí svou optikou a příběhem. Namísto předpokládaného vyprávění o údělu žen ve společnosti pod vládou Talibanu se zdejší příběh vykrystalizuje do absurdního ufňukaného melodramatu o chlápkovi, který je nabručený na Taliban, potažmo jednoho jeho kápa, protože si nemůže užít romanci s ženou, do které se zakoukal, protože ji viděl bez burky. Ženy jsou zde vykresleny buďto jako obětavé manželky s romantickým pochopením pro hrdinovy záletné myšlenky, nebo éterické krásky představující absurdní konzervativní variace manic pixie dream girls. ()

Reklama

Ivi06 

všechny recenze uživatele

"Les Hirodelles de Kaboul" vykresluje bezpráví a hrůzy pod nadvládou Tálibánu, a zároveň to, jak se člověk pod takovým hnutím a vlivem okolností chová a mění. Příběh se točí kolem dvou párů. Strážce věznice Atiq a jeho umírající žena Mussarat tu představují zastaralé smýšlení a konformitu. Oproti nim mladý pár Mohsen a Zunaira představují mládí, odvahu, touhu po změně k lepšímu a touhu po svobodě - jako vlaštovky - krásná symbolika. V takovém krutém světě ale "žádné slunce neodolá noci" a nikdo není zcela bez viny, což následně vyvolává stěžejní zápletku příběhu. I čisté duše mohou někdy uklouznout, a naopak ty ztracené mohou být znovu nalezeny. Tomuto filmu, velmi prospívá krásná akvarelová animace. Neubírá totiž na krutosti ani závažnosti dění, ale zjemňuje přesně to, co by bylo v hraném filmu už příliš drsné. ()

ciwiciwi789 

všechny recenze uživatele

Nie som si istá, pre koho je film určený. Ak pre ľudí, čo o Afganistane a jeho histórii veľa nevedia, tak je veľká škoda, že divákovi nepovedia viac informácií. Musí si ich dohľadať sám. A ak je pre ľudí, čo sa o túto oblasť sveta zaujímajú, tak tí sa nedozvedia nič nové. Dej ako taký neohromí, spracovanie sa mi však páčilo. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci príbeh zasadený do ťaživej atmosféry talibanského Kábulu. Dva páry, dva rôzne pohľady na režim a postupné prekrývanie osudov nastavili naozaj pôsobivú kompozíciu pre kvalitnú dejovú líniu s tragickou zápletkou. Animácia síce nebola žiadny Pixar, ale ten by sa mi k tomuto žánru ani nehodil. Práve naopak, tento štýl mi k tomu absolútne pasoval a prostredie tu bolo vykreslené v realistickej podobe. Takže z mojej strany celkovo spokojnosť a tento film dokáže človeka rozhodne chytiť za srdce. Napriek všetkému si myslím, že z tohto by bol perfektný hraný film, ktorý by dokázal na človeka vplývať ešte intenzívnejšie a adresnejšie (snáď niekedy). ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama