Reklama

Reklama

Až přijde oheň

  • Španělsko Lo que arde (více)
Ukázka z filmu 1

Obsahy(1)

Amador se vrací do rodné vesnice poté, co si odseděl ve vězení trest za žhářství. Jeho matka Benedicta přijímá synův návrat se stoickým klidem. Muž se zapojuje do života na vsi, který poklidně plyne v souladu s přírodou, jeho dny jsou vyplněny péčí o dům a jejich tři krávy. Jednoho dne se však znovu rozhoří oheň… Po Mimózách, hypnotické marocké odyseji, se Laxe vrací se snímkem, v němž se vyznává z lásky ke krajině svých předků a prostému vesnickému životu. Nádherné zalesněné galicijské kopce, jednou skryté v husté mlze, jindy zalité paprsky slunce, jsou však i místy častých požárů. A lidé vždy cítí potřebu označit viníka. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (13)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Kvůli koroně byla dlouhá více než čtvrtletní kino pauza. Asi největší v mém životě. A i když byla prolomena zajímavou akcí obecně, tak konkrétní film zase tak dobře nedopadl. Sice takový jakoby menší rest z Varů, který ale asi měl jenom zůstat restem. Film tak nějak vypráví něco jako příběh, kde hlavně dominuje ticho a kamera (která je však dokonalá i s kompozicí), ale to je tak všechno. Příběhově se posouváte spíše mílovými kroky, občas dost věcí nedává smysl a je to celé takové divné. I když se najdou zajímavé pasáže, tak i přesto celek působí dost unaveně, únavně a nijace. Snaha byla. Ale škoda byla větší. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Myšlienka toho, že keď raz urobíte blbosť, nesie sa to s vami celý život nech sa už zmeníte akokoľvek. Festivalovka, ktorá napriek nízkemu rozpočtu prinesie naozaj zaujímavý herecký výkon hlavnej postavy, hoci na výraz pastiera kráv s bezdomoveckými tendenciami nie je potrebné toho umenia až tak veľa. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Film o dvou odlišných polovinách. V první se propuštěný pyroman vrací k matce do rodné vesnice, kterou před dvěma lety téměř vypálil. Nikdo mnoho nenamluví, hlavní postava sedí v chalupě, kouří nebo pase krávy. Pak na scénu přichází sličná veterinářka, se kterou hlavní postava veze za zvuků Cohenovy Suzanne zraněnou krávu. Asi milostné vzplanutí. První část filmu končí, když se veterinářka dozví, kde hlavní postava dva roky byla. Pak všichni dosavadní protagonisté zmizí a následují dobře, téměř dokumentárně, nafilmované záběry boje s ohněm. Po nich film bez zvláštního rozuzlení končí. Za zmínku stojí kameramanská práce, jak na již zmíněném požáru, tak dlouhých záběrech exteriérů. Celkově je film ale nudný a upírá divákovi uspokojení z uzavřeného příběhu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bylo by to pěkné, kdyby banální věci (jako třeba požár) příliš netřepily prostý a osamělý popis života navrátilce. Sporá matka, zádumčivý Amador, zvěrolékařka, na pozadí pár krav a vesničané; to by mi stačilo, bez hasičů a zachráněného slepého koně, který do všeho vráží. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Film trvá 85 minút a prvých 60 sa do kopy nič nedeje a mohli to natlačiť do 10 minút úplne v pohode. Je to 30 minútový diel seriálu rozťahaný na celovečerný film. Film by mohol slúžiť ako uspávanka, keď prídete večer z práce a nedá sa Vám zaspať. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Uhrančivý audiovizuál, meditatívne obrazy, mĺkvi neherci par excellance, nejednoznačnosť od začiatku do konca. Len pre kluboveho diváka. Spokojnosť! ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Festivalový a klubový film...tak nějak plyne, film nemá v podstatě žádný viditelný dějový vrchol a končí neurčitě...k tomu dlouhé záběry plné zeleně a přírody vůbec (a v druhé polovině ohně) a minimum dialogů herců/neherců...ale tak nějak cítíte, že si špatné hodnocení nezaslouží. Tak co teď s tím?? ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Nikdy nie je začať nový život, hlavne vtedy, keď sa vrátite z basy do malej dedinky, kde vás všetci poznajú (a vôbec vás nemajú rád). Atmosféra filmu je budovaná dobre (a hlavne jemne). Pocit toho, že celé to smeruje k niečomu väčšiemu, sa postupne zosilňuje. Amador Arias pomocou svojej mimiky nahradí tie časti hereckej hry, ktoré mu chýbajú. Veľké vyvrcholenie príbehu aj emócií jednotlivých postáv sa však nekoná, minimálne nie v takej forme (a hlavne nie tak viditeľne), ako by sme očakávali. Pri záverečných titulkoch v hlave diváka spíš zostane nejednoznačný záver a zopár krásnych obrázkov z lesa. Tento film s daným príbehom a so zvolenou formou by mal atakovať vyššie úrovne – nestalo sa tak. Osobné hodnotenie: 71% (***) ()

Související novinky

Dny evropského filmu startují již za pár dní

Dny evropského filmu startují již za pár dní

14.06.2020

Dny evropského filmu (DEF), které se zaměřují výhradně na současný evropský film, letos představí 40 filmů z téměř 30 evropských zemí. Hlavní část programu DEF proběhne od 16. do 23. června v Praze,… (více)

34. Premios Goya – výsledky

34. Premios Goya – výsledky

26.01.2020

Výroční španělské filmové ceny Goya byly předány v sobotu 25. ledna 2020. Slavnostní ceremoniál, jenž se konal v jihošpanělské Malaze, uváděli stejně jako loni komik a moderátor Andreu Buenafuente a… (více)

Reklama

Reklama