Reklama

Reklama

Gargoyles

(seriál)
všechny plakáty
USA, (1994–1996), 24 h 55 min (Minutáž: 23 min)

Hudba:

Carl Johnson

Hrají:

Keith David, Salli Richardson-Whitfield, Jeff Bennett, Thom Adcox-Hernandez, Bill Fagerbakke, Frank Welker, Edward Asner, Jonathan Frakes, Brigitte Bako (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Klan hrdinných nočních tvorů se zavazuje chránit New York v současnosti, stejně jako chránili Skotsko před tisíci lety... (JasonCZ)

Recenze (3)

JFL 

všechny recenze uživatele

První, co na Gargoyles překvapí, je fakt, že se jedná o produkci studia Walta Disneyho. Animovaný akční seriál s temnou atmosférou, dospělými postavami, které se v rámci série vyvíjely, dlouhými příběhy přesahujícími několik dílů i motivy odkazujícími k Shakespearovým dramatům představuje zcela ojedinělý a také neopakovaný projekt v disneyovském portfoliu. Za jeho vznikem můžeme vidět snahu konkurovat animační divizi Warnerů, která slavila masivní úspěch televizním seriálem "Batman" (1992). Zatímco "Batman" vycházel z již ustanovené postavy a univerza a navázal na širokou popularitu maskovaného hrdiny oživenou filmy Tima Burtona, "Gargoyles" divákům představili zcela originální svět, kde se mísily prvky fantasy a sci-fi a kde sice byly typické disneyácké komické figurky pro odlehčení, ale v popředí stály komplexně profilované figury s mnohoznačnými motivacemi. Ačkoli dnes "Gargoyles", stejně jako "Batman", nezapřou své stáří, které se projevuje v pomalejším tempu a charakteristicky jednodušší animaci, stále působí moderně a aktuálně svým progresivními tématy. Pozoruhodným aspektem seriálu je jeho upřednostnění motivů týkajících se genderu a minorit. Samotní ústřední hrdinové, skupinka chrličů, kteří v souladu s bájemi v noci ožívají a střeží svůj domovský hrad proti nájezdníkům, zatímco jeho lidští obyvatelé spí, jsou od začátku profilovaní jako minorita v kontrastu vůči lidem, kteří se jich povětšinou bojí. Jejich statut vyděděnců se ještě umocní, když nepřátelští vojáci během dne pobijí většinu zkamenělých chrličů a malá skupinka náhodou přeživších se vlivem kletby probouzí po staletích v New Yorku budoucnosti. Hlavní kladnou lidskou postavou je příznačně detektivka Elisa Maza s afroamerickými a indiánskými kořeny, která zde vystupuje jako silná žena s aktivní rolí ve vyprávění. Ačkoli se základní koncept principiálně podobá "Želvám ninja", v "Gargoyles" (v souladu se zaměřením seriálu na lehce starší věkovou skupinu) mají postavy propracovanější charaktery, ústřední figury jsou navíc profilované jako vyloženě dospělé a vykořeněnost či vyděděnost ze společnosti spojené s potřebou se skrývat slouží vyloženě jako základ dramatických peripetií seriálu. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Stejné jako Batman Beyond, Spiderman animated, nejen ve stylu animace, ale i v tématu temného velkoměsta. Báječné hlasy (v angličtině), mimo jiné Xanatos - Frakes (Riker ze Star Treku), Demona - Sirtis (counselor Troy, také z Next Generation) a Macbeth - Rhys-Davies (Gimli z Lord of the Rings), což ale ocení jen člověk co to nezažil dabované (bylo to vůbec nadabované a vysílané tady u nás ?). Nádherně se tu také snoubí fantasy se sci-fi, čímž dostáváme "the best of both worlds). Bohužel ke konci už začli některé zápletky skřípat a scénáristům evidentně docházeli nápady. Proto jen 4. ()

Reklama

Reklama