Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Šestidílné drama Roky a roky sleduje zaneprázdněnou manchesterskou rodinu Lyonových. Daniel si bere Ralpha. Stephen a Celeste se bojí o své děti. Rosie uhání nový objev. Edith už nebyla celé roky doma. A všem jim vévodí panovačná babička Muriel. Když se všichni jedné zásadní noci v roce 2019 neodvratně spojí, příběh se přehoupne do budoucnosti a sleduje životy a lásky Lyonových v průběhu následujících patnácti let. A že je na co se dívat! Tato úzce semknutá rodina prožívá všechny naše obavy i naděje. Společnost je vášnivější, rychlejší a šílenější. Bouřlivé zvraty v politice, technologiích a vzdálených válkách mají přímý vliv na Lyonovi a realitu jejich všedních dní. Ti se na pozadí toho všeho musí zorientovat ve svých nadějích a obavách v domnění, že obyčejná rodina nedokáže změnit celý svět. Nebo snad ano? (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Asi pri štvrtej a piatej časti som sa začala obávať, že sa z vydarenej drámy stane telenovela. Začalo prevládať skúmanie a riešenie vzájomných vzťahov nad motívom z prvých častí: Kam sa to ľudstvo rútiš? Síce vo sfére fantázie, ale niektoré pravdepodobné scenáre skazeného tvorstva. Ak porovnám s Black mirror, táto rodinná dráma na pozadí udalostí v nasledujúcej dekáde by sa mohla volať White mirror - obraz sveta, aký momentálne žijeme. Múdrosti starej mamy Muriel stáli za to, vytvárali momenty, keď sa pri sledovaní aj usmejete: "Ak sa zbavíte jedného netvora, pravdepodobne prebudíte zo spánku v jaskyni ešte väčšieho." ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete vidět skvělý propracovaný příběh, který působivě a do hloubky akcentuje snad všechna dlouhodobě aktuální stěžejní témata (masová migrace, multikulturalismus, vzestup politickému populismu a extrémismu, neustálý vývoj informačních technologií a lidská posedlost jimi), Roky a roky jsou přesně pro vás. Britská minisérie, jež je chytře zkonstruovaným vrstevnatým mixem dramatické rodinné ságy a populární seriálové sci-fi antologie Černé zrcadlo, se odehrává napříč několika lety, v nichž se skrze jednu rozvětvenou anglickou rodinu poukazuje na blízkou budoucnost a nejvýznamnější změny ve společnosti, domácí i světové politice, klimatu apod. V lecčem velmi skličující (až děsivá), ale rozhodně pozoruhodná, smysluplná a značně realisticky vyznívající vize zítřků, které nás v dohledné době možná skutečně čekají... ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Neobratný pokus o universální všezahrnující předpověď blízké budoucnosti selhává na tom, že těch zajíců, za kterými seriál běží, je prostě moc. 1) V prvním plánu jde o životní úroveň. Vylíčené ekonomické potíže si představit dovedu velmi snadno. Změna politického klimatu působí věrohodně, i když poněkud urychleně._____ 2) Ve druhém plánu mě ale zaráží nepřiměřený technologický pokrok, jehož dosažení v některých směrech (kyborg, přenos lidské mysli do stroje) mi přijde jako věc přinejmenším mnoha desítek let._____ 3) Ve třetím plánu mě zaujala srdceryvná gayovská love story, která je vhodně zasazená do měnící se společenské atmosféry. Další osobní osudy členů vzorové multi-kulti rodiny Lyonsů samy o sobě taky neurazí._____ 4) Oceňuji dobře propracované postavy._____ 5) Některé věci zůstávají nedořešené. Kdo stojí za hnutím čtyř hvězd? Tvůrci se očividně inspirovali Hnutím pěti hvězd (v současnosti nejsilnější politické seskupení v Itálii), ke kterému se svými rysy Hnutí čtyř hvězd viditelně připodobňuje. Bez mravního závěru zůstává i podlost Danielova manžela anebo chování Stephena vůči Viktorovi a další a další skutečnosti. Mají autoři zaděláno na další řadu anebo je to prostě ledabylost?_____ 6) Zaujal mě 38letý otevřený homosexuál Russell Tovey (gay Daniel Lyons), 31letý otevřený homosexuál Dino Fetcher (Danielův manžel) a především 23letý heterosexuál se sladkým úsměvem Maxim Baldry (Danielův partner z Ukrajiny Viktor). K obsazení uvádí Baldry: Russell and I had a talk about it, and [ultimately] it was one of those things that didn’t really matter to us, what our orientation is. I think sexuality, especially for me as I’m quite young, is quite fluid. I’m exploring myself and I think that everyone is free to express themselves in different ways…when it comes to acting I think my own sexual preference shouldn’t come into the roles that I play…having said that I did get to kiss Russell Tovey and it was pretty hot. ... Who wouldn’t want to kiss Russell Tovey?_____A ke své ukrajinštině dodává: Yeah. [Although I was born in Surrey], I grew up in Moscow for the first six years of my life, and my first language was Russian as well. But I had to play Ukrainian, so I had a dialect coach because I’ve got a few scenes in Ukrainian._____ 7) Výstižný koment: Othello***. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Spoilery. První Roky slíbovaly komorní mrazivě plíživou vizi blízké dystopické budoucnosti v duchu Black Mirror. Druhá polovina seriálu zvolnila a byla vlastně dost krotká - jako by si nás tvůrci připravovali na další série. Dopady klimatických změn, pádu globálních trhů, protekcioinismu, totalitárních politických tendencí a dezinformací působily, jakoby se děly kdesi v dálce a až na vyjíímky jen s minimálním dopadem na hlavní hrdiny, což je ale do určité míry obhajitelné tím, že hlavní hrdinové se pohybují na ose vyšší až nižší střední třída a tedy pro ně dopady nejsou tak... konečné, jak ve stejnou dobu musely být pro opravdu chudé. Chytré mikrodrama zaměřené na život jedné rodiny, zasazené do kontextu globálních socio-ekologicko-politických poryvů se přelilo v lehce protimluvné, naivní a scénáristicky líné vyprávění v duchu velkých dějin. Prostý lid svrhl (?) tyrana, svůj díl viny - a moc změny - neseme všichni. Meh. Za zhlédnutí to ale stojí. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rodinné problémy, londýnské problémy, britské problémy a globální problémy. To je žebříček priorit od těch nejdůležitějších po ty nejméně závažné. Fakt, že roztál severní pól, se tu na ploše šesti dílů dvakrát letmo zmíní. Asi o nic nejde, když mají hlavní aktéři dál potřebu řešit zejména vztahy, práci, děti, moderní technologie a bydlení... Pokud je zajímá nějaké politické téma, pak je to migrace. Migrace po Brexitu. Uprchlíci a sexuální menšiny. To je nadstavba, díky které si Roky a roky nespletete s telenovelou. O moc víc už toho tady ale není. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (1)

  • V jednej z epizód spravili tvorcovia zo Slovákov kšeftárov s orgánmi a nelegálnymi biotechnologickými zákrokmi. (krasomama)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama