Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Šestidílné drama Roky a roky sleduje zaneprázdněnou manchesterskou rodinu Lyonových. Daniel si bere Ralpha. Stephen a Celeste se bojí o své děti. Rosie uhání nový objev. Edith už nebyla celé roky doma. A všem jim vévodí panovačná babička Muriel. Když se všichni jedné zásadní noci v roce 2019 neodvratně spojí, příběh se přehoupne do budoucnosti a sleduje životy a lásky Lyonových v průběhu následujících patnácti let. A že je na co se dívat! Tato úzce semknutá rodina prožívá všechny naše obavy i naděje. Společnost je vášnivější, rychlejší a šílenější. Bouřlivé zvraty v politice, technologiích a vzdálených válkách mají přímý vliv na Lyonovi a realitu jejich všedních dní. Ti se na pozadí toho všeho musí zorientovat ve svých nadějích a obavách v domnění, že obyčejná rodina nedokáže změnit celý svět. Nebo snad ano? (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (6)

Epizoda 1 (2019) (E01) 

Spoilery! Velice rozporuplné pocity si po zhlédnutí prvního dílu dovoluji míti. Na straně jedné je velmi zajímavé pozadí děje přípomínající Black Mirror v nejlepší formě a na straně druhé je nesmírně nešikovně vybraná sebranky hlavních hrdinů, kde mě kompletně všechny postavy iritují. Nejvíc samozřejmě ty buzny, ale to je dáno mými zdravě homofóbními návyky. Nemůžu říct, že bych byl během sledování u vytržení. Seriál nabízí naprosto luxusní momenty, kde se mi po těle proháněla husí kůže (prostřih napříč lety se skvělou hudbou), či atomová bomba v závěru. Na straně druhé je bohužel nuda a jakási nechutná omáčka pro natáhnutí stopáže, kdy jsem umíral nudou. Uvidím, jak dlouho se dovedu koukat na seriál, kde mě všechny postavy serou a přitom jsou nám každou chvíli představovány fajn momenty k prudkému zamyšlení. Hezky to ve mně vře. Slabší 3 kousky. ()

Epizoda 2 (2019) (E02) 

Opět, zase a znovu mám poněkud rozporuplné pocity. Na jedné straně seriál předkládá "nádherné" a zajímavé myšlenky s potenciálně blízké budoucnosti a na straně druhé musí divák sledovat jakousi homosexuální linku, kde jsou vám osudy všech zúčastněných u míst, které právě výše zmínění používají k účelům, ke kterým je příroda primárně nevyrobila. Nezbývá než doufat, že podobných nudných píčovin ubyde na úkor toho opravdu zajímavého. Je to strašná škoda. Seriál ukázal, že umí vybudovat atmosféru a poskytnout divákům luxusní momenty, tak proč tam dobrou polovinu každého dílu nacpe takové sračky? ()

Epizoda 3 (2019) (E03) 

Spoilery! Zatím bezkonkurenčně nejslabší díl. Ta partnerská homolinka mě ukrutně nebaví. Taktéž po bankovním kolapsu z minulého dílu, jsem se těšil na poněkud drastičtější dopady. Takové nemastné neslané. I ta operace, na kterou se ty dvě retardované opičky vydaly, mohla přinést něco výrazně zajímavějšího. Slabé 2 kousky. Dle hodnocení bych měl mít tímto za sebou nejslabší díl seriálu a mohu se těšit na světlejší zítřky. Za sebe musím říct, že se tento seriál Black Mirror ani vzdáleně nepřibližuje. ()

Epizoda 4 (2019) (E04) 

Spoilery! Tak zatím se jednalo rozhodně o nejlepší díl, protože konečně došlo také na trošku toho dramatu a tvůrci ukázali, že se nebojí popravit jednu z klíčových postav, což vždy vítám s maximálním nadšením. Co vidím podstatně nerad je to, že se seriál vykrystalizoval na klasickou vztahovku, jak tu některý z kolegů komentátorů trefně poznamenal. Místo OPRAVDOVÝCH globálních problémů blízké budoucnosti se tak řeší světské píčoviny jako nevěra (plešouna už nebavilo mrdat černou mužatku) nebo ochota jít kvůli troše mrdu na kraj světa, což není úplně to, co jsem od seriálu očekával a hlavně proč jsem mu dal ve zhlédnutí přednost před spoustou dalších. Technologické pozadí a nebezpečí z něj pramenící se stává v seriálu stále více okrajovou záležitostí a pouze zaujímá roli jakéhosi pozadí kolem ničím mimořádné vztahovky. Jediným opravdu nádherným a naprosto dokonalým prvkem celého seriálu tak zůstávají geniální časové skoky s naprosto božským soundtrackem. Jako by tento prvek do seriálu vůbec nepatřil, vzhledem k tomu, jak výrazně překonává veškerý jeho zbytek. ()

Epizoda 5 (2019) (E05) 

Spoilery! Tvůrci se konečně odklonili od ubohé vztahovky a poprvé divákům představili i něco víc. Za mě tedy rozhodně nejlepší děj a úmrtí buzerantů jsou pouze ku prospěchu věci. Nejenže už nejsou k vidění ty jejich nechutné kratochvíle, u kterých se nedalo jíst, ale náramně to prospělo ději, kdy se konečně děje něco zajímavého a konečně v tom vidím to pověstné bu bu bu horších zítřků, do kterých zcela evidentně směřujeme. Nezbývá než se těšit a doufat v důstojné finále. Slabší 4 kousky. ()

Epizoda 6 (2019) (E06) 

Po nemastném úvodu musím uznat, že poslední 2 díly byly opravdovou peckou. Tvůrci nám představili velice zajímavou vizi budoucnosti, se kterou se sice na všech frontách neztotožňuji, nicméně vyloučit ji není možné a je vítaným zdviženým ukazováčkem vůči všem z nás. Vždy je příjemné vidět film nebo seriál, který zaměstná vaši mysl a přinutí vás k vážnému zamyšlení nad současným životem a jeho dalším vývojem. Z tohoto ohledu tvůrci u mě rozhodně uspěli, protože osobně mám o čem přemýšlet na hezkých pár dnů. Trošku jsem měl problém vstřebat ty neustále omílané stereotypy. Působí to na mě, jako by měly seriály předepsané kvóty na to, kolik negrů, rákosníků, mexikánců, buzerantů a transexuálů se musí v každém dílu objevit. Je to totálně otravné a zbytečně to v divácích vzbuzuje nenávist vůči těmto menšinám. Taktéž je ze seriálu cítit, že na židli sedí žena, protože to celé tak trošku zabočuje k feminismu, což ovšem není na škodu, protože se tam otáčí i budoucnost a přidává to seriálu na autenticitě. Nejsilnějším prvkem celého seriálu je luxusní soundtrack, za který si Murray Gold zaslouží tu nejvyšší pochvalu. Musím s ohledem na poslední díly změnit názor. Zhlédnutí další potenciální série nevylučuji. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama