Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čtvrtá série nazvaná "Blackadder Goes Forth - Černázmije pokračuje" se odehrává za I. světové války. Hlavní postavou je kapitán britské armády Edmund Černázmije (to není chyba - po těch staletích už se to píše dohromady) snažící se dostat pod jakoukoliv záminkou z války. Skvělý plán mu ale vždy překazí generál "Mroží ksicht" Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, který kapitána Černouzmiji nenávidí. Kromě nich jsou zde opět jeho přátelé - pucflek svobodník Baldrick a naivní poručík George. (Fary)

(více)

Recenze (175)

Gemini 

všechny recenze uživatele

The last, but definitely not the least...quite the opposite, I dare say. A dost bylo newspeaku, i když při sledování válečných příhod výkvětu britské aristokracie - což je bezpodmínečně nutno absolvovat v původním znění - jím nasáknete ani nebudete vědět jak. Po tomhle už mě nic nepřesvědčí, že rudotrpaslický Eso Rimmer se neinspiroval přímo zde, konkrétně v díle s taktéž Rudým Baronem. Herecké obsazení a výkony nejde slovy popisovat, vždycky když se pokusím něco sesumírovat, skončím u velmi konkrétních momentů (a v mnoha z nich je přítomna nestoudná Miranda Richardson, ehm...;)) - vezměme si to zhnusené cukání, kterým tak často trpí kapitán Darling, to zamilované zahryznutí se do růže, které předvede Hugh Laurie, a tak dále, a tak dále. Vrchol všeho je ovšem naprosto hnusný, hnusný, hnusný Stephen Fry jako generál Melchett, čímž se dostávám na samý závěr - ten byl velice překvapivý a nutno říct, že mě docela dojal. Všechno ostatní je přehlídkou naprosto brutálního zesměšňování imperiální důstojnické tuposti a lhostejnosti k tomu, kolik prostých vojáků i civilistů pro větší slávu té či oné říše pojde jako zvěř, přičemž se prostě nemůžete ubránit určitému pocitu provinilosti, že se tomu smějete, až se za břicho popadáte. Zřejmě to bude na 90%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Šálek kávy, Drahoušku?“ Rozloučení se starou partou (nepočítaje speciály) je náležitě dojemné. Edmund si může na svých soupelešnících brousit ostrovtip díky hodnosti, třídní příslušnost tentokrát nehraje roli. Společnost prodělala změny také v jiných ohledech, oproti třetí sérii přibylo vulgarismů a sexismu, čím se vlastně uzavírá kruh otevřený ušmudlaným středověkem. Občas menší množství vtipů tentokrát neznamená hluchá místa, ale snahu o závažnější sdělení, což je z hlediska národní hrdosti záslužné, leč pramálo zmijácké. 85% Zajímavý komentář: Gemini ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší část života Černé zmije odehrávající se za 1. SV. Krom tří hlavních postav se objevuje i ''Drahý'' Darling a velitel Barleigh, se kterými je často legrace a se Zmijí se báječně doplňují. Rowan Atkinson už sice není takový sviňák, jaký byl na začátku ságy, ale i tak svými nevkusnými vtípky a černým humorem navodí atmosféru zákopové války. Přitom konec mi přijde až epický a naprosto jiný od předešlých dílů. 9/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem si tim stoprocentne jistej, jelikoz konkurence je silna, ale pravdepodobne moje nejoblibenejsi serie. Tady v podstate nejsou zadny chyby, Atkinson je opet naprosto perfektni a i kdyz je sem tam nasranej, pripadne chce nekomu neco provest, porad to je desnej sympatak. Je tu taky starej znamej Tony Robinson, kterej opet slouzi jen k ponizovani. Pak je tu nastesti zmena u Hugha Laurieho, kterej sice neni zadnej genius, ale oproti minuly serii to neni uplne vymlety hovado, coz je fajn. A navic se vraci i Tim McInnerny, kterej sice neni s hlavni partickou, ale prislo mi, ze ze vsech serii je tahle jeho role nejprinosnejsi. No a co se tyce jednotlivejch dilu, neni tu zadnej slabej, vsechny jsou narvany vtipama, hlaskama a spoustou dokonalejch scenek, tvurci se ani neboji sem tam nakyho sprostyho slova a oproti minuly serii tu neni vetsina humoru zalozena jen na urazkach, i kdyz samozrejme jich tu je spousta, ale tvurci pridou i s originalnima napadama a neurazej furt jen Baldricka, coz je fajn. Celkove serialova komedialni spicka a naprosto jasnejch 5*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Chaplin je asi tak vtipný, jako když vás střelí do hlavy šípem, na kterém je napíchnutý účet za plyn." Čtvrtá série, která končí přímo dojemně. Svého času se mluvilo o tom, že bude natočena ještě pátá série, v níž budou hrdinové členy hudební skupiny ze šedesátých let se zřetelnými narážkami na Beatles. Z toho už bohužel sešlo. Tahle série za 100 % ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mnohem lepší než předchozí sezona a celkově ji hodnotím jako druhou nejlepší (po druhé sérii). Černázmije je zde opravdu ve formě, ostrovtipem jen srší, zatímco Baldrick srší nebývalými pitomostmi. Velmi důstojné završení jedné černozmijí ságy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z královských komnat a šlechtických paláců se dostáváme do beznaděje a špíny zákopů 1. světové války, kde se Černá Zmije coby cynický zkušený profesionál britské koloniální armády pokouší prošvejkovat mezi omezenou britskou generalitou, co se pokouší na moderním válčišti aplikovat bojové zkušenosti z dávno dobojovaných koloniálních válek minulosti, a smrtonosnou německou mašinérií na druhé straně země nikoho. Humor ještě více zčernal - takové vtipkování před popravčí četou nebo těsně před útokem proti hradbě nepřátelských kulometů je v pravdě šibeniční. Ale právě díky těsné blízkosti smrti dostává tradiční lehké špičkování vážnější tragikomický rozměr a závěrečná scéna, kdy se všechny postavy vztyčí k nesmyslnému útoku a vzápětí se montáží změní válečné pole rozryté granáty na louku hustě pokrytou rudými květy máku, patří vůbec k těm nejsilnějším scénám, jaké se kdy v sitcomu objevily. Celkový dojem: 95 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší epizody: Polní soud; Letecký kurs; Sbohem a šáteček. Absolutní vrchol celé té mizerné dynastie Black Adderů a na něm trůní pochopitelně sám pan kapitán E.Černá Zmije, ekvivalent zdejšího uživatele Pshimi Lord Flashheart, vojín Baldrick (miniaturní trumpetka na zabavení obtížného dítěte jako součást útěkové soupravy - kde na to proboha chodili?) a taky úzkostlivý kapitán Darling v podání T.McInnernyho. Naprosto souhlasím, že tento seriál zraje jak víno a to nejen postupně zvyšující se kvalitou sérií, ale i odstupem času, kdy se k němu znova vracíte. A konec? To je hořkosladká třešinka na vynikajícím dortu.. „Tak mě napadá, kdo by si vůbec všiml, že tady běhá další šílenec..?“ ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Černá zmije je jeden z mála seriálů, kde kvalita neupadá, ale roste a bylo by super, kdyby bylo víc dílů.. ale pak by už třeba kvalita upadala a možná je dobře, že seriál skončil.. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečné setkání s králem všech cyniků a jeho přáteli v zákopech 1. světové války. Kapitán Cook *****. Jako vždy seznamka. Jako vždy na výbornou. Jen, kdo by si pomyslel, že takový imbecil jako je George umí tak pěkně malovat. Polní soud *****. Kapitán Černázmije putuje za zastřelení poštovního holuba před polní soud. Spousty vynikajícího humoru ad absurdum. První dáma *****. Zde nejvíce exceluje poručík George. Zábava od začátku do konce, tak trochu alá "Někdo to rád horké". Letecký kurs *****. Pošahaný letecký instruktor a přiteplený sadistický Rudý baron rulezzzz. Nejlepší díl série. Polní lazaret *****. Černázmije hledá v polním lazaretu německého špióna. Výtečně vypointovaný díl s opět skvělým partem pro Mirandu Richardsonovou. Sbohem *****. Tento díl je úplně jiný. Od začátku má posmutnělou atmosféru a ani Baldrickova káva ji nerozčeří. Díl alá "MASH" s dojemným závěrem. Dodatek: Tvůrci se v předchozích sériích naučili všem silným článkům a všem drobným nešvarům. Z nejsilnějších článků a za naprosté ignorace nešvarů stvořili čtvrtou sérii. To nejlepší. 100%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviděl jsem sérii první, z těch zbylích třech je tahle sice asi neslabší, i tak je to ale geniální počin. Objevují se tu všichni z předchozích sérií... no snad jen vyzdvihnout krásnou hořce-vtipnou poslední scénu celého Blackaddera. Jinak někdy musím vyzkoušet ten trik s trenkama na hlavě a tužkama v nose! 90% ()

kinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tahlé série je podle mého názoru nejlepší. Opravdu přetéká suchým britským humorem. Asi nejlepší epizoda je Polní soud. Takhle už jsem se dlouho nezasmál a to se fakt jen tak něčemu nazasměju. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi najslabšia séria. Vidieť dochádzajúci dych. Oholený Baldrick vyzerá čudne, Tim McInnerny je v role, ktorá mu nedovoľuje vyniknúť a trademarky série (napr. nekonečné Black Adderove prirovnania) začínajú trošku vadiť. Napriek tomu sa jedná o vynikajúce zakončenie série. PS: Z konca posledného dielu mi zovrelo hrdlo... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč mám vlastně rád takovýho vychcanýho parchanta jako je Zmiják? Tahle série mě morálně deklasovala a já mu vlastně držím palce při každé odporné kulišárně, kterou páchá. Autoři v předchozích dílech nasadili HODNĚ vysokou laťku pro sitcomy a je jen dobře, že poslední série je stejně dobrá jako předchozí. Osobně nejvíce se mi líbí díl Kapitán Cook, ale to je vlastně fuk, neznám ani jeden díl Černé zmije, kterej by svou kvalitou pokulhával. Nejgeniálnější série drsného i vkusného humoru. Všimněte si, že Baldrick má sice nápady debilní i na kojence, ale de facto to jsou nápady jediné a Černázmije se jimi musí řídit! Tomu říkám "nedoceněná inteligence (myšleno u Baldricka)! ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudu v komentářích rozlišovat jednotlivé série, i když v duchu mi samozřejmě některé jsou sympatičtější než jiné. Všechny ovšem v mých očích zaslouží absolutorium. Nejen pro nepřekonatelný osobitý Atkinsonův humor sám, ale hlavně proto, že si dokáže utahovat prakticky z téměř celá britské historie, přičemž ani na vteřinu nelze zapochybovat, že je sám hrdý Brit, a aniž své Brity uráží. Celé Černé zmiji ode mne patří 100%. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokráte z vojenského prostředí. Přesněji se zákopů první světové války. O něco lepší než 2. a 3. série. Rowan Atkinson opět ve vrcholné formě jako správný "Zmiják". ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Najlepšia séria zo všetkých. Brilantný humor, satira prekladaná ešte väčšou satirou, vtip na vtipe. Od čias prvej série je v charaktere Čiernej Zmije vidno určitú zmenu, už to nie je taký slizoun, čo ale ne je na škodu, pretože získava na sarkazme a ostrovtipe. Koniec je dojemnejší ako predtým, ale v kontexte obsahovej stránky celej série už nemohol byť lepší. Maximálna spokojnosť, Atkinson je kráľ medzi komikmi. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější příhody Edmunda. Baldrick opět geniální, do toho Darling, tupý velitel Barleigh, miluji zejména díly s králem stíhacích es:) Konec neobvykle vážný až tragický téměř. Ovšem jestli mě něco položilo na lopatky byl to humor z této série. Soudní šaráda, letecký výcvik, je tu toho spousty.... letci dvacetiminuťáci to určitě nezapomenu.... ()

Reklama

Reklama