Reklama

Reklama

Papicha

(festivalový název)
  • Francie Papicha (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Alžír, devadesátá léta. Osmnáctiletá studentka Nedjma má zpočátku s kamarádkou Wassilou legraci z plakátů nabádajících ženy, aby chodily zahalené. Netuší, že tento na první pohled neškodný projev náboženského konzervatismu předznamenává mnohem hrůznější události, jež později vyústí až v občanskou válku. Papicha, jak ji známí přezdívají, se však odmítá dát zlomit a s vrozenou tvrdohlavostí bojuje proti ponižování žen vykonávanému ve jménu náboženství. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (26)

angloumene 

všechny recenze uživatele

Papicha ze všeho nejvíc nabízí opravdu silný příběh. Když milujete svoji zemi a ta vás za to nenávidí, není to snadná výchozí pozice. Přesto má smysl zápasit a nevzdávat se. Jestli to něco změní, to už nám Papicha neřekne, přesto diváka zalije energií pro boj za správnou věc. Škoda jen, že snímek občas sklouzne k přílišné předvídatelnosti, přesto se stále drží na špici. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh na podklade skutočných udalostí, do ktorých sa socialistické Alžírsko koncom roka 1991 ponorilo (a nasledujúcich 10 rokov bola krajina zmietaná v dosť komplikovanej občianskej vojne). Nebudeme si klamať, ale ani pred tým to nebola s Alžírskom až taká sláva, no tento prevrat v nástupe FIS bol skôr skok z kaluže do blata (a keď sa k slovu dostala GIA, tak to už bolo doslova bahno!). Film však zachytáva priamo len nástup FIS v roku 1991. Príbeh s dominantnou Nedjmou a jej kamoškami mal skutočne silnú atmosféru. Alžír sa ocitá na rozcestí a každým dňom sa stupňuje napätie, ktoré tu bolo veľmi dobre vystihnuté najmä Nedjminým vzdorom. K postavám si človek akosi automaticky vytvorí sympatiu, a na konci je človeku smutno, ako sa nástup FIS zvrhol (a to ešte nikto netušil, ako zamieša kartami teroristická GIA). ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh mladé alžírské studentky, která má talent na návrhy a šití oděvů. Chce uspořádat módní přehlídku, nová situace v zemi však nutí ženy se zahalovat a nosit jen fádní černé čádory. Dívka a její spolužačky si přehlídku vynutí, riskují tím však, že se to fanačtí muslimové dozvědí a dívky krutě potrestají. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Alžírské, silné, ženské, nakazující, islámské, ovládající, vzpurné, nezlomné, kamarádské. Velmi silné drama o skutečných událostech dějících se v Alžírsku v 90. letech. Příběh o náboženském nakazování a ovládání žen. Mladým hrdinkám se příčí nošení burek, zvlášť když jedna z nich ráda šije. Hlavní hrdinka navíc bojuje proti útlaku na základě osobní msty. Sepjatost a přátelství dívek je doslova hmatatelné. Po celou dobu vypjatá situace vyústí v očekávaný a bohužel ničím nepřekvapující závěr. Přesto nehodlají utíkat ze země, kterou milují. Proto bojují. Po svém. ..svoboda.. (KVIFF2019) ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Společensky angažovaný snímek sleduje rebelii několika alžírských studentek proti útokům konzervativních extrémistických skupin, pošlapávajících ve jménu náboženství svobodná práva žen, které nutí nosit hidžáb a dodržovat náboženské zvyklosti. Živelný a energicky natočený snímek zaplněný přirozenými herečkami vypráví o postavách, které mají rády svou zem a nechtějí ji opustit, a jsou proto nuceny bojovat všemi prostředky proti utlačujícímu a svazujícímu režimu, protože kladení odporu i za cenu případných obětí je nutné k tomu, aby mohla nějaká společenská změna vůbec nastat. Hodnota filmu coby důležitého politického vyjádření je však v tomto případě znatelně vyšší než jeho dějové a vypravěčské kvality. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Filmovanie snímky prebiehalo na severe Alžírska, predovšetkým v metropole Alžír. (MikaelSVK)

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama