Reklama

Reklama

Papicha

(festivalový název)
  • Francie Papicha (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Alžír, devadesátá léta. Osmnáctiletá studentka Nedjma má zpočátku s kamarádkou Wassilou legraci z plakátů nabádajících ženy, aby chodily zahalené. Netuší, že tento na první pohled neškodný projev náboženského konzervatismu předznamenává mnohem hrůznější události, jež později vyústí až v občanskou válku. Papicha, jak ji známí přezdívají, se však odmítá dát zlomit a s vrozenou tvrdohlavostí bojuje proti ponižování žen vykonávanému ve jménu náboženství. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (26)

campix 

všechny recenze uživatele

Stačí říci pár hesel a všem je jasné o čem Papicha je a co od ní můžeme očekávat. Alžír, devadesátá léta a vzpurné mládí na pozadí velkých náboženských změn a nepokojů. Šílená doba, šílené místo a také velmi nepříjemná pozici mladých rebelujících dívek. O silné a znepokojivé scény tu není nouze. Těžko se to říká, ale v mých očích je to tak trošku na sílu. Klasická festivalovka se silným námětem a znepokojivým svědectvím z ne úplně radostných dob afrického kontinentu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh mladé alžírské studentky, která má talent na návrhy a šití oděvů. Chce uspořádat módní přehlídku, nová situace v zemi však nutí ženy se zahalovat a nosit jen fádní černé čádory. Dívka a její spolužačky si přehlídku vynutí, riskují tím však, že se to fanačtí muslimové dozvědí a dívky krutě potrestají. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film, pri ktorom vás napadajú tie nahriešnejšie myšlienky. Má papicha niečo s pichaním? Alebo sa to písmenko "ch" číta ako č? Nakoniec sa z toho vykľuje vážna, seriózna a veľmi dramatická záležitosť. Pohľad na to, ako ženy v islamskom svete túžia po slobode, ale sú uviaznuté v stredovekých konvenciách. Je smutné, že práve takýchto tmárov si pod rúškom utečenectva pozývame vo veľkom do Európy. Aj preto film síce ukazuje Alžírsko 90. rokov, vo voľnom preklade to však znamená takmer Francúzsko súčasnosti. Tam sa už blížia časy, kedy sa Aláh akbar stane najliberálnejším slovným spojením. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Společensky angažovaný snímek sleduje rebelii několika alžírských studentek proti útokům konzervativních extrémistických skupin, pošlapávajících ve jménu náboženství svobodná práva žen, které nutí nosit hidžáb a dodržovat náboženské zvyklosti. Živelný a energicky natočený snímek zaplněný přirozenými herečkami vypráví o postavách, které mají rády svou zem a nechtějí ji opustit, a jsou proto nuceny bojovat všemi prostředky proti utlačujícímu a svazujícímu režimu, protože kladení odporu i za cenu případných obětí je nutné k tomu, aby mohla nějaká společenská změna vůbec nastat. Hodnota filmu coby důležitého politického vyjádření je však v tomto případě znatelně vyšší než jeho dějové a vypravěčské kvality. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Papicha ze všeho nejvíc nabízí opravdu silný příběh. Když milujete svoji zemi a ta vás za to nenávidí, není to snadná výchozí pozice. Přesto má smysl zápasit a nevzdávat se. Jestli to něco změní, to už nám Papicha neřekne, přesto diváka zalije energií pro boj za správnou věc. Škoda jen, že snímek občas sklouzne k přílišné předvídatelnosti, přesto se stále drží na špici. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Filmovanie snímky prebiehalo na severe Alžírska, predovšetkým v metropole Alžír. (MikaelSVK)

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama